Ga naar inhoud
MAP

Ga mee op ruimtereis in deze podcastserie

Zonder ruimte is leven onmogelijk. Immers: waar zou je moeten gaan of staan? Al het leven neemt ruimte in. Zelfs een onzichtbare bacterie. Wij mensen claimen de ruimte vaak voor onszelf. We slaan gewoon een paar palen in de grond en dan is het van ons. We noemen het dan ons land en vanaf dat moment bepalen wij de regels. Tot de natuur ons uit die waan haalt. Door land te overstromen. Of door met wind alles weg te blazen en zo nieuwe ruimte te creëren. Niet per se voor ons natuurlijk, maar voor wat er zo maar op natuurlijke wijze kan ontstaan. Als mens komen we daartegen in verweer. Door dijken op te werpen, sloten en kanalen te graven, wegen aan te leggen en wijken te bouwen. In deze wisselwerking tussen de natuur en de menselijke natuur vind je de ruimte die wij ons leven noemen. Want ruimte is niet alleen om je heen. Het is ook in je. Bijvoorbeeld in de vorm van een idee, een plan, een gedachte…

Deze podcastserie gaat over ruimte in al z’n dimensies in Waterland van Friesland. Over hoe krijg je ruimte? Hoe beleef je ruimte? Hoe geef je ruimte? En hoe houd je ruimte..? Ga je mee met onze ruimtereis in Waterland van Friesland in deze podcastserie?

Sandfirden

Water heeft een vloeibaar en de Fries een onverzettelijk karakter. De inwoners van dit minuscule dorpje lieten en laten zich namelijk niet de wil van het soms verraderlijke water opleggen. Ontdek wat velen het mooiste plekje van Friesland noemen: Sandfirden. Neem op de steiger bij het meertje Hop plaats tussen het vloeibare en onverzettelijke. Voel je de kracht van het kerkje achter je? Dát was de levensreddende plek van de inwoners tijdens de Friese Overstroming van 1825. Beluister de podcast over Sandfirden.

Beluister de podcast

Beluister de podcast over Sandfirden

Skrins

Wees welkom in de wondere wereld op de bodem van een oude zee. Hier is een waar vogelparadijs boven water gekomen. Terwijl elders de weidevogelpopulatie hard achteruit gaat, is hier een positiever geluid te horen. Namelijk van de kievit, tureluur en grutto. Die broeden hier in grote getale. Ook is er een kleine kolonie visdiefjes en kluten op de Skrins, zelfs baltsende kemphanen laten zich hier zien. Neem een thermoskan en een verrekijker mee, beluister de podcast en kijk je ogen uit vanuit de vogelkijkhut.

Beluister de podcast

Beluister de podcast over Skrins

Oudemirdum

Dwaal terug naar de woeste tijden van de Zuiderzee. Die zee gaf vaak gul, maar nam soms ook gewetenloos. Door de komst van de Afsluitdijk is die wisselvallige tijd afgesloten. Toch ging de aanleg van deze 32 kilometer lange dijk niet zonder slag of stoot. Kijk vanaf de Oudemirdumerklif eens met andere ogen naar het IJsselmeer. De golfjes die je nu ziet, waren vroeger soms woeste tongen van water die schepen, bemanningen en zelfs dorpen opslokten. Kun jij je dit voorstellen?

Beluister de podcast

Beluister de podcast over Oudemirdum

Lytsewierrum

Vind je kiezen lastig? Maak je leven weer overzichtelijk en ga naar het dorp Lytsewierrum, de Friese naam voor Lutkewierum. Er is hier maar één weg die je kunt gaan. Een handwijzer met de tekst ‘Alleen naar Lutkewierum’ voert je via een doodlopend smal weggetje naar het karakteristieke dorpsplein: de Buorren. Aan het eind van deze Tsjerkeleane houdt de weg voor automobilisten op. Ze kunnen alléén nog rechtsomkeert maken of als wandelaar of fietser verdergaan. En zo is het leven voor iedereen gelijk.

De buorren in Lytsewierrum
Beluister de podcast

Beluister de podcast over Lytsewierrum

Zoek & boek

Reisgezelschap

Schijf je in voor onze nieuwsbrief.

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.