Ga naar inhoud
MAP

Inspiratieverhaal: Op Elfstedentour in Hindeloopen - deel 8

| Lydia van OntdekjePlekjenl.nl

De laatste stad van mijn Elfstedentour... wat een gek idee! En wat is het voorbij gevlogen! Ik hoop mijn laatste stempel te halen in Hindeloopen, een eeuwenoude handelsstad aan het IJsselmeer. De stad kenmerkt zit door een eigen taal, de klederdracht en de schilderkunst.

Lydia is gek van Fryslân, fotograferen en nieuwe plekken ontdekken. Samen met haar vriend, kids en hond komt ze op de mooiste plekken die ze graag met je deelt! In de herfst en winter ging ze op tour langs langs alle Elfsteden. Volg hier haar avonturen!

Lees mijn avonturen in Hindeloopen hieronder

openluchtmuseum

Elfstedenstad Hindeloopen was jarenlang een gesloten gemeenschap, die door de handelsvaart een sterke verbintenis met Amsterdam had (wat je nu nog terugvindt o.a. door de 'Kalverstraat' in de stad!). Wie nu door Hindeloopen wandelt, waant zich in een openluchtmuseum. Aan de gevels van de huizen is de rijkdom van het handelsverleden af te zien. Er zijn zoveel schatten te zien dat Lonely Planet Hindeloopen een ‘top experience’ noemt.

Lees meer over kleurrijk Hindeloopen
foto van een bovenaanzicht van hindeloopen blauwe knrm-huisje van hindeloopen bij de haven

stadstour

Samen met een leuke groep dames hadden we een stadstour door Hindeloopen, georganiseerd door Elfstedentrips. Aukje vertelde over 'haar' stad, er zijn zoveel mooie humoristische verhalen dat ik me heel erg vermaakt heb tijdens deze wandeling. Zo hoorden we over "Ame Gijs" en "It kweade wiif fan Hylpen". Erg leuk die historie! Ik had het nog nooit gedaan, zo'n wandeling met gids, maar het is echt een aanrader!

stadswandeling met een gids in hindeloopen de haven van hindeloopen

schaatsmuseum

Ook bezochten we het allereerste Friese Schaatsmuseum. Hier kwamen we nog meer te weten over de Elfstedentocht en de geschiedenis ervan. Hier ook weer mooie verhalen en veel historie. Dat Hindeloopen ook bekend staat om haar schilderkunst is overal terug te zien, wat leek het ons leuk om dit ook te leren! Samen met mijn ouders heb ik deze workshop gedaan, de workshop werd gegeven werd door Pieter Bootsma. Een priegelwerkje;) maar erg leuk om te doen.

Lees hier meer over het schaatsmuseum
elfstedentocht tentoonstelling in het schaatsmuseum in hindeloopen workshop hindelooper schilderkunst

Hylper Huis

Later in de middag installeerde ik mij voor mijn verblijf voor de nacht. Ook nu weer een prachtige plek vol historie en verhalen, want ik mocht slapen in het Hylper Huis. Een verblijf met een eeuwenoude bouwstijl (prachtig trouwens!), maar ook binnen hebben ze de geschiedenis laten zien in de inrichting, de stoffen en het schilderwerk. Achter het Hylper Huis staat een Likhús (Hylper vertaling voor klein huis). Als vroeger de kapitein op zee was, verbleef de vrouw met haar kinderen in dit kleine huis. Zo werd het grote huis niet vies en konden ze, wanneer de kapitein weer thuis was, wel weer 'pronken' met het grote huis.

Het verblijf hier is heerlijk rustig en ruim. Genieten dus!

Meer informatie over het Hylper Huis
slaapkamer in het hylper huis

escapeloop

De volgende dag ga ik weer op pad, een leuke "Escapeloop" staat op het programma. Het stadje is niet groot dus ik had al veel gezien met de stadswandeling, maar toch kom ik tijdens deze tocht weer hele andere plekken tegen én kijk ik weer anders naar de stad. Deze Escapeloop kun je bestellen en op eigen houtje doen. Via een app meld je je aan en als je hulp nodig mocht hebben kun je dat via de app vragen. Met allerlei raadsels en vragen moet je tot de oplossing van het mysterie komen... Super leuk om te doen, eigenlijk wel zo leuk om dit buiten te doen!

Alles over de escapeloop
lydia is bezig met de escapeloop in hindeloopen

de 11e stempel

Dit was het einde van mijn ontzettend gave Elfstedentour! In oktober ben ik begonnen en in maart heb ik de laatste Elfstedenstad bezocht! De hele winter ben ik op pad geweest. Ik heb gefietst, gewandeld, gesupt, stukjes op het longboard gedaan, gevaren én genoten:) Helaas geen ijs dit jaar want ik had graag nog een stukje op de schaats willen afleggen. Wie weet doen we dat volgend jaar?

Ontdek meer over de Elfsteden
lydia laat een volle stempelkaart van haar elfstedentocht zien bruggetje in hindeloopen

elfstedentrips

De 11 stempels zijn in ieder geval binnen en ik ga mijn kruisje halen! Ga jij ook op Elfstedentour?

Je kunt het natuurlijk zelf uitstippelen, maar je kunt het ook uit handen geven. Catharina van Elfstedentrips kan je daar feilloos bij helpen, zij maakt trips op maat! Veel plezier alvast!

Meer over Elfstedentrips
Lydia in de haven van HIndeloopen

Wil je zelf op Elfstedentour? Ontdek hier meer over 7 van de Elfsteden. Wist je dat je met gemak twee of drie steden kunt bezoeken tijdens een weekendje weg? Kom langs en ontdek de rijke historie van de Elfsteden! Om van stad naar stad te reizen pak je de fiets, de boot, echopper, trein of bus: een belevenis op zich!

Benieuwd naar deel 7 van de Elfsteden tour met Lydia? Bekijk het inspiratieverhaal hier

Zoek & boek

Reisgezelschap

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.