Ga naar inhoud
MAP

Inspiratieverhaal: Op Elfstedentour in Stavoren - deel 6

| Lydia van OntdekjePlekjenl.nl

En toen was Stavoren aan de beurt! De negende stempel heb ik hier mogen halen, wat schiet het al op. Helaas was het weer deze dagen echt heel erg slecht... storm Corrie woede over Friesland. Daardoor was er veel regen en was het erg koud. Gelukkig sliepen wij op een hele fijne plek slapen middenin het heerlijke Elfstedenstadje Stavoren!

Lydia is gek van Fryslân, fotograferen en nieuwe plekken ontdekken. Samen met haar vriend, kids en hond komt ze op de mooiste plekken die ze graag met je deelt! In de herfst en winter ging ze op tour langs langs alle Elfsteden. Volg hier haar avonturen!

Lees mijn avonturen in Stavoren hieronder

Villa Waterliefde

Dit plekje, aan het water, heeft alles wat je je maar kunt wensen. Een 6-persoons huis, met eigen sloep en hottub! Omdat wij Stavoren graag als gezin wilde bezoeken was dit de perfecte uitvalsbasis! Samen met onze 4 kinderen waanden we ons thuis in dit optrekje. Er is veel ruimte en een mooie grote leefkeuken waar we lekker hebben gekookt.

In de eerste avond ben ik nog wel even gaan wandelen door de stad, maar eigenlijk was het weer gewoon te slecht. Daarom ben ik de volgende ochtend toen het droog was vroeg op pad gegaan om iets van Stavoren te kunnen bekijken! Vroeger kwam ik vaker in Stavoren, want wij stonden hier wel op de camping. Ik vond in mijn plakboek nog een foto van 1987, waar we op het kruiend ijs waren in Stavoren. Dat komt nu niet zo vaak meer voor!

Als ik na de ochtendwandeling terugkom in Villa Waterliefde maak ik een heerlijk ontbijt: yoghurt pannenkoeken! Wat een luxe om je ontbijt zo te maken en met elkaar op te eten aan het water én met genoeg ruimte aan tafel voor iedereen! De rest van de dag vermaken de kinderen zich weer opperbest met spelletjes, jongleren en verstoppertje spelen.

Ga naar Villa Waterliefde

Staveren

Ik ken Stavoren eigenlijk alleen van de zomers, een drukte van belang is het er dan, met veel toerisme en dan vooral op het water. Vroeger noemden wij de stad "Staveren", de stad aan het IJsselmeer. Als je in de zomer de haven van Stavoren binnenvaart word je meteen verwelkomd door het Vrouwtje van Stavoren. En het watersport stadje heeft nog meer te bieden. Wandel langs de vissershaven, geniet van het uitzicht op de dijk, eet een visje bij de fontein, neem een duik in het IJsselmeer en laat de zon je verwarmen op het strand of één van de terrassen. De veerdienst vanuit Enkhuizen brengt je in het zomerseizoen met een mooie vaartocht naar de haven van Stavoren en v.v.

Omdat het nu winter is, is er weinig te beleven, desondanks vermaken wij ons prima. De kinderen hebben genoeg aan leuke muurtjes, een speeltuin, de geiten midden in het stadje en wij vinden Het Blokhuis heel mooi en interessant. Een blokhuis is een oude naam voor een militair verdedigingswerk met een strategische plek om de toegang te bewaken, in dit geval de haven van Stavoren. Dit heeft er tot circa 1580 gestaan. Hierna werd het gedeeltelijk afgebroken en verder in de stadswallen opgenomen. Bij opgravingen in 1996 zijn stukken van de muren en torens en veel kanonskogels gevonden. Nu is op deze plek op de oude fundamenten de verbeelding van het vestingwerk gebouwd.

Ontdek meer over Stavoren

Vrouwtje van Stavoren

Het vrouwtje van Stavoren is het gezicht van deze stad. Het verhaal van het Vrouwtje van Stavoren gaat over het gezegde ‘hoogmoed komt voor de val’. Het vrouwtje was een rijke koopmansweduwe, maar niet tevreden. Ze vroeg een schipper om het kostbaarste bezit in de wereld te vinden en mee terug te nemen. De schipper bracht kostbaar graan mee en de Vrouwe werd woedend. Was dat het meest kostbare wat er te vinden was? Ze liet tegen het advies in van een voorbijganger die voorspelde dat ze hierdoor in armoede zou vervallen, al het graan in de zee gooien. Om haar daad kracht bij te zetten, gooide ze haar gouden ring ook in zee en zei: ‘Zoals ik deze ring nooit meer zal terugvinden, zal ik ook nooit in armoede vallen’. Wat onmogelijk was, gebeurde. Eén van haar dienaren vond haar gouden ring terug in de maag van een vis. Vanaf dat moment keerde haar lot en eindigde ze helaas in grote armoede.

Vind hier meer schatten van Stavoren

Fontein

Ook de fontein van deze stad is een bijzonder gezicht, een grote vis met zijn bek wijd open (in de zomer met water spuitend!) is een prachtig speeltoestel voor de kinderen.

Als je zo een rondje door Stavoren loopt kom je zoveel leuke dingen degen. Naast de fontein kwamen we ook de windmeter tegen en hadden we grote lol bij de harde wind aan het IJsselmeer.

Meer informatie over de fontein

Winterzwemmen

's Middags brak de zon gelukkig door! En na ons rondje wandelen doken de kids in het ijskoude water achter ons huis (winterzwemmen is heel gezond! ;)) om vervolgens de lekker warm hottub in te gaan. Hoe heerlijk dat dit kan als je een nachtje weg bent! Het was op en top genieten in Stavoren ondanks storm Corrie.

Lees alle voordelen van winterzwemmen

Stavoren met mooi weer

Bezoek je Stavoren met mooi weer? Dan geef ik je graag nog wat leuke tips om te doen:

  • Bezoek het haventje van Laaxum, een mooi verhaal en een idyllische plek waar je een visje kunt eten.
  • Ga naar Museum 't Ponthús
  • Wandel of fiets naar de andere kant van de haven, vanaf het rode vuurtorentje heb je ook prachtige uitzichten en fietspaden!
  • Ga bootjes kijken bij de grote sluis aan de rand van de stad, voor mij een mooie herinnering aan mijn mem die daar vroeger uren kon zitten.
  • Ga lekker eten bij Strandpaviljoen De Potvis
  • Dagje zwemmen en zonnen op het Suderstrand

Wil je zelf op Elfstedentour? Ontdek hier meer over 7 van de Elfsteden. Wist je dat je met gemak twee of drie steden kunt bezoeken tijdens een weekendje weg? Kom langs en ontdek de rijke historie van de Elfsteden! Om van stad naar stad te reizen pak je de fiets, de boot, echopper, trein of bus: een belevenis op zich!

Benieuwd naar deel 5 van de Elfsteden tour met Lydia? Bekijk het inspiratieverhaal hier

Zoek & boek

Reisgezelschap

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.