Ga naar inhoud
MAP

10 tips voor een vakantie in Lemmer

| Redactie VVV Waterland van Friesland

Wat te doen in Lemmer

Het strand, de geschiedenis en de gezellige terrasjes van Lemmer zijn de ideale ingrediënten voor een dagje relaxen. Een ‘niks-moet-alles-mag-dag’ met één must: Het Woudagemaal. Dit grootste, nog functionerende stoomgemaal ter wereld is UNESCO Werelderfgoed! Meer over Lemmer hoor je tijdens een wandeling met een gids. Of maak zelf een ‘slag om het Dok’; de straten rondom het water in het oude centrum. Spot jij een Lemsteraak? Wij geven je tien tips over wat te doen in Lemmer.

Ontdek alle tips in Lemmer

1/ Dagje strand aan het IJsselmeer

Het strand van Lemmer is een ware parel aan het IJsselmeer, je kunt hier genieten van ontspanning en plezier onder de warme zon. Met zijn uitgestrekte zandstrand en helder blauw water is het de perfecte plek om te ontspannen, te zwemmen en te genieten van de natuurlijke schoonheid. Al met al een ideale bestemming voor een heerlijke dag aan het water.

2/ Museumhaven van Lemmer

Bij de sluis in het centrum van Lemmer vind je de Fiskerhaven, oftewel de museumhaven van Lemmer. Deze pittoreske haven herbergt een prachtige verzameling Lemsteraken die de rijke maritieme geschiedenis van het Lemmer weerspiegelen. De meeste Lemsteraken zijn dofzwart van kleur en hebben een ruime kuip om vis op te vangen. Vroeger was de aangrenzende Emmakade en Leeg het bruisende centrum van de visverwerkende industrie, wat nog steeds te zien is aan de architectuur.

Wandel langs de kades en bewonder de imposante zeilschepen en traditionele boten die hier liggen aangemeerd. Als je een schip met het zeilnummer VA18 ziet, dan heb je 'De Groene Draeck' voor je, de Lemsteraak van de Nederlandse Koninklijke familie. Een Lemsteraak is typisch Fries, het ontwerp komt uit Lemmer.

3/ Op pad met een gids

3/ Op pad met een gids

Ontdek de charme en geschiedenis van Lemmer tijdens een boeiende wandeling met een gids. Terwijl je door de sfeervolle straatjes van het dorpje dwaalt, zal de gids je interessante verhalen en feiten delen over de rijke maritieme geschiedenis en de lokale cultuur. Of je nu een geschiedenisfanaat bent, geïnteresseerd bent in maritieme avonturen, of gewoon nieuwsgierig bent naar de verhalen achter de gevels, een wandeling met een gids in Lemmer zal je zeker verrassen en verrijken. Elke zaterdag in juli en augustus (behalve zaterdag 19 augustus) kun je met een gids op stap door Lemmer.

4/ Rondvaart met een Lemsteraak

4/ Rondvaart met een Lemsteraak

Stap aan boord van de Lemster Fiskermanaak LE50 en beleef een uniek avontuur op het water rondom Lemmer. Met een ervaren schipper aan het roer, vaart deze authentieke aak elke vrijdagmiddag van mei tot half oktober uit op het IJsselmeer. Dit is de perfecte gelegenheid om op een actieve manier een stukje Lemster geschiedenis te ervaren.

5/ Vermaak bij de Lemster Sluis

Plof neer op het bankje naast de Lemstersluis en geniet van alle bootjes die door de sluis Lemmer in varen of in tegenovergestelde richting kiezen voor het ruime sop. De twee karakteristieke gebouwtjes op het sluishoofd zijn zeker een bezichtiging waard. Ontdek ook de tegeltjeswijsheden die op de gebouwen zijn aangebracht.

6/ Bezoek UNESCO Werelderfgoed

6/ Bezoek UNESCO Werelderfgoed dronebeeld van het woudagemaal
op de achtergrond ligt lemmer

Bezoek het Woudagemaal, het grootste werkende stoomgemaal ter wereld! Dit prachtige monument, eigendom van Wetterskip Fryslân, speelt nog steeds een rol in het waterbeheer. In slechts één minuut pompt het vier miljoen liter water naar het IJsselmeer. Het gemaal heeft een bezoekerscentrum met interactieve exposities over het Friese waterbeheer en klimaatverandering. Een bezoek aan het Woudagemaal biedt een unieke ervaring van architectuur, techniek en een waterrijke omgeving.

7/ Tropische tuinen

7/ Tropische tuinen Jungle uitje Orchideeën Hoeve

Beleef een andere wereld in Pantropica in Luttelgeest, slechts vijftien minuten rijden van Lemmer. Wandel tussen kleurrijke bloemen, bewonder exotische planten en vlinders en geniet van een ontspannen sfeer. Een uniek uitstapje voor natuurliefhebbers, ook voor kinderen is hier genoeg te doen!

8/ Wandel een slag om het Dok

8/ Wandel een slag om het Dok Een gracht in lemmer waar allemaal boten aan de zijkant staan, ook varen er twee speedboten.

De Kortestreek en Langestreek, twee straten aan weerszijden van het Dok, vormen samen het bruisende centrum. Hier kun je met je boot aanmeren en genieten van de levendige sfeer. Wanneer de inwoners een bezoekje brengen aan dit centrum, wordt dat ook wel de 'slag om het Dok' genoemd. Neem even rust op het bankje in de vorm van de steven van een Lemster Fiskerman-aak en laat je meeslepen door de prachtige poëzie en spreuken die erop staan. Voor een heerlijk diner kun je terecht bij een van de restaurants aan het water. Het wordt nog moeilijk kiezen waar je wilt gaan zitten! Bij het VVV in Lemmer kun je een dorpskuier kopen en een wandeling maken langs alle hoogtepunten van Lemmer.

9/ Skûtsjesilen bij Lemmer

9/ Skûtsjesilen bij Lemmer

Skûtsjesilen is een traditionele zeilwedstrijd die jaarlijks plaatsvindt op de Friese wateren. Een skûtsje is een historisch platbodemschip die oorspronkelijk werd gebruikt voor vrachtvervoer. Naast het wedstrijdelement is het skûtsjesilen ook een viering van de Friese tradities en cultuur. Het zeilevenement gaat gepaard met muziek, dans en festiviteiten aan de wal. Lemmer is 'the place to be' om een wedstrijd van het skûtsjesilen te bekijken. Vanaf het Lemsterstrand heb je een weids uitzicht en kun je genieten van het prachtige schouwspel op het IJsselmeer. Tijdens het SKS Skûtsjesilen wordt er in de zomer twee keer bij Lemmer gezeild. Ook de skûtsjes van het IFKS Skûtsjesilen hijsen elk jaar de zeilen in Lemmer.

10/ Fiets de melkroute

10/ Fiets de melkroute

Stap op de fiets en fiets een rondje rond het Tsjûkemar, het grootste meer van Friesland. In dit gebied speelt de melkproductie een belangrijke rol in het leven van de lokale bevolking. Deze fietsroute neemt je mee langs alle facetten van de melkproductie, met prachtige landerijen waar koeien grazen en schilderachtige boerderijen. Je fietst langs een werkende melkfabriek in Scharsterbrug en passeert in Delfstrahuizen een voormalige melkfabriek die is omgetoverd tot een hotel en restaurant. Onderweg kom je door verschillende charmante dorpen, waar je kunt genieten van de gezellige sfeer.

Plan je volgende vakantie naar Lemmer

Ontdek het charmante watersportdorp Lemmer, een perfecte vakantiebestemming voor waterliefhebbers en liefhebbers van historische architectuur. Gelegen aan het prachtige IJsselmeer in Friesland, biedt Lemmer een scala aan activiteiten en bezienswaardigheden. Verken de schilderachtige museumhaven en bewonder de historische Lemsteraken. Maak een ontspannen wandeling langs de IJsselmeerkust en geniet van het uitzicht op het kabbelende water. Bezoek het beroemde Woudagemaal, het grootste nog werkende stoomgemaal ter wereld. Geniet van de gezellige sfeer in de vele cafés, restaurants en winkels in het centrum van Lemmer. Of je nu op zoek bent naar ontspanning of avontuur, Lemmer biedt voor elk wat wils. Plan je volgende vakantie naar Lemmer en ervaar de onvergetelijke schoonheid van dit prachtige watersportdorp in Friesland!

Zoek & boek

Reisgezelschap

Schijf je in voor onze nieuwsbrief.

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.