Ga naar inhoud
MAP

Inspiratieverhaal: Op Elfstedentour in IJlst - deel 2

| Lydia van OntdekjePlekjenl.nl

De 11-stedentour is nu echt begonnen en de eerste stempel is binnen! De afgelopen dagen hebben wij genoten van IJlst. Er wordt gezegd dat IJlst de meest idyllische stad is van de Elfsteden. Ik heb het samen met mijn vriendin Vera mogen ervaren, want ja, IJlst is heel idyllisch, en leuk, vriendelijk, verrassend en ontzettend mooi! Het is een soort schatzoeken, zoals ook VVV Waterland van Friesland het benoemt, 7 schatjes 7 stadjes. IJlst is 1 van de 7 Elfsteden in Zuidwest Friesland! Kom je mee ontdekken?
 

Lydia is gek van Fryslân, fotograferen en nieuwe plekken ontdekken. Samen met haar vriend, kids en hond komt ze op de mooiste plekken die ze graag met je deelt! In de herfst en winter ging ze op tour langs langs alle Elfsteden. Volg hier haar avonturen!

Ontdek Elfstedenstad IJlst

B&B Nooit Gedagt

Wij mochtend dit nachtje slapen bij Marcel en Lionne die sinds juli B&B Nooit Gedagt runnen midden in het centrum van de stad, zowat aan de Elfstedenroute, hoe gaaf! Het pand waarin ze wonen en waar de B&B gevestigd is staat op het oorspronkelijke terrein van fabriek Nooitgedagt. Hier werden vroeger schaatsen (hoe toepasselijk!), speelgoed en gereedschap gemaakt. IJlst was vroeger een stad vol industriële ontwikkelingen, veel scheepsbouw verschillende houtzaagmolens en de fabriek Nooitgedagt.

De oude schoorsteenpijp van de fabriek staat nog gedeeltelijk en is gerestaureerd door middel van een open staalconstructie en verhoogd tot de oorspronkelijke hoogte van 30 meter. Ook een gedeelte van de fabriek, "het gele steentjes gebouw" is er nog en daar zijn nu bedrijven in gevestigd.

Wij waren heel erg verrast over de bed and breakfast, wat een plaatje zeg! Netjes, super mooi ingericht en heel erg ruim. Wat een bijzondere plek, met zo veel geschiedenis en zulke leuke details die de ruimte uniek maakt. We hebben dan ook heerlijk genoten!

Ga naar B&B Nooit Gedagt
Werkbank in B&B Nooit Gedagt Kamerbeeld met keuken van B&B Nooit Gedagt

Overtuinen

IJlst staat ook bekend om zijn overtuinen, die zie je aan weerszijden van de Ee vindt, dit is de vaart die dwars door het stadje loopt en... waar wij op hebben gesupt! Omdat er mooie sup-, kano- en vaarroutes zijn in en om IJlst hadden wij besloten om onze sup mee te nemen en het water op te gaan. Wat een rust en wat een genot, super leuk om vanaf het water de stad nog beter te leren kennen en te bekijken.

Suppen op de Ee en door de overtuinen in IJlst op een grijze herfstdag. Overtuinen van IJlst op een grijze herfstdag

Houtstad IJlst

We hebben een kijkje genomen bij het museum Houtstad IJlst waar Jeroen ons een rondleiding gaf. Hier kom je alles te weten over de industriële ontwikkelingen van IJlst en ook zie je er een grote collectie van wat er in de fabriek Nooitgedagt gemaakt werd vroeger!

Bezoek Museum Houtstad IJlst
Kijkje in de werkplaats van museum Houtstad IJlst Kijkje in de werkplaats van Museum Houtstad IJlst

11 steden oranjekoek

Ook brachten we een bezoekje aan De Boer's Bakkerij want we hoorden dat daar echte "Elfsteden oranjekoek" te koop is! Lekker!

Ga naar de Boer's Bakkerij
Het Elfstedenoranjekoek van IJlst

Zoveel te zien en doen

Het leuke aan IJlst is dat het niet heel groot is. Er is veel te zien en te doen, en je kunt het mooi bewandelen. Zo zijn wij ook een paar keer de stad doorgewandeld en kwamen we steeds weer nieuwe dingen tegen. Het oudste pand van de stad bijvoorbeeld, natuurlijk de fontein "onsterfelijke bloemen" van de 11Fountains en de expositie Schepenfries, waarbij je kennis maakt met het ontstaan van IJlst!

Ontdek meer IJlst
foto van de fontein "Onsterfelijke bloemen" in IJlst Borden met bewegwijzering in IJlst

Genoten heb ik van deze stad, de gastvrijheid en de verschillende plekjes. Wat een ontdekking!

Lydia Annema

Houtzaagmolen De Rat

Ook een mooi plekje om te bezoeken is Houtzaagmolen De Rat, waar je een echt werkende molen kunt bezoeken. Hier kun je ervaren hoe het houtzagersambacht was, hoor je het geluid van draaiende wieken, het gestamp van de op- en neergaande zaagramen en de geur van vers gezaagd hout.

Bezoek Houtzaagmolen De Rat
Houtzaagmolen De Rat met een Friese vlag op een grijze herfstdag

Ruterpolderpaad

Naast wandelen in de stad is de natuur om de stad heen ook echt de moeite waard! Het was mistig de tweede dag, maar dat mocht de pret niet drukken. Achter de fabriek Nooitgedagt vind je een pontje waarmee je het water over kunt steken en daar het Ruterpolderpaad kan lopen. Een mooie wandeling van 3,5 km door de uitgestrekte natuur. IJlst is omringt door natuur, dus ook aan de andere kant van de stad loop je zo de natuur in. En weet wat ook leuk is? Op de fiets ben je met slechts 10 minuten in Sneek!

Opstapplaats van het pontje naar It Ruterpolderpaad

Wil je zelf op Elfstedentour? Ontdek hier meer over 7 van de Elfsteden. Wist je dat je met gemak twee of drie steden kunt bezoeken tijdens een weekendje weg? Kom langs en ontdek de rijke historie van de Elfsteden! Om van stad naar stad te reizen pak je de fiets, de boot, echopper, trein of bus: een belevenis op zich!

Benieuwd naar deel 1 van de Elfstedentour met Lydia? Bekijk het inspiratieverhaal hier.

Zoek & boek

Reisgezelschap

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.