Ga naar inhoud
MAP

Inspiratieverhaal: Op Elfstedentour in Bolsward - deel 5

| Lydia van OntdekjePlekjenl.nl

Ineens heeft mijn tour een andere wending gekregen want we zitten weer in een lockdown.. Maar het is misschien juist nu nog veel leuker om te laten zien wat er wel mogelijk is als je eropuit gaat. De winkels zijn dan wel dicht, de musea zijn dan wel dicht en het is winter... tsja wat kun je dan nog doen. Nou genoeg hoor, want ik heb mij zeer goed vermaakt in Bolsward. Ga je mee op Elfstedentour in Bolsward?

Lydia is gek van Fryslân, fotograferen en nieuwe plekken ontdekken. Samen met haar vriend, kids en hond komt ze op de mooiste plekken die ze graag met je deelt! In de herfst en winter ging ze op tour langs langs alle Elfsteden. Volg hier haar avonturen!

Lees mijn avonturen in Bolsward hieronder

Met de step door Bolsward

Bolsward is de zesde stad in mijn tour. Een stad die ik al een beetje ken van mijn werk als fotograaf, dus sommige plekjes weet ik zo te vinden. Maar, ik heb tijdens deze Elfstedentour ook veel nieuwe plekjes ontdekt en die wil ik je graag laten zien.

Wist je dat er naast de bekende fietselfstedentocht ook een stepelfstedentocht is? Ik kwam erachter toen ik mij voorbereidde op mijn trip naar Bolsward. Er is zelfs een stepvereniging in de stad en ik zag dat je daar ook steps kunt huren. De ideale manier om een stad te verkennen dacht ik zo. Dus in de ochtend haalde ik bij Frans een step. Frans is een stuk met mij meegegaan om een kleine les in steppen te geven en hij vertelde mij gelijk wat verhalen over Bolsward. Later ben ik zelf door de stad gaan steppen (leuk dat bekijks, haha) en zo kon ik makkelijk alle plekjes die ik van te voren uitgezocht had opzoeken én was ik sportief bezig! 2 vliegen in 1 klap!

Met de step in Bolsward De Tiid in Bolsward

De Tiid

Bolsward is een Hanzestad met vele kleine watertjes en bruggetjes. Het viel mij op dat al deze kleine bruggetjes namen hebben, leuk om dat te gaan bekijken! De prachtige oude panden, de kleine straatjes, het Bolwerk; er is veel te zien in Bolsward. Het oude stadhuis is daar een voorbeeld van, deze is onlangs helemaal verbouwd en nu zit Cultuur Historisch Centrum 'De Tiid' erin.

Bolsward, hart van de Friese Elfsteden is daarmee een prachtig duurzaam en mutifunctioneel gebouw rijker. Dankzij de restauratie, verbouwing en herbestemming van het monumentale stadhuiscomples, in combinatie met de achtergelegen nieuwbouw, ontstond 'De Tiid'. Weet je wat ik een van de mooiste plekjes vind waar je ook echt even naar moet kijken: het Gasthuis. Dit is een mooie binnentuin waar je zo even heen kunt lopen en waar je van kunt genieten.

Meer informatie over 'De Tiid'
Binnenstad Bolsward Bruggetjes Bolsward

B&B Marinahoeve

Na een paar uren steppen, foto's maken en genieten in Bolsward pak ik de auto om naar de B&B te gaan. Dit keer geen plekje middenin de stad, maar er net buiten. Marinahoeve bevindt zich in een boerderij en hoort officieel bij het dorpje Tjerkwerd. Maar als je met hun eigen pontje oversteekt (over de officiele schaatsroute van de Elfsteden) loop je in 2 minuten Bolsward in. Ideaal dus. De ruimte van het platteland, maar toch dichtbij de stad. Ik werd vriendelijk ontvangen door Marina, zij runt de B&B nu een paar jaar. Een ruime kamer en een gigantische badkamer, wat een luxe zeg. Ik ben gek op badderen, dus dit wordt genieten. Marina is een echte gastvrouw, aan alles is gedacht en er lag zelfs een cadeautje klaar op mijn kussen, zo lief! Toen Tjeerd en Sjef (honden mogen mee in de B&B!) later ook aankwamen hebben we wat eten besteld en op onze kamer genoten van dat lekkers!

Badkamer B&B Marinahoeve B&B Marinahoeve

Lichtpuntjes in Bolsward

's Avonds hebben we nog een wandeling door de stad gemaakt. We staken met het pontje over en liepen zo de stad in. Het blijft altijd een mooi gezicht: een stad vol met lichtjes.

Ontdek meer lichtpuntjes
B&B Marinahoeve in schemer Bolsward bij avond

Sjef's ontbijt

De volgende ochtend kregen we een heerlijk uitgebreid ontbijt op onze kamer geserveerd. Wat een genot om zo wakker te worden en ook nog eens met dat fantastische uitzicht. En onze Sjef? Zelfs hij kreeg zijn eigen ontbijt, zo leuk!

Ontbijt Marinahoeve Ontbijt Marinahoeve

Schapenvachtlooierij van Buren

Na het ontbijt ben ik naar 'Van Buren' in de stad gegaan. Gritta heeft mij hun prachtige bedrijf laten zien waar zij al sinds 1903 een mooi vak uitoefenen. Van Buren Bolsward is de enige schapenvachtlooierij van Nederland. Van ruwe schapenvachten maken zij vacht- en leerproducten die mensenlevens verrijken met warmte, natuurlijke schoonheid en zachtheid.

Kwaliteit en duurzaamheid staan voorop. Tevens importeren zij prachtige decoratieve en unieke producten die in elk interieur een eyecatcher zijn. Ik heb een rondje door het bedrijf mogen maken en in de winkel gekeken en het is zeker de moeite waard om een bezoek te brengen als je in Bolsward of omgeving bent.

Ontdek meer over van Buren
van Buren Bolsward

De zesde stempel

De zesde stempel is binnen! Ook in een lockdown kun je dus genieten van al het moois dat de stad Bolsward heeft te bieden!

Meer over Bolsward
Broerekerk in Bolsward

Dit was de zesde stad in de tour. Binnenkort ga ik op pad naar de volgende Elfstedenstad! Wil je zelf op Elfstedentour? Ontdek hier meer over 7 van de Elfsteden. Wist je dat je met gemak twee of drie steden kunt bezoeken tijdens een weekendje weg? Kom langs en ontdek de rijke historie van de Elfsteden! Om van stad naar stad te reizen pak je de fiets, de boot, echopper, trein of bus: een belevenis op zich!

Benieuwd naar de Elfstedentour in Sneek met Lydia? Bekijk het inspiratieverhaal hier.

Zoek & boek

Reisgezelschap

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.