Een fietsroute door een stukje onontdekt Friesland, en zeker de moeite waard. Je fietst langs meren en kanalen en door het door vervening ontstane polderlandschap tussen Tjonger en Tjeukemeer. Kenmerkend zijn de rietlanden, boomwallen en streekdorpjes. Onderweg zie je geulen, vaartjes en kleine plassen water waar veel vogels op afkomen. Verder vind je hier vooral rust en ruimte. Dit is dus de perfecte omgeving om tot rust te komen.
Kijk voor alle leuke tussenstops onderweg op de kaart
Informatie voor onderweg
Het UNESCO Werelderfgoed Ir. D.F. Woudagemaal is het grootste nog functionerende stoomgemaal ter wereld. Een magistrale beleving van stoom, architectuur en water. Het staat sinds 1998 op de lijst van UNESCO Werelderfgoed en viert in 2020 zijn 100ste verjaardag!.
Je kunt deze prachtige Kathedraal van Stoom 6 dagen per week (in de maanden juli en augustus zelf 7 dagen per week) bezoeken. Meer informatie en de exacte openingstijden is te vinden op de website www.woudagemaal.nl
Lemmer is een geliefd watersportdorp. Het vaarwater door Lemmer is een drukke verbinding tussen de Friese meren en het IJsselmeer. Je hebt er gezellige terrassen, horecagelegenheden en winkels.
De streekdorpen Bantega, Echtenerbrug, Echten zijn ontstaan en ontwikkeld door de vervening.
Het grootste natuurlijke meer van Friesland is het Tjeukemeer (Tsjûkemar). Over het ontstaan van het Tjeukemeer bestaat een mooie legende.
Er waren eens twee zusjes, Tsjûke en March. Zij waren bij elkaar toen er brand uitbrak. Door de dichte rook verloren ze elkaar echter uit het zicht. Door elkaars naam te roepen probeerden ze elkaar te vinden. Nog lang waren hun stemmen in het gebied te horen, wie goed luisterde kon het verstaan Tsjûke, March, Tsjûke, March, Tsjûke, March...... En zo zou het Tsjûkemar zijn naam gekregen hebben.
De hoofdrolspeelsters Tsjûke en March staan aan de oever van het meer bij Echten.
In Echten staat een voormalige stoomgemaal uit 1913, dat de Polder van Echten droog moest houden.
Het door inwoners opgeknapte gemaaltje Oosterzeeburen is nu ontmoetingsplek en vogelkijkhut.
Oosterzee was eens een streekdorp met aanzien. Zo stond er in de 18de eeuw nog het rechthuis en nu getuigt o.a. het Koopmanshuis er nog van. Graaf van Holland Willem I zou hier rond 1200 een slot hebben gehad.
In Eesterga staat een klokkenstoel daterend uit 1617.