Ga naar inhoud
MAP

De Friese meren bezoeken

De Friese meren vind je in Zuidwest Friesland, oftewel Waterland van Friesland. Bekend van de watersport op meren als het Sneekermeer (Snitser Mar), de Fluessen (Fluezen), Tjeukemeer (Tsjûkemar), Oudegaasterbrekken (Aldegeaster Brekken), Heegermeer (Hegemer Mar) en het Nannewijd (Nannewiid). Alle Friese meren staan met elkaar in verbinding. Het levert prachtige waterlandschappen en een prachtig 'útsjoch', oftewel uitzicht, op. Huur een boot of kom met je eigen schip genieten van de Friese meren. Wist je dat hier gratis aanlegplaatsen zijn van De Marrekrite met ruimte voor zo'n 1.300 schepen? Of leg aan in een gezellige haven in de vele watersportdorpen als Heeg, Makkum of Langweer. Langs de Friese meren kun je ook prachtig fietsen of wandelen met deze routes. Ideaal voor een fietsvakantie in de Friese meren of neem je fiets mee aan boord. De mogelijkheden zijn eindeloos. Kom jij ook de Friese meren bezoeken met deze tips van VVV Waterland van Friesland?

Watersport op de Friese meren in Zuidwest Friesland

Waterland van Friesland met al haar Friese meren en IJsselmeerkust is een echt watersportparadijs. Je kunt hier veel verschillende watersporten beoefenen. Denk hierbij aan zeilen: er zijn hier vele zeilscholen die jou de fijne kneepjes willen leren met een zeilcursus. Ook kun je natuurlijk gewoon een boot huren. Huur bijvoorbeeld een (elektrische) sloep, hiermee kan iedereen heerlijk relaxed het water op. Zoek je wat meer spanning? Dan zijn er volop mogelijkheden om te kitesurfen in het IJsselmeer, te windsurfen aan het IJsselmeer of op de Friese meren of ga bij wat minder wind foilen. Met de kano of SUP kun je ook de Friese meren ontdekken. Een tip is om dan de wat rustigere poelengebieden bij Oudega (SWF) of Heeg op te zoeken. Hier mogen vaak geen grotere boten komen, ideaal!

De mooiste meren van Friesland

Sneekermeer

Door onder andere de Sneekweek is het Sneekermeer (Fries en officieel: Snitser Mar) waarschijnlijk het bekendste meer van Friesland. Hier is vanalles te doen. Er zijn verschillende jachthavens, campings en een gezellig strand aan het Sneekermeer genaamd De Potten. In het Sneekermeer is ook het Starteiland waar je met een boot kunt aanleggen. Fietsers en voetgangers maken de oversteek met het pontje. Op het Starteiland is een restaurant en een speeltuintje. Vooral in de Sneekweek en tijdens wedstrijden van het skûtsjesilen is het hier gezellig druk. Breng ook een bezoek aan waterstad Sneek en 'kameleondorp' Terherne.

Heegermeer

Het Heegermeer (Fries en officieel: Hegemer Mar) is een bekend meer in Friesland. In het Hegermeer vind je enkele eilandjes, waarvan de Rakkenpôle het grootst is. Bij de Rakkenpôle vind je aanlegplaatsen voor kleine bootjes en kun je genieten van de rust en ruimte. Aan het Hegermeer ligt één van de belangrijkste watersportdorpen van Friesland: Heeg. Heeg is een echt watersport eldorado te noemen. Hier vind je vele watersportcampings, bootverhuurders en SUP verhuurders. In Heeg zijn gezellige restaurants te vinden en een pitoreske winkelstraat met een grote winkel van VVV Waterland van Friesland.

 

 

De Fluessen

Vanuit het Heegermeer kom je al snel op De Fluessen (Fries en officieel: De Fluezen). Een groot meer, dit is zelfs de één na grootste in dit merengebied en heeft prachtige natuur wat bestaat uit meerdere eilandjes, boezemlanden, rietzomen en wilgenbos. Leg eens aan bij de Langehoekspôlle, je mag hier ook de bbq aansteken of een vuurtje maken. Fietsers en wandelaars pakken het pad vanaf de Galamadammen naar Hemelum, wat langs de Fûgelhoeke en de Morra gaat. Bij De Fluessen is ook een strandje genaamd 'De Lange Hoek'. Breng ook een bezoek aan Hemelum met bewonder een middeleeuws klooster.

Slotermeer

Niet ver van het Heegermeer is het Slotermeer (Fries en officieel: Sleattemer Mar). Dit meer ligt tussen Elfstedenstad Sloten, het dorp Balk en Woudsend die je allemaal kunt bezoeken door daar aan te meren. Het strandje de Baaier is een klein zwem- en surfstrand waar je even kunt relaxen. Er is een zwemgedeelte, een toiletgebouw en honden zijn hier niet toegestaan. Een perfecte plek voor waterpret met kindern. In Sloten, Balk en Woudsend zijn meer dan genoeg horecagelegenheden en jachthavens te vinden om de gezelligheid op te zoeken.

Tjeukemeer

Het Tjeukemeer (Fries en officieel: Tsjûkemar) is het allergrootste meer van Friesland met een oppervlakte van ruim 23 vierkante kilometer. Je hebt hier veel mogelijkheden om te zeilen, te windsurfen, een frisse duik te nemen, te vissen of bij rustig weer zelfs om te suppen. Langs de oevers vind je vele jachthavens, trailerhellings, campings en stranden. Ook zijn er drie onbewoonde eilandjes in het Tjeukemeer. Twee ervan – Marchjepôle en Tsjûkepôle zijn vernoemd naar Tsjûke en Marchje. Het derde eilandje heet Ganzetippe. De eilandjes geven prachtige mogelijkheden om af te meren, op het strand te liggen of een frisse duik te nemen.

Wandelen of fietsen langs de Friese meren

De Friese meren zijn er zeker niet alleen voor watersporters. Je kunt hier prachtig fietsen of wandelen langs de Friese meren. Heerlijk langs wuivend riet, de zeiltjes die je ziet aan de horizon en de vergezichten over de weilanden. Voor je het weet beland je op een terras of binnen in een horecagelegenheid in een gezellig dorp of één van de Elfstedensteden. Een fietsroute die niet mag ontbreken is een pontjesroute rondom het Sneekermeer. Met deze route van 49 kilometer maak je drie keer een oversteek met een pontje. Of fiets de wetterroute (Fries voor waterroute) vanuit Joure va 45 kilometer die je leidt langs waterwegen, meren en landerijen. Bekijk hier alle fietsroutes in Waterland van Friesland.

Meer tips en inspiratie voor je bezoek aan de Friese meren van de VVV? Ontdek het hier:

Een bezoek aan Friesland is niet compleet zonder een zeiltocht over één van de Friese meren!

Lisette van travellust.nl

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.