Ga naar inhoud
MAP

Friese sporten

Ontdek de verschillende Friese sporten

In Friesland zijn er diverse sporten die groots in onze regio zijn, maar buiten de provincie niet of nauwelijks beoefend worden. Deze pagina gaat over een aantal van die Friese sporten, zoals bijvoorbeeld skûtsjesilen, kaatsen, ringrijden en fierljeppen. En wat de bekendste sport van Friesland is? Die beslissling laten we aan jou over. Benieuwd naar de sporten en de achtergrond? Lees dan snel verder!

Wat zijn de typische Friese sporten

Skûtsjesilen

Zeilen met traditionele vrachtschepen, dat is het skûtsjesilen. Iedere zomer tijdens de SKS en de IFKS strijden skûtsjes om de eer en de winst. Natuurlijk is het meemaken van een zeilwedstrijd tussen skûtsjes een echte belevenis. De dorpen en steden waar de wedstrijden worden georganiseerd zijn vaak ook in echte feeststemming, dus ook 'op het droge' valt er voldoende te zien en te beleven.

Lees meer over skûtsjesilen

Kaatsen

Kaatsen is misschien wel een van de minder bekende Friese sporten. Het is een sport die wordt beoefend tussen twee teams van drie spelers. Een van de teams verzorgt de opslag en het andere team moet dan terugslaan. Beide teams kunnen door zowel de opslag als de retourslag punten scoren. De puntentelling wordt bijgehouden op een speciaal scorebord, deze wordt een Telegraaf genoemd. Twee van de belangrijkste kaatswedstrijden in het seizoen zijn de PC, deze wordt iedere vijfde woensdag van juli in Franeker georganiseerd, en de Freule. De Freule wordt de woensdag na de PC georganiseerd in Wommels.

Lees meer over het kaatsen
telegraaf met vrouwelijke kaatsers

Ringrijden

Hoewel niet ontstaan in Friesland, is het ringrijden inmiddels uitgegroeid tot een prachtige klassieke Friese sport. Het ringrijden is een van de oudste vormen van paardensport. De Friese paarden trekken een sjees voort met daarop een duo. Een van de twee inzittenden stuurt het paard aan en bepaald het tempo. Dit tempo moet vlot zijn, maar galop is niet toegestaan. De tweede inzittende houdt een houten stok vast waarmee hij of zij de ringen kan steken. Deze ringen zitten middels een magneetje 'vast' aan een houten handje op een paal die aan de rechterkant van het parcours zijn opgesteld. Het team wat aan het einde de meeste ringen heeft gestoken, heeft gewonnen. 

Ringrijden tijdens de Boerebrulloft in Joure

Fierljeppen

Fierljeppen: je neemt een lange aanloop, springt in de pols (lange paal van carbon), klimt zo hoog als je kan en maakt daarbij een zwaai over het dode punt, zet jezelf af en springt zo, over het water, in de zandbak. En dan maar hopen dat jouw afstand het verst was om te winnen! Dat is, in een notendop, waar fierljeppen om draait. Netflix heeft er zelfs een aflevering aan gewijd in de serie Human Playground. In 2020 streek de camperaploeg neer bij Fierljepschans van it Heidenskip, waar ze Fierljepper Ysbrand Galema hebben gefilmd. 

Lees meer over Human Playground
overzicht fierljeppen

Ontdek meer over Friesland

Zoek en boek een overnachting in Friesland

Reisgezelschap

Zoek & boek

Reisgezelschap

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.