Ga naar inhoud
MAP

Het Blokhuis Stavoren: kunstwerk aan het IJsselmeer

Als je op zoek bent naar de bezienswaardigheden van Stavoren, dan mag het Blokhuis zeker niet ontbreken. Dit is namelijk een bijzonder kunstwerk aan het IJsselmeer. Het beeldt het oude vestingwerk uit dat tot ongeveer 1580 in Stavoren heeft gestaan. Als je aan Stavoren denkt, dan denk je misschien als eerste aan het Vrouwtje van Stavoren, maar sinds 2019 denken veel mensen ook aan het Blokhuis. En dat is niet geheel onterecht.

Blokhuis Stavoren: indrukwekkend bouwwerk

Het Blokhuis werd in de loop van 2019 opgeleverd. Tot ongeveer 1580 heeft er in Starum (Fries voor Stavoren) een vestingwerk gestaan. De fundamenten daarvan bevinden zich nog in de grond. Het vestingwerk was in de 16de eeuw een indrukwekkend bouwwerk in Stavoren. Het werd in het Blokhuis genoemd. Een blokhuis is een oude naam voor een militair verdedigingswerk met een strategische plek om de toegang te bewaken. In dit geval stond het Blokhuis in de haven van Stavoren. Het werd vermoedelijk rond 1522 gebouwd in opdracht van keizer Karel V. Friesland maakte in die tijd onderdeel uit van zijn rijk.

miniatuur blokhuis stavoren

Blokhuis Stavoren verdween in stadwallen

Keizer Karel V wilde met het Blokhuis de Friezen in bedwang houden. Het Blokhuis heeft er tot ongeveer 1580 gestaan. Het werd toen veroverd door de Friezen en niet lang daarna gedeeltelijk afgebroken en verder in de stadswallen opgenomen. Blokhuis Stavoren was daarmee min of meer verdwenen. Bij opgravingen in 1996 zijn stukken van de muren en torens en veel kanonskogels gevonden. In Museum 't Ponthús ontdek je meer over de historie van het Blokhuis.

Bezoek Museum 't Ponthús
stavoren blokhuis

Blokhuis Stavoren verrees als modern kunstwerk

Op die historische fundamenten verrees in 2019 een waar kunstwerk. In het kader van het Friese Merenproject, werd in opdracht van de gemeente Súdwest Fryslan op de resten van het vestingwerk een modern kunstwerk gebouwd. Daarbij is gebruikgemaakt van moderne materialen. Denk aan staal, beton en glas. De historische fundamenten zijn zichtbaar en er zijn vitrines waarin je eeuwenoude voorwerpen kunt bewonderen die in de grond van Stavoren zijn gevonden. Alles bij elkaar is het een indrukwekkende historische en moderne bezienswaardigheid geworden.

blokhuis in stavoren

Wandel lang Blokhuis Stavoren en meer mooie bezienswaardigheden

Je vindt het enorme kunstwerk van staal, beton en glas achter de kleurrijke huisjes van de historische haven. Als je de stadswandeling van Stavoren volgt, kom je er vanzelf langs. Ook kom je nog langs zeven andere schatten van Stavoren. Al met al is er in Stavoren genoeg te doen en te beleven om een lang weekeinde te blijven. Of maak Stavoren onderdeel van jouw eigen Elfstedentocht. Wis je dat je die onder meer met de auto kunt rijden, fietsen en varen.

visfontein in stavoren van de zeikant gefotografeerd

Zoek & boek

Reisgezelschap

Schijf je in voor onze nieuwsbrief.

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.