Ga naar inhoud
MAP

Ljochtpuntsjes: bezoek sfeervol verlichte Elfsteden en dorpen

| Redactie VVV Waterland van Friesland

Ook in de winter zijn de 7 Elfsteden en vele dorpen in Waterland van Friesland het bezoeken waard. Wanneer de avond valt, zijn vele monumenten, skûtsjes en fonteinen verlicht. Deze Friese winterse gezelligheid zorgt dat je helemaal in Elfstedensferen komt. Maak eens een wandeling 's avonds, veelal langs het water, en sluit af met een kop 'waarme poeiermolke': oftewel warme choco in het Fries. En... een scheutje Berenburg erin doet iedere niet-Fries ontdooien! Ontdek deze ljochtpuntjes, oftewel lichtpuntjes, in Zuidwest Friesland.

Ontdek mooie lichtpuntjes

Verlichte monumenten Sloten

In het pittoreske Sloten worden als het donker is allerlei monumenten prachtig aangelicht. Het geeft de vestingstad een feërieke aanblik. Reden genoeg om eens 's avonds door deze prachtige ministad te wandelen. Onder andere het kanon, de poorten over het water en Korenmolen de Kaai staan in de schijnwerpers.

Bezoek Sloten
verlichtte molen van sloten in de nacht sloten verlicht in de nacht

Uitgelicht Bolsward

Voormalig hanzestad Bolsward heeft haar schatten goed bewaard. De herenhuizen rondom de grachten zijn stuk voor stuk pareltjes en zijn rondom de Appelmarkt mooi uitgelicht. Deze welvaart in Bolsward ontstaan door de handel in zuivel en boter, het stadhuis uit 1615 is hier een pronkstuk in. En ook al spuit fontein de Vleermuis geen water in de winter, dit prachtige kunstwerk van Johan Creten en de achtergelegen Broerekerk blijven het bezichtigen waard.

Bezoek Bolsward
winterse verlichting bij de fontein vleermuis in bolsward avond in de binnenstad van bolward in de winter verlicht

Sfeervol Lemmer

Lemmer wordt in de donkere wintermaanden gezellig verlicht. Naast dat historische schepen als Lemsteraken en skûtsjes vol hangen met lampjes, worden ook diverse monumenten uitgelicht. Denk hierbij aan de bekende Lemster Toer, de Hervormde Kerk, de Flevobrug en de Blokjesbrug. Mooi om hier eens een 'rondje Dok' te wandelen. Een wandeling die Lemsters al eeuwenlang maken: een wandeling rond de havenkom in het centrum van Lemmer. Sluit af met een warme chocolademelk op één van de verwarmde winterterrassen.

Bezoek Lemmer

waterpoort en skûtsje in het licht

Hét symbool van Sneek is natuurlijk de Waterpoort. Deze staat letterlijk in het licht met sfeervolle aanlichting. Maar ook door het hele stadscentrum is met sfeerverlichting de trots van Sneek volop aanwezig. De trots van Sneek is ook het skûtsje de 'Sneker Pan'. Deze is tijdens de wintermaanden prachtig verlicht te bewonderen in de Kolk bij de Waterpoort.

Bezoek Sneek
verlichte boot bij de waterpoort in sneek vanaf de andere kant gefotografeerd waterpoort verlichting boven de gracht in het centrum van sneek

verlichte leeuwen in workum

Het bekende plaatje van Workum van de leeuwenfontein met daarachter de imposante Gertrudiskerk is ook in de winter het fotograferen waard. Deze Woeste Leeuwen van Workum staan al eeuwen op het stadswapen op 'De Waag' van Workum. Als fontein van Workum hebben ze een meer dan levensgrote afmeting. Zo zonder sproeiende poten in de winter, lijken deze leeuwen de stad nog meer te omarmen.

Bezoek Workum
leeuwenfontein workum verlicht in de avond in de winter de merk in workum in de winter
verlicht in de nacht

Jouster skûtsje

Skûtsjes waren de vrachtwagens van vroeger: deze vrachtschepen brachten spullen overal daar, waar over het zompige land men zich amper kon verplaatsen in Friesland. Nu worden vooral nog gasten voor plezier vervoert op deze schepen en er worden wedstrijden mee gezeild. In de winter geven deze historische schepen sfeer aan vele steden en dorpen. Met prachtige lichtjes zijn vele skûtsjes te vinden in de centra van Joure, Stavoren, Heeg, Sneek en nog veel meer. Bewonder het Joustser skûtsje en slenter daarna nog door de altijd gezellige Midstraat in Joure.

Bezoek Joure
verlicht skûtsje in joure midstaat joure verlicht in kerstsfeer

Wil je verlichte Elfsteden en dorpen bezoeken in Waterland van Friesland? Ga dan op stedentrip in de winter in Zuidwest Friesland. Geniet onderweg van de rust en ruimte door een wandeltocht of misschien wel fietstocht te maken tussen de Elfsteden.

Zoek & boek

Reisgezelschap

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.