Ga naar inhoud
MAP

Inspiratieverhaal: Elfstedentour - deel 1

| Lydia van OntdekjePlekjenl.nl

'IT GIET OAN!' Onze Elfstedentour is begonnen! We beginnen niet in 1 van de 11-steden zoals je zou verwachten, maar op een ander heel mooi bijzonder plekje wat veel met de Elfsteden te maken heeft, namelijk B&B Elfstedenstate in Easterein. Dit unieke plekje is passend bij de tour omdat hun hele B&B gerelateerd is aan de Elfstedentocht, zowel de inrichting, als de trips die ze aanbieden, en dan de details in hun B&B... zo ontzettend leuk! Op naar Easterein dus waar we genieten van 2 mooie dagen!

Lydia is gek van Fryslân, fotograferen en nieuwe plekken ontdekken. Samen met haar vriend, kids en hond komt ze op de mooiste plekken die ze graag met je deelt! In de herfst en winter ging ze op tour langs alle Elfsteden. Volg hier haar avonturen!

Start van de Elfstedentour

B&B Elfstedenstate

Deze B&B in het mooie kleine dorpje Easterein, vlakbij Bolsward en Sneek, is een voormalig kaaspakhuis uit 1874. Het deed ooit dienst als herberg (die overigens in de regio een belangrijke functie hadden en hebben!). Catharina en Andries runnen deze B&B waar ze ook bij wonen, een prachtige plek met 3 kamers met elk hun eigen '11-stedenthema'. Wij sliepen op de kamer 'Sneek', waar je ook allerlei leuke details vindt van de Elfstedentocht. Elke keer zagen we weer andere leuke dingen, erg verrassend. De kamers zijn mooi ruim opgezet, met elk hun eigen luxe badkamer. Naast de kamer 'Sneek' is er de kamer 'Leeuwarden' en de kamer 'Workum'. Ook is alles als geheel af te huren als je bijvoorbeeld met je hele gezin hier wilt logeren! Er is zelfs een fijn dakterras waar je zomers heerlijk kunt genieten.

Ga naar B&B Elfstedenstate
B&B Elfstedenstate kamer Sneek Houtjes in B&B Elfstedenstate

Easterein

's Middags werden we fijn ontvangen door Catharina. Het was zo'n mooie dag dat ik besloot om na mijn komst een stuk te gaan wandelen in de omgeving van het dorp Easterein. Gelijk werden mij mooie routes voorgelegd door Catharina. Rondom zonsondergang genoot ik van de weidse vergezichten en prachtige natuur, wat genieten!

Plaatsnaambordje Easterein Foto van het dorp Easterein in Friesland

Een goed begin van de dag

We hebben heerlijk geslapen, wat een rust en luxe, echt genieten. 's Ochtends stond er een lekker en uitgebreid ontbijt, klaargemaakt door Catharina, voor ons klaar. Met vers fruit, streekproducten en lekkere verse broodjes, een goed begin van de dag! Echt heerlijk!

Lydia aan ontbijttafel bij B&B Elfstedenstate

it Tsiispakhûs

Na het ontbijt gingen we op pad in de omgeving. Waterland van Friesland heeft heel veel te bieden. Easterein ligt naast het dorp Wommels waar we naar 'it Tsiispakhûs' gingen. Een 'Loei-goed'museum ;-) Het is een mooi klein museum (dat trouwens leuk is voor jong én oud!) over alles wat met koeien, onze voeding en kaas te maken heeft. Ik vond zelfs herkenbare pakken yoghurt van vroeger. Naast dat het informatief heel erg leuk is, is er voor kinderen ook van alles te beleven, zo kun je zelf een koe melken. Het museum bevindt zich in een oud kaaspakhuis en er wordt veel verteld over de fabrieken en hoe er vroeger kaas gemaakt werd. Echt een plaatje!

Meer informatie over 't Tsiispakhûs
Tsiispakhus in Wommels met boot ervoor

Greidhoek

Het dorp Easterein ligt in de regio die ook wel de Greidhoek heet. De Greidhoek staat bekend om zijn vele vogels en weilanden. Zo zijn er talloze vogelkijkhutten te bezoeken. Wij gingen langs de vogelkijkhut 'Skrok'. Helaas was het niet zulk mooi weer, maar toch altijd leuk om nieuwe plekjes te ontdekken!

Ontdek meer over de Greidhoek
Vogelkijkhut Skrok Vogels kijken bij vogelkijkhut Skrok

Het mysterie van Wiuwert

Ons laatste bezoekje was wel een hele bijzondere.. We gingen naar het geheim van Wiuwert.... de mummiekelder! Jeetje, wat een bijzonder verhaal is dat! Heb jij er al eens van gehoord? Wij begrepen dat deze plek in Amerika op nummer 3 staat van de top 10 dingen die je moet bezoeken in Nederland! Ik zou zeggen; bezoek ook dit grote mysterie en kijk je ogen uit.

Lees meer over de mummiekelder
Mummiekeler Wiuwert Grafkelder mummies Wiuwert

Stempelen

Wij hebben deze 2 dagen veel gezien en beleefd. Naast de B&B Elfstedenstate organiseert Catharina ook nog heuse 'Elfstedentrips' voor haar gasten. Hoe toepasselijk! Deze trips zijn erg leuk en je ontvangt er een stempelkaart bij (die ik ook ga gebruiken de komende maanden!) en een medaille die je kunt verdienen als je de tocht hebt gehaald.

Als kers op de taart kregen wij ook nog Tsjerkebier mee naar huis! Een #ontdekjeplekje om nooit te vergeten. De tour is gestart, we kijken uit naar de volgende stempelpost!

Tsjerkebier

Wil je zelf op Elfstedentour? Ontdek hier meer over 7 van de Elfsteden. Wist je dat je met gemak twee of drie steden kunt bezoeken tijdens een weekendje weg? Kom langs en ontdek de rijke historie van de Elfsteden! Om van stad naar stad te reizen pak je de fiets, de boot, echopper, trein of bus: een belevenis op zich!

Meer blogs en artikelen lezen over Waterland van Friesland? Bekijk hier ons overzicht.

Zoek & boek

Reisgezelschap

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.