Ga naar inhoud
MAP

Inspiratieverhaal: Op Elfstedentour in Sloten - deel 7

| Lydia van OntdekjePlekjenl.nl

En dat was de 10de stad alweer in mijn Elfstedentour, de een na laatste! En dit is niet zomaar een stad, want het is de kleinste van de Elfsteden. Sloten is een vestingstad met weer veel historie en charme.

Lydia is gek van Fryslân, fotograferen en nieuwe plekken ontdekken. Samen met haar vriend, kids en hond komt ze op de mooiste plekken die ze graag met je deelt! In de herfst en winter ging ze op tour langs langs alle Elfsteden. Volg hier haar avonturen!

Lees mijn avonturen in Sloten hieronder

Vestingstad

"De vesting rond om de stad werd ontworpen en gebouwd door de bekende vestingbouwer Menno van Coehoorn. Het is niet zeker of hij de vorm bewust heeft gekozen, die veel lijkt op een ui. Sloten wordt daarom ook wel de sipelstêd (uienstad) genoemd. De stadbewoners hebben zelfs de jaarmarkt ernaar genoemd, de sipelsneon. De kenner van de Friese taal weet dat die markt op een zaterdag gehouden wordt. Op de vesting vind je een werkend kanon die er de hele zomer wekelijks op los knalt. Op vrijdagavond verzamelt de schutterij zich bij het kanon, stopt het vol met buskruit en stro en knalt de avond in.”

Ik kende Sloten al, vroeger kwam ik er al als kind met mijn ouders, maar ook in de afgelopen 15 jaar ben ik hier vaak geweest als bruidsfotograaf. Want ja, Sloten is gewoon prachtig en heel fotogeniek, kijk zelf maar!

Ontdek meer over het kanongebulder
lydia met hond in sloten bij de vestingwerken vestingwerk sloten

Klein maar fijn

Ik kom op een mooie zonnige dag aan in het stadje, parkeer de auto en ga lopend de stad verkennen. Ik ken de stad al vrij goed maar ik heb er zin in om nog meer te ontdekken. Het is koud, maar met de zon erbij is het licht zo prachtig! Door de straatjes, langs het water, langs de korenmolen... genieten gewoon. Sloten is dus klein, dus een rondje door de stad heb je eigenlijk zo gedaan. Maar toch blijft het boeiend, want ook als ik 's avonds terugkom om er te eten is een wandeling weer anders doordat er overal lichtjes branden... Sloten is magisch!

Ontdek meer over Sloten
gracht in sloten by night foto van molen de kaai in sloten in het donker

Waslijnen

En waarom je in Sloten overal witte was buiten ziet hangen?

Sloten houdt zijn bleekjes in ere. De 'Bleekweide’ was vroeger het centrale grasperk waarop pas gewassen linnen lag te drogen en bleken in de zon. Na het wassen was het linnen vaak nog gelig van kleur en was ook de geur van het gebruik er niet uit. Maar men had ontdekt dat het linnen lichter van tint werd en frisser ging ruiken door het op een grasveld uit te spreiden en daar te laten drogen. Onder invloed van de zon werden vrije zuurstofatomen gevormd, deze binden zich aan het vuil wat hetzelfde effect geeft als bleken met waterstofperoxide. Hierdoor kreeg het linnen een frisse geur en een blanke kleur. Vandaar het woord “bleken".

Tot in de 20e eeuw werden er nog bleekweiden gebruikt in de textielindustrie. Ook thuis legden veel mensen hun was nog op de bleek te drogen. Sloten houdt de herinnering aan zijn bleekjes langs de vestinggracht in ere. Alleen ligt de was nu niet uitgespreid op het gras, maar hangt het gewoon aan de waslijn. En dat staat niet alleen heel gezellig, maar is ook nog eens praktisch. Sloten is compact gebouwd, waardoor alleen aan de randen voldoende ruimte, zon en wind te vinden was om de was te laten drogen en bleken. Een heel gezellig gezicht!

Lees hier meer over de waslijnen
de witte waslijnen van sloten zonsondergang in sloten

Mid83

We slapen helaas niet in Sloten, want het stadje is klein waardoor de B&B's die er zijn in de winter dicht zijn. Ik zoek in de buurt naar een plekje en we komen in Woudsend uit, bij Mid83 middenin het dorp. Jeanny en Joris verwelkomen ons heel hartelijk en we voelen ons gelijk thuis. Onze lieve hond Sjef mag ook mee te logeren en voor hem ligt er wat lekkers klaar. Samen met hun eigen hond Puck maken ze later de tuin onveilig. Ik installeer me, maak mooie foto's en geniet ook hier van het plekje. Een fijne ruime kamer met alles erop en eraan. De B&B heeft in totaal 3 kamers en een gezamenlijke ruimte waar we morgen ontbijten.

Meer informatie over B&B Mid83
buitenaanzicht van B&B mid83

Mallemok

In de avond rijden we weer naar Sloten om te gaan eten. Woudsend ligt er 10 minuutjes vandaan, dus helemaal niet ver. We gaan in de stad eten bij De Mallemok, een hele bekende naam daar. De boerderij waarin het restaurant gevestigd is bestaat al sinds 1822 en het restaurant sinds 1970! Bjørn en Martrude runnen het op een hele enthousiaste en mooie manier. De Mallemok kende ik ook al door de bruiloften, maar ze hebben een mooie metamorfose gehad de afgelopen jaren, super tof! Ook met het eten zijn ze veranderd, er is een stoer menu met veel grill en bbq. Zoals ze het zelf zeggen; "BBQ zit in ons DNA". Laat ik daar nou gek op zijn :) Ook hier voelen we ons welkom, de warme sfeer met authentieke elementen van de boerderij. Heerlijk eten, vriendelijk personeel; echt een aanrader als je hier bent.

Wij kiezen voor een voorgerecht en daarna deel ik samen met Tjeerd de BBQ special. Genieten geblazen! Wat we over hebben nemen we mee, kunnen we thuis nog een keer genieten!

Alles over de Mallemok
restaurant de mallemok

Heerlijk ontbijt

De volgende ochtend worden we rustig wakker in de B&B. De zon schijnt en een wandeling door Woudsend is geen straf, wat een leuk dorp is dit! Na de wandeling schuiven we aan bij het ontbijt. Wat heeft Jeanny er iets moois van weten te maken. Verse producten, uit de regio en heerlijk brood.

Ontdek meer over Woudsend
ontbijt bij mid83 Ontbijtruimte Mid83

DAF

Wanneer we het ontbijt op hebben gaan we weer terug naar Sloten, want er staat iets ouds op ons te wachten! Namelijk een DAF waarin we mogen toeren. Hoe tof is dat?! We rijden door Sloten (met veel bekijks, haha) en daarna in de omgeving een mooie route. We komen uit bij het Mirnserklif, een prachtige plek aan het IJsselmeer waar je 's zomers kunt zwemmen, kitesurfen of zonnen op het strand. Nu is het rustig, maar oh zo mooi... Wat blijft dit een magische plek!

We rijden daarna weer rustig aan richting Sloten, genieten van het bos, de weidse uitzichten en de zon. Sloten en omgeving is gewoon genieten.

De tiende stempel is binnen! Op naar de laatste :-)

Reserveer ook een DAF
daf auto in het landschap

Wil je zelf op Elfstedentour? Ontdek hier meer over 7 van de Elfsteden. Wist je dat je met gemak twee of drie steden kunt bezoeken tijdens een weekendje weg? Kom langs en ontdek de rijke historie van de Elfsteden! Om van stad naar stad te reizen pak je de fiets, de boot, echopper, trein of bus: een belevenis op zich!

Benieuwd naar deel 6 van de Elfsteden tour met Lydia? Bekijk het inspiratieverhaal hier

Zoek & boek

Reisgezelschap

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.