Ga naar inhoud
MAP

Bereikbaarheid in Zuidwest Friesland

Waterland van Friesland is een regio met veel water, prachtige natuur en historische dorpen en steden. Zuidwest Friesland is goed bereikbaar per auto, fiets en openbaar vervoer. Het openbaar vervoer in de regio wordt verzorgd door Arriva, die verschillende buslijnen en treinverbindingen heeft tussen de verschillende dorpen en steden. Ook zijn er (fiets-)veerpontjes die je eenvoudig het water over zetten. In de meeste dorpen en steden is het mogelijk om gratis je auto te parkeren. In enkele steden wordt een kleine vergoeding voor het parkeren gevraagd. Op deze pagina vertellen we je alles over de bereikbaarheid in Zuidwest Friesland, waardoor je makkelijk en zorgeloos kunt genieten van alles wat onze mooie regio te bieden heeft.

Alles wat je moet weten over bereikbaarheid in Zuidwest Friesland

Openbaar vervoer

Openbaar vervoer Arriva stadsbus op brug in Leeuwarden bij de Blokhuispoort.

In Friesland wordt het busvervoer georganiseerd door Arriva. Daarnaast verzorgt Arriva ook al de treinverbindingen tussen de dorpen en steden in Friesland. Behalve de treinverbinding vanuit Leeuwarden naar Heerenveen en verder richting het midden van Nederland, deze verzorgt de NS. Via VVV Waterland van Friesland kun je een Arriva-dagkaart kopen waarmee je al voor €7,50 een hele dag kunt reizen in Friesland en Groningen! 

Veerpontjes

Veerpontjes Pont bij Gaastmeer op een zomerse dag

Door al het water in onze regio kan het voorkomen dat je een heel stuk moet omrijden om van A naar B te komen. Maar gelukkig is daar een oplossing voor, de (fiets-)pontjes! In de meeste gevallen kun je al oversteken voor één of twee euro (vaak contant!). Met behulp van de pontjes kun je de mooiste fietstochten maken en genieten van de rust en ruimte in Waterland van Friesland. 

Parkeren in gemeente Súdwest-Fryslân

Parkeren in gemeente Súdwest-Fryslân Rode auto in Hindeloopen voor het reddinghuisje

Vrijwel overal in de gemeente Súdwest-Fryslân kun je gratis parkeren. De steden Bolsward en Sneek zijn hier een uitzondering op. Hier zijn er bepaalde zones waar je moet betalen voor het parkeren. Voor een volledig overzicht van het betaald parkeren kun je het beste een kijkje nemen op de website van de gemeente Súdwest-Fryslân. 

Parkeren in gemeente de Fryske Marren

Parkeren in gemeente de Fryske Marren

In de gemeente de Fryske Marren, waar onder andere Lemmer, Joure en Sloten onder vallen, kun je gratis parkeren. Wel kun je hier te maken krijgen met de zogeheten blauwe zones. Hier dien je je parkeerkaart achter het autoraam neer te leggen en mag je veelal maximaal twee uur geparkeerd staan. Voor meer informatie over de blauwe zones en waar je deze zijn bekijk je de website van gemeente de Fryske Marren.

Afstanden tussen de Elfsteden

Afstanden tussen de Elfsteden Waterpoort Sneek
  • Sneek - Leeuwarden: 30 min. met de auto / 25 min. met de trein
  • IJlst - Leeuwarden: 34 min. met de auto / 27 min. met de trein
  • Bolsward - Leeuwarden: 31 min. met de auto / 39 min. met de bus
  • Workum - Leeuwarden: 37 min. met de auto / 37 min. met de trein
  • Sloten - Leeuwarden: 41 min. met de auto / 1 uur en 18 min. met de bus en trein
  • Hindeloopen - Leeuwarden: 42 min. met de auto / 41 min. met de trein
  • Stavoren - Leeuwarden: 52 min. met de auto / 51 min. met de trein

Ligging

Een afbeelding met de afstanden van Den Bosch, Amsterdam en Groningen tot Waterland van Friesland.

Oplaadpunten auto

Oplaadpunten auto stockfoto auto opladen

Ook als je met je elektrische auto naar Friesland komt is dit erg goed te doen. De meeste dorpen en steden hebben ten minste één openbaar oplaadpunt, maar veelal zijn dit er meerdere. Voor een overzicht van alle oplaadpunten klik je op de knop voor een compleet overzicht. Hier zie je niet alleen of een laadpaal beschikbaar is, maar ook wat de kosten voor opladen zijn.

Oplaadpunten fiets

Oplaadpunten fiets

Wanneer je een dag gaat fietsen in Waterland van Friesland wil je niet dat je onderweg met een lege accu komt te zitten. Gelukkig kun je bij veel restaurants, campings en andere openbare fiets oplaadpunten eenvoudig je fiets opladen. In de meeste gevallen is dit ook nog gratis!

Fiets- en wandelknooppunten

Fiets- en wandelknooppunten Wandelaars in Friesland

Fietsen en wandelen in Friesland is erg eenvoudig met behulp van het uitgebreide knooppuntennetwerk. Aan de hand van een fiets- of wandelkaart met daarop alle knooppunten beschreven stippel je de mooiste routes uit en kun je Friesland te voet of te fiets gaan verkennen. De fiets- en wandelkaarten koop je eenvoudig in de webshop.

Zoek & boek

Reisgezelschap

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.