Ga naar inhoud
MAP

De Sneekweek

Wist je dat de Sneekweek het grootste evenement op Europese binnenwateren is? Ieder jaar genieten er duizenden mensen van de zeilwedstrijden en gezelligheid van de Sneekweek. En zeg nou zelf: water, feest en mooi weer, wat wil je nog meer! Vraag wedstrijdzeilers naar de Hardzeildag op het Sneekermeer, en hun ogen beginnen te twinkelen. De Hardzeildag wordt al sinds 1814 georganiseerd en is 1934 uitgebreid met andere wedstrijden. Zo werd de eerste Sneekweek een feit.

Sneekweek 2024

Sneekweek 2024 duurt van vrijdag 2 augustus tot en met donderdag 8 augustus 2024. Met op vrijdagavond vanaf 19.30 uur muziek en watersportdemonstraties. Om 21.30 uur is de officiële openingsceremonie met vlootschouw op het water van De Kolk. Een prachtig, sfeervol spektakel met de monumentale waterpoort als decor. Er klinkt muziek vanaf de verlichte grachten en na tien saluutschoten, het Fries volkslied en vuurwerk is de 856te Sneekweek dan officieel begonnen! Noteer deze data alvast in je agenda zodat je de 86ste Sneekweek mee kunt beleven!

Sneekweek

Programma Sneekweek

De Sneekweek start traditiegetrouw op de vrijdag vóór de eerste zaterdag van augustus, en duurt tot en met de donderdag daarop. De vrijdag is een dag vol ceremonies en feestelijkheden. Al zoeken veel zeilers na de vlootschouw hun bedje op, want op zaterdagmorgen beginnen de zeilwedstrijden op het Sneekermeer. Tot en met de donderdag zijn er elke dag wedstrijden, met op woensdag de traditionele Hardzeildag. En de muziekpleinen, kermis en alle andere festiviteiten? Ook die zijn er elke dag! Het programma is leuk voor jong en oud.

Lees 10 tips die je kunt doen tijdens de Sneekweek
straat vol mensen tijdens sneekweek

Starteiland Sneekweek

‘Het Kolmeersland’ zegt je misschien niets, maar ‘het Starteiland’ waarschijnlijk wel. Tijdens de Sneekweek heeft dit eiland, aan de rand van het Sneekermeer, voor even een andere naam. Vanaf het Starteiland worden alle zeilwedstrijden gecoördineerd. Maar ook publiek is van harte welkom. Wat heet: met een grote feesttent, een café-restaurant en picknick-chillplaats is er van alles te beleven. Je bereikt het Starteiland met een pontje, de inmiddels beroemde Poieszboot vanuit het centrum, óf met je eigen bootje natuurlijk. Er zijn drie havens met in totaal 400 ligplaatsen, dus plek genoeg.

Campings Sneekweek

Veel zeilers, publiek en feestgangers strijken tijdens de Sneekweek neer op een van de campings rondom Sneek. Gelukkig valt er genoeg te kiezen. Er is zelfs een heuse Sneekweekcamping. Deze camping ligt in recreatiegebied De Potten (Offingawier) aan het Sneekermeer, naast ‘het paviljoen’ en op loopafstand van het pontje naar het Starteiland. De Sneekweekcamping is alleen geopend tijdens de Sneekweek.

Meer over kamperen tijdens de Sneekweek
bootjes aan een steiger en een tentje op het gras bij de rakkepolle

Zoek & boek

Reisgezelschap

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.