Ga naar inhoud
MAP

Elfstedentocht met de auto, camper of motor

Rijd de Elfstedenroute met de auto, camper of motor

Het beleven van de Elfstedentocht (Fries: Alvestêdetocht) per auto, camper of motor is een bijzondere ervaring die Friesland op een compleet andere wijze laat schitteren. In plaats van op de schaats over de bevroren waterwegen, wordt de Elfstedenroute langs de elf iconische steden van Friesland met de auto, camper of motor over het asfalt afgelegd. De route neemt je mee langs prachtige (nationale) landschappen, charmante dorpjes en natuurlijk dé elf historische steden van Friesland. Waar de officiële Elfsteden schaatstocht begint in Leeuwarden, kun jij op elk punt van de route starten en het rondje voltooien. Onderweg ontdek je de charme en geschiedenis van elke stad. Ontdek hier alle ins en outs om jouw eigen Elfstedentocht avontuur op wielen te plannen.
 

Meer over de Friese Elfstedenroute met de motor, auto of camper

Ontdek alle Friese Elfsteden

Ontdek alle Friese Elfsteden Waterpoort Sneek

Ontdek de magie van de Elfstedentocht op een unieke manier; met de vrijheid van een eigen voertuig. Of je nu kiest voor de flexibiliteit van een auto, het avontuurlijke van een motor of het comfort van een camper, het rijden van de Elfstedentocht biedt een onvergetelijke ervaring door het prachtige Friese landschap. Verken de elf historische steden, geniet van adembenemende uitzichten en dompel jezelf onder in de cultuur van Friesland terwijl je op jouw eigen tempo de iconische route volgt.

Op eigen tempo

Neem de tijd en wees flexibel. Zo creëer je ruimte om de Elfsteden te verkennen en het prachtige Friesland te ontdekken, zonder jezelf op te jagen. Hoewel de route in één dag te doen is, is het zeker ook de moeite waard om tussendoor een overnachting te plannen. Zo heb je meer tijd om de schitterende steden te verkennen en er echt van te genieten. Dat is zeker aan te raden want het verkennen van de Elfsteden en het Friese landschap vormt namelijk een belangrijk aspect van de aantrekkingskracht van deze tocht.

Plan een overnachting

Plan een overnachting Ovenaanzicht van knusse studio's met eigen terras of balkon aan de rand van het IJsselmeer.

Tijdens de Elfstedentocht kun je op de mooiste plekken in Friesland overnachten. In de regio Zuidwest Friesland liggen 7 van de 11 Elfsteden, maar je kunt natuurlijk ook buiten de stad overnachten. Bijvoorbeeld op een camping midden in de natuur. Alles is dichtbij, dus een vakantiehuis in Gaasterland is ook mogelijk! Boek direct online bij VVV Waterland van Friesland en we helpen je graag met advies.

Stempelen

Stempelen lydia laat een volle stempelkaart van haar elfstedentocht zien

Stempels halen langs de Elfstedenroute dat hoort er natuurlijk bij. Haal je stempelkaart bij Afûk in Leeuwarden of bij verschillende informatiepunten in Friesland. Bij alle VVV-locaties kun je je kaart laten afstempelen als bewijs van je reis!

Let wel op de openingstijden, want het afstempelen is alleen van april tot oktober mogelijk. Niet alle informatie- en VVV-locaties zijn in de herfst en winter geopend.

Camperroute en camperplaatsen

Camperroute en camperplaatsen

Langs de Elfsteden camperroute vind je verschillende camperplekken die perfect zijn om te stoppen en te genieten van de omgeving. Van campings met uitgebreide voorzieningen tot rustieke plekken midden in de natuur, er is voor elk wat wils. Sommige camperplekken liggen direct aan het water, wat een prachtig uitzicht en een rustgevende sfeer biedt. Het voordeel van het reizen van een camper is dat jij het tempo bepaalt. Je geniet van de vrijheid en kunt stoppen waar en wanneer je wilt.

Tips Elfstedentocht met de auto

Tips Elfstedentocht met de auto

Uiteraard heeft VVV Waterland van Friesland de route van de Elfstedentocht al grondig verkend. Bij ons kun je terecht voor tips over bijvoorbeeld bezienswaardigheden in de steden langs de route en voor aanbevelingen over overnachtingsplekken. We delen graag onze kennis en helpen je om het meeste uit je reis langs de Elfsteden te halen.

Elfsteden routekaart met stempelkaart

Elfsteden routekaart met stempelkaart

De Elfstedenroutekaart van Friesland toont diverse manieren om de beroemde tocht van meer dan tweehonderd kilometer te voltooien: wandelend, fietsend, per boot of met de auto. Deze kaart laat ook zien waar je de VVV-locaties en musea in Friesland vindt. Op de achterkant vind je informatie over elke stad. Daarnaast ontvang je een stempelkaart om in elke stad een stempel te halen.

Musical De Tocht

Musical De Tocht Musical De Tocht

Ontdek de betovering van de Elfstedentocht op een andere manier: in het theater. Bezoek Spektakelmusical De Tocht in het Friso Theater in Leeuwarden en voeg een extra dimentie toe aan jouw bezoek in Friesland. Zo geef je een unieke draai aan jouw Elfsteden ervaring!

Meer Elfstedentocht inspiratie

Misschien vind je dit interessant

Zoek & boek

Reisgezelschap

Schijf je in voor onze nieuwsbrief.

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.