Ga naar inhoud
MAP

Lekkere ijsjes in Zuidwest Friesland

| Redactie VVV Waterland van Friesland

Een vakantie is pas echt een vakantie als je een heerlijk ijsje kunt eten. Nou, dat is in Zuidwest Friesland geen enkel probleem! In onze regio kun je op meerdere plekken van een ijsje genieten. Graag presenteren wij jou de lekkere ijsjes van Zuidwest Friesland. Overigens is dit in willekeurige volgorde, dus de beste tip die we je kunnen geven: probeer ze allemaal! Fiets, wandel, rijd of vaar langs de lekkerste ijsjes van Waterland van Friesland. Dat is echt ‘genietsje’, van al dat moois en al dat lekkers. Smakelijke vakantie! En eh … als inwoner smaken die ijsjes natuurlijk net zo lekker. ‘Kom mar op mei dat iis!’, kom maar op met dat ijs!

De leukste adressen voor het lekkerste ijs

Een vers ijsje uit de ijsbakfiets van Greidelân Zuivel

Greidelân Zuivel heeft in een authentieke zuivelkelder een boerderijwinkel waar ze niet alleen hun eigen, ambachtelijk gemaakte zuivel en vlees van eigen vee verkopen maar ook steeds meer streekproducten, cadeau’s en de heerlijkste boeren ijsjes. In de winkel vind je ijsbekers voor onderweg of thuis en iedere vrijdag staat de ijsbakfiets klaar voor een vers schepijsje!

Ontdek Greidelân Zuivel
Vers ambachtelijk ijs met koeien op de achtergrond.

Verrukkelijk ijs bij IJssalon Eatalia

Het ijs van IJssalon Eatalia wordt met trots, en uitsluitend met verse ingrediënten, versbereid in de ijssalon. Variërend van smakelijke ijsbollen tot sorbetijs verrijkt met vers fruit, verfrissende frappuccino's, verrukkelijke ijstaarten, ijsmacarons en zelfs suikervrij ijs. Alles wat je maar wenst, vind je bij IJssalon Eatalia. Geniet van het heerlijke ijs, kopje koffie of een fris drankje op het zonnige terras aan de Leeuwarderweg 1 in Sneek.

Ontdek IJssalon Eatalia
IJsje van Eatalia Sneek

Ambachtelijk boerenijs bij ijsboerderij Margje 24

Een ijsje eten in Zuidwest Friesland kun je ook bij ijsboerderij Margje 24 in Workum. Hier wordt honderd procent ambachtelijk ijs gemaakt. De koeien krijgen elke dag kuilgras, snijmaïs, bierbostel en hooigras en ze drinken Fries bronwater. Dat rijke menu proef je terug in je ijsje. Op de ijsboerderij in Workum kun je de dames in levenden lijve ontmoeten. Ben je niet in de buurt? Dan kun je ook altijd een bezoek brengen aan een van de ijssalons van Margje 24 in Sneek of Bolsward. Dus op zoek naar een van nature lekker ijsje in Zuidwest Friesland? Dan is Margje 24 een goede keuze.

Ontdek Margje 24
koe met ijsje

Smullen van ijs bij ’t Hoekje, de beste cafetaria van Nederland

In Langweer vind je cafetaria-ijssalon ’t Hoekje. Dit is niet zomaar een cafetaria, want ’t Hoekje werd in 2020 uitgeroepen tot de beste van Nederland. Je kunt er terecht voor diverse soorten ijs. De ijssalon bevindt zich midden in het centrum van Langweer. Daar kun je genieten van je ijsje en de gezelligheid in de straten. Of je neemt je ijsje mee voor langs de waterkant. Daar kun je tijdens het smullen ook genieten van de bedrijvigheid op het water.

Bezoek 't Hoekje
Meisje met een zonnebril op eet een hoorntje met ijs

Ambachtelijk Italiaans ijs bij Willem de IJskoning

Willem de IJskoning in Balk heet niet voor niets zo. Hij is inderdaad een koning in het maken van Italiaans ijs. Bij de productie gebruikt hij uitsluitend natuurlijke grondstoffen, zoals echte pistachenoten, vanille en vers fruit. Willem volgde de Gelato University (ijsopleiding) in Bologna en stopt al zijn liefde in het ijsvak. Daarmee komt het lekkerste Italiaanse ijsje van Zuidwest Friesland misschien wel uit Balk. Als een echte ijskoning maakt hij ook sorbetijs, lactosevrij ijs en zelfs ijs voor honden. Allemaal volgens authentiek Italiaans recept. En voor de kleinste ijsliefhebbers, vanaf tien maanden, maakt hij mini-ijsjes.

Ontdek Willem de IJskoning
hoorntje met ijs en aarbeien erop

Heerlijk vers roomijs bij ijsboerderij Boereiis

Op ijsboerderij Boereiis, gelegen tussen Terherne en Akkrum, wordt als sinds 1999 Fries roomijs gemaakt. Het ijs wordt vervaardigd van de verse melk van de eigen koeien. Er worden Italiaanse grondstoffen gebruikt. Deze zijn vrij van kunstmatige kleur- en smaakstoffen. Voor het fruitijs wordt vers fruit gebruikt. De bereiding van het ijs gaat op ambachtelijke wijze. Het ijs kun je kopen per bolletje. Wees gerust: er zijn daarnaast verschillende maten bekers verkrijgbaar. Het ijs kun je dus ook meenemen naar huis of naar je vakantieadres.

Bezoek IJsboerderij Boereiis
een jongetje staat in een stal met een ijsje in zijn hand

Biologisch ijs bij ijsboerderij De Mar in Makkum

IJsboerderij De Mar in Makkum is nog vrij nieuw. Maar ook hier kun je terecht voor lekker ijs in Zuidwest Friesland. De eigenaren zijn in de zomer van 2021 begonnen met het maken van vers en ambachtelijk schepijs. En nu al weten vele toeristen en inwoners deze smakelijke plek te vinden. De basis van het ijs is de biologische melk van de eigen koeien. Hoogwaardige Italiaanse ingrediënten geven het ijs de perfecte smaak en structuur. Zo likkend aan je ijsje op het boerenerf geniet je pas echt van ‘la dolce vita’, het zoete leven van Zuidwest Friesland!

Bezoek IJsboerderij de Mar
Sfeerbeeld ijs

IJssalon MIN12: ijskoud de lekkerste en ‘vreemdste’ soorten ijs

MIN12 in Sneek noemt zichzelf ijskoud de lekkerste. Dat moet je natuurlijk geprobeerd hebben! Maar voordat je alle smaken hebt geproefd, ben je wel heel wat bezoekjes verder. Bij deze gezellige ijssalon in Sneek vind je bijzondere en ietwat vreemde smaken op de kaart: van Amerikaanse koekjes en monchoutaart tot Rolo- en kletskoppenijs. Als je op zoek bent naar een bijzonder ijsje in Zuidwest Friesland ben je hier dus aan het juiste adres. Ze hebben er zelfs zure matten-ijs … En is dat ijsje nu zoet, zuur of toch zoet? Probeer het in Sneek!

Bezoek MIN12
ijsje MIN12

Genieten van ijs van Grab'n'Joy

In een mobiele snackwagen, pal aan de havenkade in Hindeloopen kun je bij Grab'n'Joy terecht voor overheerlijk ijs. Er is een ruime keuze uit smaken en terwijl je geniet van je ijsje, heb je een prachtig uitzicht over het IJsselmeer.

Ontdek Grab'n'Joy
Verschillende ijssmaken van Grab'n'joy

Biologisch roomijs bij ijsboerderij De Bûterkamp

Bij ijsboerderij De Bûterkamp in Oudemirdum wordt het ijs zelf gemaakt. De leveranciers van dat lekkere ijs staan in de stal naast het verkooppunt. Het zijn de biologische koeien die de rijke, romige melk produceren. Dat proef je! Bij elke lik aan je ijsje van De Bûterkamp proef je dat de dames vaak de wei in gaan. De ijsboerderij ligt ook nog eens op heel mooie plek: in hartje Gaasterland, tussen het bos en het IJsselmeer. Op het erf zijn meerdere zitjes. Je mag rondkijken op de boerderij en de zwarte en roodbonte dames persoonlijk bedanken voor het lekkere ijsje tijdens jouw vakantie in Zuidwest Friesland.

Ontdek IJsboerderij de Bûterkamp
2 hoorntjes met beide 2 bolletjes ijs

Blijf wat langer in Zuidwest Friesland om al het ijs te proberen!

Wil je alle ijsjes van Zuidwest Friesland eigenlijk wel uitproberen? Dan blijf je toch langer in onze regio! Er zijn diverse plekken waar je kunt overnachten. Je kunt de accommodaties direct online boeken bij VVV Waterland van Friesland. Vragen? We helpen je graag persoonlijk verder. Neem gerust contact met ons op!

Zoek & boek

Reisgezelschap

Schijf je in voor onze nieuwsbrief.

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.