Ga naar inhoud
MAP

Typisch Friese producten

Ontdek de verschillende Friese streekproducten

Friesland heeft niet alleen haar eigen taal, maar ook heel veel 'typysk fryske' (NL: Typisch Friese) producten. Van Oranjekoek tot Beerenburg en van Dúmkes tot Sûkerbôle (suikerbrood), Meer Fries kun je het bijna niet krijgen. Naast deze Friese lekkernijen die in de hele provincie bekend en geliefd zijn, zijn er in Waterland van Friesland ook veel streekproducten te vinden. In Koudum kun je zomers bijvoorbeeld 'Koudumer beantsjes' (Koudumer boontjes) krijgen en zo zijn er ook veel kleinere bierbrouwerijen en nog veel meer! Nieuwsgierig geworden naar Friese producten en lekkernijen? Lees dan snel verder.

Lees meer over Friese producten en lekkernijen

Wat is echt typisch Fries?

Er is niet één ding wat je typisch Fries kunt noemen, dit zijn meerdere. Het varieert van Friese 'producten' zoals de vlag en de taal tot Friese lekkernijen zoals de Oranjekoek. Wist je bijvoorbeeld dat Oranjekoek niet altijd oranje is? De glazuur is meestal roze, maar oranjekoek dankt haar naam aan de sinaasappelschillen die verwerkt worden in het deeg. En laat die nou net oranje zijn. Ook sporten zoals het kaatsen, fierljeppen en skûtsjesilen zijn echt typisch Fries. En misschien wel een van de meest bekende Friese symbolen? Dat is natuurlijk het Friese paard!

friesland style arizona
een man met een hoed op een paard met op de achtergrond een groen landschap

Wat is een Friese lekkernij?

Naast oranjekoek zijn er nog veel meer Friese lekkernijen die de moeite van het benoemen waard zijn. Wat dacht je bijvoorbeeld van be(e)renburg? Beerenburg en berenburg lijken op elkaar, maar verschillen qua recept van elkaar. Beerenburg is het origineel en wordt volgens geheim recept getrokken en berenburg is een variant op beerenburg. Daarnaast zijn de Friese dúmkes ook een typisch Friese lekkernij. Deze koekjes, onder andere gemaakt van anijs, moet je toch eens geprobeerd hebben. En als je dan toch aan het proeven bent, vergeet dan ook zeker niet om een plakje sûkerbôle (suikerbrood) te proeven. 

Bekijk de Friese streekproducten
een fles berenburg met op de achtergrond een boot en blauwe lucht

De Friese vlag

De Friese vlag is een van de ultieme symbolen van Friesland. In souvenirwinkels zul je deze dan ook op veel producten terug zien. De vlag bestaat uit schuine banen blauw en wit, met in de witte banen zeven pompeblêden (waterleliebladeren). In tegenstelling tot wat veel mensen denken, zijn het dus geen hartjes. De vlag komt al in 1849 voor en is gebaseerd op het vroegere wapen van Friesland. In 1881 werd de Friese vlag uitgehangen voor de opening van het Fries museum in Leeuwarden. Echter, pas in 1957 werd de Friese vlag door de provinciale staten officieel ingesteld als provincievlag.

Meer informatie over de Friese vlag
friese vlag en het stadhuis van bolsward op de achtergrond

7 Stadjes, 11 hapjes

Ben je na het lezen over Friese lekkernijen en producten geïnspireerd geraakt en wil je zelf Friesland verkennen? Fiets dan de culinaire Fietselfstedentocht! De tocht voert je langs zeven stadjes waar je elf hapjes kunt uitproberen. De culinaire Fietselfstedentocht is ongeveer 110 kilometer lang en het leukst is om de tocht te verspreiden over verschillende dagen. Zo kun je in iedere stad de tijd nemen om een hapje te proeven én om de stad te verkennen. De route start in Bolsward, maar je kunt 'm net zo makkelijk starten in een dichtsbijzijnde stad. Veel fietsplezier!

Lees meer over de fietsroute

Ontdek meer over Friesland

Zoek en boek een overnachting in Friesland

Reisgezelschap

Zoek & boek

Reisgezelschap

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.