Ga naar inhoud
MAP

De historische haven van Stavoren

Stavoren

Proef de sfeer van handel, visserij en pleziervaart. Stavoren heeft een unieke ligging omdat het aan drie kanten omringd is door het IJsselmeer.

Proef de sfeer van handel, visserij en pleziervaart. Stavoren heeft een unieke ligging omdat het aan drie kanten omringd is door het IJsselmeer. De nieuwe Johan Frisosluis vormt de toegangspoort naar een ontspannen en daarom gewilde vaarvakantie in Friesland. Hier is het altijd gezellig druk.

De oude zeesluis is ook nog steeds te bekijken in de oude haven. Deze geeft toegang tot de stad en dateert uit 1576. Eeuwenlang was deze sluis van groot belang voor de grote scheepvaart uit het achterland. De sluis werd dan ook door de stad en omliggende plattelandsgemeenten onderhouden. Door de aanleg van de Johan Frisosluis (1966) aan de zuidzijde van de stad verloor de oude sluis haar functie. Maar bij speciale gelegenheden wordt de sluis nog steeds met de hand bediend. Vlakbij de sluis staat het beeld van het Vrouwtje van Stavoren, de vrouw die de val van de hoogmoed verpersoonlijkt.

Ga je verder ‘zeewaarts’? Dan kom je in de visserijhaven. Kleurige nieuwe huisjes verwijzen naar de historische havenfronten en doen denken aan Kopenhagen. Waar ooit de ‘Staverse jollen’ – houten vissersscheepjes voor op de Zuiderzee – lagen, is het nu de thuishaven van moderne stalen viskotters.

Op het havenhoofd vind je prachtige esthetisch vormgegeven havenlichten uit 1884: een rode en een groene. Ook vind je hier de vuurtoren van Stavoren: een hoge gietijzeren lichtopstand met neogotische panelen. Op de lichtopstand is een lichthuisje geplaatst. Een identieke lichtopstand is nog te vinden op het eiland Wieringen bij Den Oever. De ruim 15 meter hoge toren is niet open voor bezichtiging. Maar laat zich van afstand natuurlijk wel fotograferen, wat prachtige plaatjes oplevert.

Afstand tot jouw locatie:

Hier vind je De historische haven van Stavoren

Noord 16
8715 HR Stavoren
Plan je route

vanaf jouw locatie

Toon resultaten

Zoek & boek

Reisgezelschap

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.