Ga naar inhoud
MAP

Stavoren bezienswaardigheden: kleurrijke huizen aan de haven en meer

Kom je naar Stavoren en ben je bezig met een lijstje van bezienswaardigheden? Noteer dan zeker de kleurrijke huizen aan de haven van Stavoren. De vrolijk gekleurde huizen zijn waarschijnlijk het meest gefotografeerde beeld in Stavoren. Al komt het Vrouwtje van Stavoren natuurlijk ook in menig (digitaal) fotoalbum voor. We vertellen je graag meer over het groot aantal bezienswaardigheden van Stavoren. Misschien is het goed om ook meteen op zoek te gaan naar een leuke overnachtingsplek. De kans is namelijk groot dat je in deze prachtige Elfstedenstad aan het IJsselmeer langer wilt blijven.

Bezienswaardigheid Stavoren: waan je in Kopenhagen!

Kopenhagen staat natuurlijk bekend om de Nyhavn, een haven vol gekleurde schattige huisje. Nou, we kunnen je vertellen: Stavoren doet hier niet aan onder. In de haven van Stavoren staan namelijk ook heel mooie kleurrijke huizen. Stavoren heeft overigens twee havens: de binnenhaven en de buitenhaven. De havens zijn van elkaar gescheiden door een sluis. Aan de rand van de buitenhaven staan de kleurrijke huisjes. Het is echt een geweldig gezicht. Je hoeft voor zo’n indrukwekkend gevoel echt niet naar het buitenland af te reizen.

een man zit bij de haven van stavoren

Is Stavoren leuk om te bezoeken?

Een bezoek aan de kleurrijke huizen van Stavoren is een bezoek zeker waard. De Elfstedenstad heeft daarnaast nog veel meer te bieden. Dus als jij je afvraagt of Stavoren leuk is om te bezoeken? Ja, Stavoren is heel erg leuk! Je kunt er zoveel dingen zien, doen en beleven. Sowieso ligt de stad aan het IJsselmeer. Je vindt hier dan ook een kitesurfplek en je kunt genieten van de stranden: ‘t Séleantsje en It Suderstrand. Je kunt verder een rondvaart maken met de Simmermoarn en zelfs een dagtrip maken met de veerboot naar Enkhuizen.

rondvaartboot simmermoarn in stavoren

Te doen in Stavoren: zoveel bezienswaardigheden!

Waarom zou je naar een andere stad gaan als er zoveel bezienswaardigheden in Stavoren zijn? Als je de stadswandeling van VVV Waterland van Friesland door Stavoren maakt, kom je langs mooie en interessante plekken. Zo kom je onder meer langs het Blokhuis, een heel bijzonder modern kunstwerk dat je meevoert naar het rijk van keizer Karel V. Je passeert met de wandeling ook de Johan Frisosluis. Bij veel toeristen is deze sluis met de vele schepen een bezienswaardigheid. In het sluiscomplex van de Johan Frisosluis valt van alles te beleven. Je komt er alles te weten over Stavoren, de bijzondere sluis, de Friese meren en de waterschappen.

zonsondergang bij de havenmond van stavoren

Nog veel meer bezienswaardigheden in Stavoren

Als je denkt dat dit het is, dan heb je het mis! Stavoren is echt een stad vol bezienswaardigheden. Aan de kop van de haven vind je bijvoorbeeld De Vis. Dit is een drie meter hoog en acht meter lang, waterspuwende fontein. Dit bijzondere kunstwerk is onderdeel van het project 11fountains. In Museum ’t Ponthús worden de roemruchte verhalen van Stavoren langs een tijdlijn tot leven gebracht. Bekijk ook de andere schatjes van Stavoren. We weten zeker dat je tijd te kort komt! Want we hebben het nog niet eens over de straatjes en horecagelegenheden gehad. En dichtbij ligt nog het prachtige Mirnserklif en het historische haventje van Laaxum. Allebei idyllische plekjes in Zuidwest Friesland. Kortom, zoek en boek direct een korte vakantie in en rondom Stavoren. ‘Jo sille der gjin spyt fan krije’, je zult er geen spijt van krijgen dus!

visfontein in stavoren van de zeikant gefotografeerd

Zoek & boek

Reisgezelschap

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.