Ga naar inhoud
MAP

Inspiratieverhaal: Op Elfstedentour in Sneek - deel 4

| Lydia van OntdekjePlekjenl.nl

We hebben het druk deze week met de Elfstedentour, want na ons bezoek aan Workum bezochten we de afgelopen dagen alweer Elfstedenstad Sneek! Oftewel “Snits” zoals wij in Friesland zeggen, tegen deze watersportstad. In de herfst zijn er helaas weinig watersportactiviteiten te beleven, dus ik zal jullie andere mooie dingen van de stad laten zien. Dat is zeker de moeite waard! En ga ik natuurlijk de vierde stempel halen!

Lydia is gek van Fryslân, fotograferen en nieuwe plekken ontdekken. Samen met haar vriend, kids en hond komt ze op de mooiste plekken die ze graag met je deelt! In de herfst en winter ging ze op tour langs langs alle Elfsteden. Volg hier haar avonturen!

Lees mijn avonturen in Sneek hieronder

Stadslogement Valentijn

Dit keer ben ik op pad samen met mijn 2 jongens. Tjeerd zal vanavond aanschuiven in onze B&B maar hij is eerst nog aan het werk. Dus ik ga op ontdekking met de boys! We gaan eerst naar ons logement van deze nacht, we slapen bij Stadslogement Valentijn míddenin het bruisende centrum van Sneek. Bij binnenkomst zijn we alle drie verrast; wat een ruimte en wat een gave plek! Je kijkt zo de winkelstraat in en binnen een paar minuten lopen zit je in het hart van het centrum met de leukste eettentjes. Het appartement is geschikt voor vier personen, perfect voor gezinnen of als je met vriendinnen/vrienden weggaat. Het heeft twee verdiepingen. Op de eerste verdieping vind je de slaapkamers en een luxe badkamer met inloopdouche en ligbad en daarboven bevindt zich de ruime woonkamer / eetkeuken en dakterras! Voor ons geen dakterras-weer deze keer maar wel lekker loungen op de bank en gezellig aan het keukeneiland zitten.

Valentijn was voorheen een bekende naam in Sneek want Arnoud en Aniek runden al heel wat jaren een bloemenwinkel op deze plek. Sinds een paar jaar hebben ze een switch gemaakt naar drie logementen, ik zeg geslaagd!

Ga naar Stadslogement Valentijn
Lydia leest magazine voor het raam De twee zonen van Lydia zitten aan de keukeneiland in stadslodge Sneek

Snoepwinkel

Nadat we ons geïnstalleerd hebben gaan we op pad. Het wordt natuurlijk al vroeg donker, maar juist dan is er veel sfeer in de stad. De straten zijn goed gevuld met winkelend publiek (Sneek is echt top om te shoppen!) en de restaurantjes vullen zich ook gezellig. Eerst bezoeken we een heus authentiek snoepwinkeltje in de stad waar de jongens wat lekkers mogen uitzoeken, altijd goed voor de kids! Dit is in de buurt van de Waterpoort waar we, na het vullen van de zakjes, heen lopen.

De zonen van Lydia lopen de snoepwinkel in Zonen van Lydia zijn snoep aan het uitzoeken

Fontein en de Waterpoort

Hier vinden we ook de fontein van Sneek met de naam: De fontein van Fortuna! Deze fontein, van kunstenaar Stephan Balkenhol, behoort tot het kunstproject ‘11fointains’. De man draagt de ‘hoorn des overvloeds’ en probeert zich staande te houden op een draaiende gouden bal. Het symboliseert de afwisselende periodes van voor- en tegenspoed van Sneek. De Waterpoort is natuurlijk het boegbeeld van Sneek en dat blijft een prachtig gezicht! Zelfs nu het grijs weer is is het een mooie plek. Wist je dat de klok van de Waterpoort altijd vijf munuten voor loopt? Dit stamt uit de tijd dat de Waterpoort nog behoorde tot de stadswal rond de stad. Dan hadden de mensen voldoende tijd om de stad tijdig te verlaten, of in te komen. Want ‘s nachts ging de boel op slot. Twee schatten van Sneek die echt het bekijken waard zijn.

Vind hier meer schatten van Sneek
11 Fountain Sneek met de waterpoort op de achtergrond vooraanzicht van de waterpoort

Fries scheepvaartmuseum

Bij VVV Sneek halen wij onze stempel, YES , Hij is binnen! VVV Sneek vind je in het Fries Scheepvaartmuseum. We hebben nu helaas geen tijd om het museum te bezoeken, maar het is je tijd meer dan waard als ik de verhalen erover lees. Een museum over de geschiedenis van de Friese scheepvaart, maar ook verhalen over de stad Sneek. En voor kinderen is er een spannend kindermuseum. Wij komen later nog eens terug om het museum te bezoeken!

Meer informatie over het Fries Scheepvaartmuseum
Vierde stempel gekregen in de VVV van Sneek VVV locatie sneek met daarachter het fries scheepvaartmuseum

Restaurant Onder de Linden

Na het geocachen gaan we door naar restaurant Onder de Linden, waar we mogen dineren vandaag! Bijzonder, want het is de laatste avond voordat de nieuwe maatregelen in gaan dus we kunnen nog net genieten van dit mooie plekje. We laten ons dit keer verrassen met het nieuwe menu. Wicher en Laura runnen deze mooie plek in Sneek. Zij zijn heel creatief voor de nu komende maatregelen. Zij gaan namelijk “Dunch” serveren “eat your diner at lunch”. Wij mochten de nieuwe gerechten op de kaart proeven en ik kan je zeggen; echt een aanrader!

Reserveer nu jouw dunch
Vooraanzicht en entree van restaurant Onder de Linde in Sneek Dunch Onder de linde carpaccio

Royaal Belegd

De volgende ochtend gaan we ontbijten bij Royaal belegd, één van de plekjes waar we graag komen! Het is zo’n fijne plek om te eten, borrelen of een feestje te vieren! De jongens ontbijten gelijk met een warme hap, ik doe het met een heerlijke Acaibowl, een frisse yoghurt met fruit en granola, lekker wakker worden zo!

Bezoek Royaal Belegd
Lydia ontbijt bij Royaal Belegd

Modelspoormuseum

Het regent vandaag helaas weer… en niet zo’n beetje ook. Wanneer het even droog is gaan we snel even met de drone omhoog om toch nog even Sneek van bovenaf te bekijken. Daarna rijden we door naar het Modelspoormuseum in Sneek wat echt een aanrader is als je met kinderen in de stad bent en het zulk weer is. Dit kleine museum heeft allemaal treinen, banen, spelletjes en er is zoveel te zien! Wij komen er al heel wat jaren en het verveelt echt nooit. Zelfs voor mij een walhalla, want je waant je gewoon in de verhalen die ze uitgebeeld hebben met de modelsporen, zo leuk!

Bezoek het museum
De ingang van het modelspoormuseum in Sneek Zonen van Lydia op een trein bij het modelspoormuseum in Sneek

Dit was de vierde stad in de tour, ik kom graag nog eens terug als het zonnetje schijnt, want Sneek is altijd leuk, maar het is nog leuker als het er iets helderder uitziet, we hadden helaas wat pech, maar ik hoop ook dat je met deze blog ideeën hebt gekregen wat je in Sneek kunt doen als het regent.

Wil je zelf op Elfstedentour? Ontdek hier meer over 7 van de Elfsteden. Wist je dat je met gemak twee of drie steden kunt bezoeken tijdens een weekendje weg? Kom langs en ontdek de rijke historie van de Elfsteden! Om van stad naar stad te reizen pak je de fiets, de boot, echopper, trein of bus: een belevenis op zich!

Benieuwd naar deel 3 van de Elfsteden tour met Lydia? Bekijk het inspiratieverhaal hier

Zoek & boek

Reisgezelschap

Schijf je in voor onze nieuwsbrief.

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.