Ga naar inhoud
MAP

Peilschaalhuisje Hindeloopen

Hindeloopen

Alsof het nooit is weggeweest, zo staat het Peilschaalhuisje er weer. In 2016 werd op zijn eigen oude fundamenten een replica van het Peilschaalhuisje gebouwd. Vlak bij de kerk, op de knik van de zeedijk die Hindeloopen tegen het water beschermt.

Alsof het nooit is weggeweest, zo staat het Peilschaalhuisje er weer. Vlak bij de kerk, op de knik van de zeedijk die Hindeloopen tegen het water beschermt. Net als het Reddinghuisje uit 1911, de drie-eenheid van sluis, sluiswachterswoning en leugenbank, de groenwitte boogbruggen, de huizen langs Kalverstraat en Oude Weide staat ook dit huisje er fonkelfris bij. Op het vlak van restaureren en het oude in ere houden weten ze in dit stadje van wanten. Het oude terughalen, dat kunnen ze ook.

In 2016 werd op zijn eigen oude fundamenten een replica van het Peilschaalhuisje gebouwd. Met horizontale en verticale buizen, een vlotter, een metalen draad, schrijfstift en papierrol werd in dit huisje vanaf 1886 de waterstand van de Zuiderzee volautomatisch geregistreerd. Ooit stonden er veel meer van dit soort huisjes langs de Zuiderzee. Met de bouw van de Afsluitdijk, en dus het verdwijnen van eb en vloed, werden ze overbodig.

Afstand tot jouw locatie:

Hier vind je Peilschaalhuisje Hindeloopen

Peilschaalhuisje Hindeloopen
Dijkweg 1
8713 KD Hindeloopen
Plan je route

vanaf jouw locatie

Toon resultaten

Zoek & boek

Reisgezelschap

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.