Ga naar inhoud
MAP

10x doen tijdens de Sneekweek

| Redactie VVV Waterland van Friesland

Ontdek wat er te doen is tijdens de Sneekweek 2023

De Sneekweek, 'Snitswike' in het Fries, is het grootste en gezelligste zeilevenement van Europa in Waterstad Sneek. Overdag wordt er fanatiek gezeild, daarna fanatiek gefeest op het Starteiland en in de stad. Tijdens de hele Sneekweek is er kermis en kun je in de stad op meerdere muziekpleinen genieten van live optredens. Maar ook cultuurliefhebbers kunnen tijdens het straattheaterfestival hun hart ophalen en kids kunnen naar de kindermiddag tijdens de Sneekweek. Kortom: of je nu zeilliefhebber bent of vooral op zoek bent naar gezelligheid: de Sneekweek is er voor iedereen. VVV Waterland van Friesland geeft je 10 tips om te doen tijdens de Sneekweek.

Een veelgestelde vraag die opkomt bij enthousiaste deelnemers en geïnteresseerde bezoekers: “Wanneer is de Sneekweek 2024?” Om daar maar gelijk antwoord op te geven. Dit jaar is de Sneekweek van vrijdag 2 augustus tot en met donderdag 8 augustus 2024.

10 tips uit het Sneekweek programma 2023

1/ vlootschouw sneekweek

Op de avond van vrijdag 4 augustus 2023 vindt de feestelijke opening van de 86e Sneekweek plaats met een traditionele vlootschouw die door het centrum van Sneek vaart. De grachten zijn prachtig verlicht en vullen zich met vrolijke muziek die vanuit alle richtingen weerklinkt. Tijdens deze vlootschouw worden alle deelnemende zeilklassen gepresenteerd. De boten varen langs de Kolk bij de waterpoort door de grachten. Op onder andere de Koopmansgracht, Harinxmakade, Prinsengracht en Rienck Bockemakade heb je goed zicht. De muziekoptredens vinden op plaats op - en langs de kades van de vlootschouw vaarroute. Het voorprogramma start om 19.00 uur met o.a. spetterende watersportdemonstraties. De vlootschouw duurt ongeveer een uur en start om 21.30 uur.

2/ Bezoek het bruisende Starteiland

De coördinatie van alle zeilwedstrijden vindt plaats vanaf het prachtige 'Het Kolmeersland', ook bekend als het geliefde 'Starteiland'. Vanaf deze locatie kun je optimaal genieten van de spannende races. Neem plaats op het terras en geniet van een verfrissend drankje, of ontspan in het gras met een heerlijke picknick. Naast de zeilwedstrijden is er ook een bruisend programma op het Starteiland. In een grote feesttent zorgen diverse live artiesten en DJ's voor een onvergetelijk feest. Laat je meeslepen door de muziek en ga met je voeten van de vloer.

Je kunt het Starteiland op verschillende manieren bereiken. Je kunt de pont nemen in Offingawier, waar voldoende parkeergelegenheid voor auto’s en fietsen beschikbaar is. Een andere mogelijkheid is om gebruik te maken van de Poieszboot, die heen en weer vaart vanuit het centrum van Sneek (1e Oosterkade). Wil je snel en gemakkelijk aankomen? Dan is de Sneekermeerbus een goede keuze. Stap op in het centrum en in no time ben je ter plaatse!

mensen zitten op een grasveld bij het sneekermeer

3/ Straattheaterfestival sneekweek

Tijdens de Sneekweek is er ook volop ruimte voor cultuur. Natuurlijk is het elke avond feest op de muziekpleinen, maar op dinsdag 8 augustus wordt Sneek omgetoverd tot een levendig toneel voor straattheatervoorstellingen en muzikale acts tijdens het Sneekweek Straattheaterfestival. Van 13.00 uur tot 17.00 uur zijn in het stadscentrum en in de stadhuistuin bijzondere acts uit binnen- en buitenland te bewonderen zijn. Op unieke wijze vermaken zij het publiek, jong en oud. Kom zelf langs en ervaar hoe Sneek één groot podium wordt voor straattheaterartiesten en muzikanten. Het Straattheaterfestival Sneekweek is gratis toegankelijk en is een plezierig uitje voor het hele gezin.

4/ Vermaak je op de Sneekweekkermis

Kermisliefhebbers halen hun hart op tijdens de bruisende Sneekweekkermis op het Martiniplein. Met gezelligheid voor jong en oud! Voor alle leeftijden is er vertier. Want de draaimolens, autoscooters, schiettent, oliebollenkraam en tientallen andere attracties maken het tot een echte familiekermis. Ook zijn er spectaculaire attracties voor de durfallen onder ons. Bijkomen kun je bij de eetkraampjes met snacks, verfrissende drankjes en suikerspinnen. Je kunt naar de Sneekweekkermis van zaterdag 5 augustus tot en met donderdag 10 augustus. De kermis is geopend van 13.00 tot 1.00 uur. De (Pre)opening van de Sneekweekkermis is op vrijdag 5 augustus van 22.30 tot 1.00 uur.

5/ Met de kids naar de kindermiddag

Tijdens de Sneekweek worden er ook speciale activiteiten georganiseerd om de kinderen te vermaken. Op donderdag 10 augustus van 13.00 tot 17.00 uur kunnen ze genieten van een feestelijke kindermiddag vol plezier, met theatervoorstellingen, schminken, stormbaan en meer. Een bijzondere attractie tijdens deze kindermiddag is het bezoek van Circus Salto! Clown Sander neemt zijn acrobaten, jongleurs en de ondeugende vogel Charlie mee naar de stadhuistuin. Ze zullen een spetterende show opvoeren die jong en oud zal betoveren. Na de show krijg je zelf de kans om verschillende circustrucjes uit te proberen, zoals balanceren, diaboloën, jongleren, draaiende bordjes, tonlopen en draadlopen. Het is een uitdaging om op een speelse manier kennis te maken met al die coole circusspullen! Ook is het Fries Scheepvaart Museum aanwezig en kun je tijdens spannende schippersverhalen zelf een bootje bouwen. 

6/ Lekker shoppen op Koopzondag

Op zondag 6 augustus zijn alle winkels in de binnenstad van Sneek geopend tijdens de Koopzondag. Kom lekker shoppen en rond snuffelen in de diverse boetiekjes, modewinkels en speciaalzaken die Sneek te bieden heeft. Of je nu op zoek bent naar hippe kleding, lokale lekkernijen of unieke souvenirs, je zult zeker iets bijzonders vinden. Daarnaast is de sfeer tijdens de koopzondag extra levendig en feestelijk. De straten zijn gevuld met enthousiaste mensen die genieten van de bruisende sfeer, de live muziek en de gezellige terrassen. Het is de perfecte gelegenheid om te winkelen, te ontspannen en te genieten van de Sneekweekvibes.

7/ Swing mee met de Putkapel

Op zondagmiddag 6 augustus, zoals elk jaar tijdens de Sneekweek, vindt er een spetterend optreden plaats van de Putkapel bij 't Ouwe Vat. Dit vormt een prachtige traditie, eerst met 'de Blauhúster Dakkapel' en nu alweer enkele jaren met de Putkapel. Vele Snekers en toeristen verzamelen zich voor een fantastisch muzikaal festijn. Het feest begint rond 16.00 uur en duurt tot ongeveer 19.00 uur. Op woensdag 9 augustus, vanaf 17.00 uur, zorgt de Putkapel opnieuw voor een feestelijk muzikaal spektakel bij 't Ouwe Vat. Hun vrolijke klanken vullen de lucht en zorgen wederom voor een onvergetelijke avond. Swing mee en geniet van de geweldige optredens van de Putkapel.

8/ Pak een terrasje en geniet

Tijdens de Sneekweek bruist de stad Sneek niet alleen van de activiteiten op het water, maar ook van de gezelligheid op de terrassen. De terrassen in het centrum van Sneek zijn dé plekken waar bezoekers en inwoners samenkomen om te genieten van de zomerse sfeer en het levendige evenement. Met een ruime keuze aan cafés, restaurants en bars is er voor ieder wat wils. Of je nu zin hebt in een verkoelend biertje, een heerlijke cocktail of een smaakvolle lokale lekkernij, de terrassen in Sneek hebben het allemaal.

9/ Slenter over de Hardzeildagbraderie

Tijdens de hardzeildag van de Sneekweek op woensdag 9 augustus is in het centrum van Sneek tot een gezellige hardzeildagbraderie. Het hele centrum van de stad is gevuld met kraampjes waar talloze standhouders hun diverse producten aanbieden, variërend van sieraden en lifestyle-artikelen tot heerlijke lekkernijen. De markt is te vinden op het Grootzand, Leeuwenburg, Schaapmarktplein, Nauwe Burgstraat, Wijde Burgstraat en Oosterdijk en duurt van 10.00 tot 17.00 uur.

10/ Waag een dansje op één van de muziekpleinen

Gedurende de Sneekweek veranderen de pleinen in het centrum van Sneek in muziekpleinen. Elke avond maken verschillende live-artiesten er één groot feest van. De bruisende Marktstraat, het levendige Schaapmarktplein, de gezellige Kleine Kerkstraat, het bekende Ouwe Vat en het populaire café De Kroon zijn slechts enkele van de locaties waar muziekliefhebbers hun hart kunnen ophalen. Maar dat is niet alles, want talloze cafés bieden zowel binnen als buiten ook nog eens live optredens aan. Op elk van deze pleinen en in de cafés wordt een unieke sfeer gecreëerd, met muziekgenres die variëren van rock en pop tot dance en jazz. Of je nu wilt dansen op opzwepende beats, wilt meezingen met bekende hits of gewoon wilt genieten van de melodieuze klanken, er is voor ieder wat wils.

Zoek & boek

Reisgezelschap

Schijf je in voor onze nieuwsbrief.

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.