Ga naar inhoud
MAP

Ljochtpuntsjes: bezoek sfeervol verlichte Elfsteden en dorpen

| Redactie VVV Waterland van Friesland

Ook in de winter zijn de 7 Elfsteden en vele dorpen in Waterland van Friesland het bezoeken waard. Wanneer de avond valt, zijn vele monumenten, skûtsjes en fonteinen verlicht. Deze Friese winterse gezelligheid zorgt dat je helemaal in Elfstedensferen komt. Maak eens een wandeling 's avonds, veelal langs het water, en sluit af met een kop 'waarme poeiermolke': oftewel warme choco in het Fries. En... een scheutje Berenburg erin doet iedere niet-Fries ontdooien! Ontdek deze ljochpuntjes, oftewel lichtpuntjes, in Zuidwest Friesland.

Ontdek mooie lichtpuntjes

Verlichte monumenten Sloten

In het pittoreske Sloten worden als het donker is allerlei monumenten prachtig aangelicht. Het geeft de vestingstad een feërieke aanblik. Reden genoeg om eens 's avonds door deze prachtige ministad te wandelen. Onder andere het kanon, de poorten over het water en Korenmolen de Kaai staan in de schijnwerpers.

Bezoek Sloten

Uitgelicht Bolsward

Voormalig hanzestad Bolsward heeft haar schatten goed bewaard. De herenhuizen rondom de grachten zijn stuk voor stuk pareltjes en zijn rondom de Appelmarkt mooi uitgelicht. Deze welvaart in Bolsward ontstaan door de handel in zuivel en boter, het stadhuis uit 1615 is hier een pronkstuk in. En ook al spuit fontein de Vleermuis geen water in de winter, dit prachtige kunstwerk van Johan Creten en de achtergelegen Broerekerk blijven het bezichtigen waard.

Bezoek Bolsward

Sfeervol Lemmer

Lemmer wordt in de donkere wintermaanden gezellig verlicht. Naast dat historische schepen als Lemsteraken en skûtsjes vol hangen met lampjes, worden ook diverse monumenten uitgelicht. Denk hierbij aan de bekende Lemster Toer, de Hervormde Kerk, de Flevobrug en de Blokjesbrug. Mooi om hier eens een 'rondje Dok' te wandelen. Een wandeling die Lemsters al eeuwenlang maken: een wandeling rond de havenkom in het centrum van Lemmer. Sluit af met een warme chocolademelk op één van de verwarmde winterterrassen.

Bezoek Lemmer

waterpoort in het licht

Hét symbool van Sneek is natuurlijk de Waterpoort. Deze staat letterlijk in het licht met sfeervolle aanlichting. Maar ook door het hele stadscentrum is met sfeerverlichting de trots van Sneek volop aanwezig. En wist je dat soms de Waterpoort in een andere kleur verschijnt? Tijdens themaweken als de 'week van de Pleegzorg' was de Waterpoort groen verlicht of oranje tijdens de campagne 'Orange the World'.

Bezoek Sneek

verlichte leeuwen in workum

Het bekende plaatje van Workum van de leeuwenfontein met daarachter de imposante Gertrudiskerk is ook in de winter het fotograferen waard. Deze Woeste Leeuwen van Workm staan al eeuwen op het stadswapen op 'De Waag' van Workum. Als fontein van Workum hebben ze een meer dan levensgrote afmeting. Zo zonder sproeiende poten in de winter, lijken deze leeuwen de stad nog meer te omarmen.

Bezoek Workum

Jouster skûtsje

Skûtsjes waren de vrachtwagens van vroeger: deze vrachtschepen brachten spullen overal daar, waar over het zompige land men zich amper kon verplaatsen in Friesland. Nu worden vooral nog gasten voor plezier vervoert op deze schepen en er worden wedstrijden mee gezeild. In de winter geven deze historische schepen sfeer aan vele steden en dorpen. Met prachtige lichtjes zijn vele skûtsjes te vinden in de centra van Joure, Stavoren, Heeg, Sneek en nog veel meer. Bewonder het Joustser skûtsje en slenter daarna nog door de altijd gezellige Midstraat in Joure.

Bezoek Joure

Wil je verlichte Elfsteden en dorpen bezoeken in Waterland van Friesland? Ga dan op stedentrip in de winter in Zuidwest Friesland. Geniet onderweg van de rust en ruimte door een wandeltocht of misschien wel fietstocht te maken tussen de Elfsteden.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.