Ga naar inhoud
MAP

Friese Ballonfeesten

Bezoek de 36e Friese Ballonfeesten in Joure

Sinds 1986 zijn de Friese Ballonfeesten een van de grootste ballonevenementen in Nederland. Van 26 tot en met 30 juli gaan de deuren van de Nutsbaan in Joure voor de 36e keer open en wordt het dorp omgetoverd tot 'Balloon City'. Het evenement wordt afgetrapt met een defilé door de Midstraat, de winkelstraat in Joure, waarbij de piloten en crewleden van de ruim vijftig deelenemende ballonnen feestelijk worden onthaald. Elke avond stijgen prachtige ballonnen in allerlei kleuren op en beloven ze een adembenemend spektakel boven Joure en de omliggende Friese meren te creëren. De ballonnen 'Sweevje' daar waar de wind hun naartoe blaast. Je zult je geen moment vervelen en je zintuigen worden voortdurend geprikkeld. Mooi meegenomen: alle activiteiten zijn gratis toegankelijk voor publiek.

Balloon City

Het ontstaan van de Friese Ballonfeesten in Joure gaat terug naar het jaar 1986. Het idee voor het evenement ontstond bij een groep enthousiaste ballonvaarders en liefhebbers, die de wens hadden om hun passie voor ballonvaren te delen met een breder publiek. Ze wilden niet alleen andere ballonvaarders samenbrengen, maar ook de lokale gemeenschap en bezoekers van buitenaf betrekken bij dit kleurrijke spektakel. Met deze gedachte en een flinke dosis doorzettingsvermogen begonnen ze aan de organisatie van de allereerste Friese Ballonfeesten. Het was een uitdaging om alles op poten te zetten, van het vinden van geschikte locaties tot het aantrekken van deelnemende ballonvaarders en het creëren van een aantrekkelijk programma voor het publiek. Het harde werk en de toewijding van de organisatoren werden beloond toen de eerste editie van de Friese Ballonfeesten een groot succes bleek te zijn. Zowel deelnemers als toeschouwers waren onder de indruk van het prachtige schouwspel van kleurrijke ballonnen die de lucht in stegen boven het pittoreske landschap van Friesland.

In de daaropvolgende jaren groeide het evenement gestaag, en de Friese Ballonfeesten werden al snel een van de meest geliefde ballonevenementen in Nederland. De combinatie van de sfeervolle omgeving in Joure, de unieke Night Glow-shows en de gastvrije sfeer maakten het een jaarlijks hoogtepunt op de zomeragenda. Het succes en de populariteit van de Friese Ballonfeesten hebben ervoor gezorgd dat het evenement door de jaren heen kon blijven groeien en bloeien. Inmiddels is Joure uitgegroeid tot 'Balloon City' waar elk jaar ballonvaarders vanuit de hele wereld en bezoekers samenkomen om te genieten van dit buitengewone schouwspel in de Friese lucht.

Special Shapes

Special shapes zijn ballonnen die ontworpen zijn in allerlei fantasierijke vormen, zoals dieren, stripfiguren, gebouwen en nog veel meer. Deze opvallende ballonnen stelen de show en zijn een publiekstrekker voor jong en oud. Elke keer als een special shape-ballon de lucht in gaat, hoor je "oohs" en "aahs" van verwondering en bewondering van het publiek. Je ziet ze vliegen, maar dan ook echt! Tijdens de Friese Ballonfeesten kun je meerdere special shapes bewonderen. Ballonvaarders uit verschillende delen van het land en zelfs internationaal vinden het geweldig om hun unieke ballonnen te showen voor het publiek. Voor zowel de ballonvaarders als het publiek is het een geweldige ervaring om special shape-ballonnen in actie te zien. Het publiek wordt beloond met een geweldig schouwspel van vormen en kleuren hoog in de lucht. Kijk niet vreemd op als je een poedersuikerbus, molen, kikker of draak door de lucht ziet vliegen.

Programma

Het programma van de Friese Ballonfeesten 2023 belooft ook dit jaar weer een geweldige ervaring te worden voor alle bezoekers. Van 26 tot en met 30 juli worden er dagelijks verschillende activiteiten en shows georganiseerd die jong en oud zullen vermaken. Elke avond is er natuurlijk de spectaculaire ballonvaartenshow, waar kleurrijke ballonnen in allerlei vormen en maten de lucht in zullen stijgen. Maar er valt nog veel meer te beleven. Een van de hoogtepunten van het programma is de Night Glow-show op vrijdag- en zaterdagavond. Hierbij worden de ballonnen 's avonds op de grond verlicht, waardoor ze als reusachtige lantaarns oplichten en een sprookjesachtig tafareel vormen. Dit is een absolute favoriet onder de bezoekers en creëert een magische ambiance op het terrein. Daarnaast kunnen bezoekers op vrijdag en zaterdag genieten van optredens van diverse live-optredens van diverse artiesten. Ook wordt er dit jaar een kofferbakmarkt geograniseerd en een vast terugkerend onderdeel is de oldtimerdag. Op het terrein is gedurende alle dagen een gezellige familiekermis aanwezig, die jong en oud zal vermaken. De Friese Ballonfeesten 2023 beloven een onvergetelijk evenement te worden, waarbij ballonvaren, muziek, vermaak en gezelligheid hand in hand gaan.

Programma Ballonfeesten 2023

Zoek en boek een overnachting tijdens de Friese Ballonfeesten

Reisgezelschap

Ontdek tips voor een bezoek aan Joure

Zoek & boek

Reisgezelschap

Schijf je in voor onze nieuwsbrief.

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.