Ga naar inhoud
MAP

Bezoek de Elfsteden om deze 11 redenen

| Redactie VVV Waterland van Friesland

In Zuidwest Friesland vind je maar liefst zeven van de beroemde Elfsteden. Sneek, IJlst, Sloten, Stavoren, Hindeloopen, Workum en Bolsward hebben stuk voor stuk veel te bieden. En het mooie is, als je je bezoek aan deze historische steden aan elkaar knoopt, maak je je eigen Elfstedenroute in een ontzettend mooie regio. De regio draagt de naam Waterland van Friesland en is alleen al een bezoek waard vanwege de mooie vergezichten, de prachtige natuur, verfrissende meren en pittoreske dorpjes. Maar ook de Elfsteden wachten op jouw bezoek! We geven je 11 inspirerende redenen om de Elfsteden te bezoeken (en stiekem nog veel meer).

1/ Elfsteden voor een duurzame green citytrip

Waar je ook in Nederland woont, de Elfsteden van Zuidwest Friesland liggen altijd dichtbij. Vanuit Maastricht ben je met de auto binnen drie uur in Sneek. Kom je vanuit Den Haag, dan ben je er met twee uurtjes. Ook met het openbaar vervoer (bus en trein) reis je comfortabel naar de historische steden. Kortom, een bezoek aan de Elfsteden is eenvoudig én duurzaam. Je hoeft er niet voor in een vliegtuig te stappen. Dus ben je op zoek naar een green citytrip? Dan zijn de Friese Elfsteden echt een duurzaam alternatief. Voor een dag, een week of misschien langer. Je zult altijd het gevoel hebben op vakantie te zijn. Daar werkt onze Friese taal natuurlijk ook mee. Want we zeggen niet: welkom in Friesland, maar ‘wolkom yn Fryslân’. Ook al versta je misschien niet direct alles, je zult je zeker direct thuis voelen. In Zuidwest Friesland en in de Elfsteden staat gastvrijheid namelijk voorop. Dus boek die green citytrip!

Bekijk hier 'groene' routes

2/ Cityhoppen tussen de Elfsteden

In Zuidwest Friesland liggen, zoals gezegd, zeven van de Elfsteden. Elke stad heeft een eigen karakter, met eigen musea, restaurants, cafés, winkels en bezienswaardigheden. Het leuke is dat je heel eenvoudig kunt cityhoppen tussen de steden. Zo plak je makkelijk meerdere stedenbezoekjes aan elkaar. Heb je alle Elfsteden in Waterland van Friesland bezocht, dan heb je het gevoel op een hele lange vakantie te zijn geweest. Elke stad maakt op een eigen unieke manier indruk. De afstand tussen de zeven Elfsteden in Zuidwest Friesland is maximaal veertig kilometer. Maar IJlst en Sneek liggen bijvoorbeeld nog geen vier kilometer bij elkaar vandaan.

Alles over de steden

3/ Reizen doe je door prachtige gebieden

Doordat de afstand tussen de Elfsteden in Zuidwest Friesland zo klein is, kun je echt op avontuur gaan. Ben je sportief aangelegd, dan kun je op de fiets, maar ook wandelend is het te doen. Laat je je liever vervoeren? Pak dan het openbaar vervoer of huur een sloep. Elke Elfstedenstad is eenvoudig te bereiken. Je reist, welke kant je ook op gaat, in Waterland van Friesland altijd door prachtige gebieden. Denk aan meren, bossen, weilanden en ontelbare dorpjes. Dat maakt van het reizen tussen de Elfsteden een ware belevenis. Misschien is de afstand niet zo groot, onderweg is er wel heel veel te zien en te doen. Dus we raden aan om je bezoek lekker ruim te plannen. Of om gewoon snel nog een keer naar Zuidwest Friesland te komen.

Koop je eigen Elfstedenroutekaart

4/ Zoeken naar schatjes in de Elfstedenstadjes

Als je de zeven Elfsteden in Zuidwest Friesland bezoekt, dan kom je echt in zeven schatjes van stadjes terecht. En niet alleen omdat de steden er zo prachtig en lieflijk uitzien, maar ook omdat ze echte schatten herbergen. Elke stad heeft speciaal voor jou zeven schatjes. Kom deze schatten ontdekken. Ze gaan onder meer over heldendom en tragiek, historie en toekomst, over verre handelsreizen en de eigen cultuur. Met de verhalen over de schatten maak je een tijdreis. Je gaat terug naar het verleden en je sluit af in het heden, bijvoorbeeld met een heerlijk bezoek aan een zonnig terras. Kom ‘skatsykje’, oftewel schatzoeken!

Kom schatzoeken

5/ cultuur beleven in alle zeven Elfsteden

De zeven Elfsteden van Zuidwest Friesland hebben ook op cultureel gebied veel te bieden. Je vindt in alle steden diverse musea. Zo kun je naar Museum Sloten, het Scheepvaartmuseum in Sneek, Houtstad IJlst, Museum ’t Ponthús in Stavoren, Museum Hindeloopen, het Jopie Huisman Museum in Workum en het Titus Brandsma Museum in Bolsward. Maar dat is niet alles, er zijn nog veel meer musea. Ook in de dorpen die je onderweg tegenkomt. Een andere culturele belevenis zijn de 11fountains. In elke Elfstedenstad vind je een fontein ontworpen door een kunstenaar. De fontein staat symbool voor de historie en het karakter van de Elfstedenstad waar deze staat. Vanaf 22 maart tot en met 31 oktober zijn de fonteinen in bedrijf en kun je dus genieten van kletterend water.

Bekijk hier alle musea

6/ culinair genieten in elke Elfstedenstad

Een vakantie is natuurlijk pas een echte vakantie als je ook culinair kunt genieten. Nou, dat is in Zuidwest Friesland geen enkel probleem. In elke Elfstedenstad (maar ook in vele dorpen) vind je gezellige restaurant en cafés waar je heerlijk kunt lunchen of dineren. Maar vergeet ook de lokale lekkernijen niet die je op diverse andere plekken kunt halen, zoals bij de bakker, slager en ijsboer. Denk aan ‘sûkerbôle’ (suikerbrood) en oranjekoek, maar ook aan ‘sûkerbôle iis’ (suikerbroodijs), turfham, Snekersoezen en speciaalbier ‘De 8 fan Sleat’. Wil je al die calorieën het liefst ook direct weer kwijt? Dan is de culinaire Elfstedentocht door Zuidwest Friesland misschien een aanrader!

Bekijk hier alle horeca

7/ overnachten op unieke plekken

De Elfsteden en de omliggende dorpen in Zuidwest Friesland bieden je vele leuke en bijzondere plekken om te overnachten. Je kunt een kamer boeken in een hotel of een kleinschalige bed & breakfast. Je kunt ook kiezen voor een luxe vakantiehuis aan het water. Kom je met je eigen tent, caravan of camper? Er zijn vele campeerplekken en campings, klein en groot. Je kunt verder overnachten bij zeilscholen, boerderijen en andere groepsaccommodaties. Je kunt overal ‘lekker koesen’, oftewel lekker slapen, want nergens in Nederland ervaar je zoveel rust en weinig licht in de nachtelijke uren. Online kun je bekijken wat de mogelijkheden allemaal zijn. Je kunt direct boeken!

Bekijk hier de mooiste accommodaties

8/ overal water rondom de Elfsteden

Welke Elfstedenstad in Zuidwest Friesland je ook bezoekt, je bent altijd dicht bij het water. De meren en kanalen bieden de heerlijke mogelijkheid om te zwemmen (ook in de winter), te varen of heerlijk aan de waterkant te zitten. Houd je meer van vissen? Dan vind je genoeg goede visplekken om je hengeltje uit te werpen. Zuidwest Friesland is beroemd om de vele meren. Vooral in de zomer trekt het water vele watersporters aan, maar ook in de winter kun je prima varen. Alle Friese meren staan met elkaar in verbinding. Dit levert prachtige waterlandschappen op en eindeloos veel mogelijkheden voor waterpret, of zoals we in Friesland zeggen ‘wetterwille'.

Lees hier alles over de Friese meren

9/ in elke Elfstedenstad kun je mee met een rondvaart

Houd jij meer van varen en tegelijkertijd meer te weten komen over het gebied of de stad waar je bent? Dan hebben wij goed nieuws! In elke Elfstedenstad kun je namelijk mee met een georganiseerde rondvaart. In Sneek kun je bijvoorbeeld een grachtenrondvaart maken. In Stavoren kun je een rondje IJsselmeer maken. Vanaf eind april tot begin oktober vaart de salonboot Bep Glasius over het IJsselmeer van Stavoren naar Enkhuizen - en weer terug. Met een vaartocht combineer je de watersport met culturele en recreatieve activiteiten. In de zomer is er bijna dagelijks een rondvaart of vaartocht waarbij je zo kunt opstappen. De tickets boek je eenvoudig online.

Ga mee met een rondvaart

10/ sportieve activiteiten in elke Elfstedenstad

Er is nog een reden om naar de Elfsteden te komen die we speciaal willen benoemen voor de sportievelingen onder ons. Omdat de afstanden tussen de Elfsteden zo klein zijn, kun je bijvoorbeeld heel eenvoudig een fiets huren (of meenemen) en een deel van de Elfstedentocht fietsen. Je kunt ook al wandelend de Elfsteden bezoeken. Suppen kun je eveneens in Zuidwest Friesland. Het is een heel leuke en avontuurlijke manier om de regio te ontdekken. Al suppend kun je alle Elfsteden bereiken. Wil je je bezoek aan een of meerdere Elfsteden afsluiten met een meer extreme sport? Op meerdere plekken in Zuidwest Friesland kun je kitesurfen. Zo maak je van je stedentrip(s) een meer dan volwaardige vakantie.

Bekijk tips voor sportieve activiteiten

11/ in de Elfsteden raak je niet snel uitgekeken

Het mooie van de Elfsteden in Waterland van Friesland is dat je niet snel uitgekeken zult raken. Dat is met de redenen die we tot nu toe hebben genoemd, vast wel duidelijk geworden. Zelfs de inwoners genieten elke dag weer van de steden en de directe omgeving. Er is altijd wat te doen en er is altijd sprake van gezelligheid. Een bezoek aan een Elfstedenstad is dan ook meer dan alleen door de gezellige winkelstraat lopen. Juist het culinaire, culturele, sportieve en recreatieve van de Elfsteden maakt een stedentrip extra aantrekkelijk. In een weekend kun je bijvoorbeeld meerdere steden combineren. We weten zeker dat je daarna weer een reden vindt om terug te komen. Want een bezoek aan een Elfstedenstad en het reizen door de omgeving werkt simpel weg als ‘in ferslaving’, maar dan wel een heel inspirerende en leuke verslaving!

Lees meer over de Elfsteden

Misschien vind je dit ook interessant

Zoek & boek

Reisgezelschap

Schijf je in voor onze nieuwsbrief.

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.