Ga naar inhoud
MAP

Skrins

Weidevogelgebied Skrins

Volgens Natuurmonumenten is Skrins één van de rijkste weidevogelgebieden van Nederland. Hier in dit natuurgebied en in het nabijgelegen Skrok waan je je even op het platteland van vroeger. Midden in het weidse landschap van de Greidhoek. Talloze slootjes en weilanden vol bloemen en insecten markeren dit oeroude, typische Friese weidelandschap. Vroeger de bodem van de Middelzee, nu een belangrijke bodem voor vele weidevogels. Met name in het voorjaar komen hier grutto's, kieviten en tureluurs. Maar ook een kleine kolonie visdiefjes en kluten komen elk jaar terug op Skrins om te broeden. Vanuit de vogelkijkhut beleef je Skrins. Neem je je verrekijker mee?

Meer over natuurgebied Skrins

Boek een overnachting in de buurt van Skrins

Reisgezelschap

Plaatsen in de buurt van Skrins

Meer informatie over Skrins? Ontdek het hier:

Greidhoek

Het natuurgebied Skrins ligt in de Greidhoek. De Greidhoek is het gebied tussen de steden Bolsward, Franeker, Leeuwarden en Sneek en telt vele dorpen. De Greidhoek kenmerkt zich door eindeloze weilanden met daar tussen karakteristieke terpdorpjes.

Meer informatie over de Greidhoek
Een prachtige voorjaarsfoto van een windmolentje in een landbouwveld in de voorjaarszon.

Oude Middelzee

In een ver verleden drongen de (binnen)zeeën de Marne en de Middelzee diep door in Friesland. Hierdoor werd het gebied tot aan Sneek en Bolsward dagelijks beïnvloed door eb en vloed. Er werden terpen opgeworpen en dijken gebouwd om het land te beschermen. Na 1500 verdween het grootste deel van de zee door inpoldering. Weidevogelgebied Skrins bevindt zich middenin deze ingepolderde geul. Op bepaalde plekken borrelt nog steeds zout water omhoog. Dit vormt een voedingsbron voor unieke plantensoorten zoals schorrezoutgras en goudknopje. Langs de oevers van de Skrinsplas gedijen planten als zilte schijnspurrie en melkkruid. Skrins vormt een natuurlijke verbinding met Skrok en ligt vlakbij de Lionserpolder, twee andere weidevogelgebieden in de Greidhoek.

Kievit met mooie kleuren

Fietsroute langs Skrins

Stap op de fiets en laat je meenemen in het landschap van de Greidhoek. De route komt langs de vogelkijkhut van Skrins waar je in het voorjaar op je gemak naar de weidevogels kunt kijken.

Fietsroute langs vogelkijkhut Skrok
landing van een groep grutto's in de Greidhoek

Doe meer inspiratie op

Zoek & boek

Reisgezelschap

Schijf je in voor onze nieuwsbrief.

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.