Ga naar inhoud
MAP

Vaarregels recreatievaart

| Redactie VVV Waterland van Friesland

Vaarregels recreatievaart Zuidwest Friesland: veilig genieten op het Friese water

Zeilboten, motorboten, sloepen, jachten, drijvende vakantiehuisjes, kano’s, roeiboten, supboards … Er vaart van alles vrolijk rond in Zuidwest Friesland. Logisch, want de regio Waterland van Friesland is bijzonder waterrijk. Om met elkaar op een veilige manier gebruik te maken van het Friese water is het belangrijk dat elke bootjesvaarder de vaarregels kent. Een goede voorbereiding is belangrijk. Waterland van Friesland vertelt daarom graag meer over de vaarregels voor de recreatievaart en geeft de nodige tips. Zo kunnen we allemaal volop en 'feilich', oftewel veilig, genieten van het Friese water.

Veilig het water op: bereid je goed voor

Zonder vaarbewijs mag je zo het water op! Als je vaartuig maar korter dan 15 meter is en een motorsnelheid van maximaal 20 kilometer heeft. In Zuidwest Friesland betekent dat dat je zonder vaarbewijs terecht kunt bij een groot aantal bootverhuurders. Dat is goed nieuws! Maar ondanks dat je geen vaarbewijs nodig hebt, is het toch goed om je in de vaarregels te verdiepen. Want een heerlijk dagje op het water doorbrengen begint met een goede voorbereiding. Dat houdt ook in dat je ervoor zorgt dat je altijd een actuele vaarkaart aan boord hebt. VVV Waterland van Friesland verkoopt een waterkaart van Friesland bij de verschillende VVV-locaties en in de webshop. Bekijk voor je vertrek ook altijd het actuele weerbericht. Ga het water niet op als het weer slecht wordt en je te maken krijgt met slecht zicht.

Recreatievaart Zuidwest Friesland: houd rekening met beroepsvaart

Het Friese water wordt logischerwijs niet alleen gebruikt door de recreatievaart. Ook de beroepsvaart bevindt zich op het water. Geef die beroepsvaart als watertoerist altijd de ruimte, zeker bij bochten en in havens. Dat doe je door zoveel mogelijk langs stuurboordwal (rechts) te varen. Geef daarbij duidelijk aan wat je koers is of waar je naartoe wilt. Een vaargeul steek je zo snel mogelijk over en altijd in een rechte lijn. Houd verder rekening met de dode hoek die beroepsschepen hebben. De dode hoek kan maar liefst 350 meter zijn. Pas je snelheid dus aan en zorg dat je uit de dode hoek blijft. Hoe je dat doet? Door ervoor te zorgen dat je zelf de stuurhut van het schip ziet. Daarmee weet je dat je op de goede plek vaart. De schipper kan dan namelijk ook jou zien.

Vaarregels recreatievaart: ken de voorrangsregels!

Net als elke weggebruiker, of dat nu om een asfaltweg of vaarweg gaat, is het belangrijk om de vaarregels voor de recreatievaart te kennen. Deze vaarregels staan uitgebreid beschreven in het reglement van de binnenvaartpolitie. Je leest het goed, bij de waterpolitie: dus ook op het water kun je een boete krijgen. Zonde van je geld, daarvan kun je beter lekker uiteten gaan. Een kleine samenvatting van de voorrangsregels op het water:

  • Als klein schip (tot 20 meter) verleen je altijd voorrang aan grotere schepen (langer dan 20 meter). Let op! Je verleent ook voorrang aan een veerpont, passagierschip, sleepboot en vissersschip die aan het werk zijn, ook als ze korter zijn dan 20 meter.
  • Als klein motorschip verleen je altijd voorrang aan een zeilend schip.
  • Een klein motorschip geeft eveneens voorrang aan een roeiboot als ze elkaar kruisen en geen van beide aan stuurboordwal varen.
  • Kom je vanuit een haven of een kleiner water aangevaren, dan zorg je ervoor dat andere boten hun koers en snelheid niet hoeven aan te passen.

Dit zijn lang niet alle regels. Download de bewaarkaart van Varen doe je samen! Hierin staan alle basisregels voor het varen op de Nederlandse wateren. Ook vind je er een overzicht van de verkeerstekens op het water.

Meer tips voor veilig varen in Zuidwest Friesland

Naast de vaarregels voor de recreatievaart geven we je nog graag een paar andere tips. Waterland van Friesland wil dat je optimaal geniet van het Friese water en de vele gezellige steden en dorpen die je via de meren en kanalen kunt bereiken. Een van de belangrijkste tips is dat je ervoor moet zorgen dat je op je vaartuig altijd goed zicht hebt. Vergeet niet regelmatig even achterom te kijken, dan zie je wat er achter je zit en kun je daarop inspelen, bijvoorbeeld als iemand je wil inhalen. Houd ook rekening met de golfslag en zuiging van een groter schip dat voorbijkomt.

zeilen in randmeer

Vaarregels: ga voor anker op veilige plekken

Ga verder alleen voor anker op plekken waar het veilig is. Dat wil zeggen: ga niet stilliggen midden in de vaarweg of bij bruggen en sluizen. Wist je trouwens dat je overal in Friesland gratis aanlegplaatsen kunt vinden van de Marrekrite? In Waterland van Friesland zijn er ruim 350. Hier mag je maximaal drie dagen blijven. Je kunt ook aanleggen midden op het water bij een MarBoei. Je vindt alle aanlegplaatsen op de waterkaart die je via de webshop van VVV Waterland van Friesland kunt bestellen. En als je dan langer op een plek blijft liggen en blijft overnachten, dan kun je er eindelijk dat lekkere biertje of wijntje bij pakken. Want ook al is de wettelijke grens op het water 0,5 promille (ongeveer twee glazen), varen doe je natuurlijk alcoholvrij!

 

Gratis Watersport App helpt je bij het veilig varen

Nog een handig hulpmiddel om veilig op het Friese water te recreëren, is de Watersport App. Deze app kun je hier gratis downloaden voor je Apple- of Android-telefoon. Met de app kun je navigeren, vaarroutes inplannen en brug- en sluisbedieningstijden, actuele scheepsvaartinformatie en snelvaargebieden bekijken. Zo kom je onderweg niet voor verrassingen te staan. Met de app heb je trouwens iets heel unieks in handen: je kunt namelijk als watersporter via de app verzoeken een brug voor je te openen. In de app staat vermeld welke bruggen dit zijn en hoe je dit regelt. Als je dan binnen 250 meter van de beweegbare brug af bent, gaat het brugdek automatisch voor je omhoog. Aanleggen en wachten hoeft niet meer! De app geeft daarnaast adviezen voor het varen over drukke vaarwegknooppunten en meldingen wanneer er grote vrachtschepen passeren. Leuker kunnen we het niet voor je maken, wel veiliger!

Ook veilig zwemmen in het water

Als je op het Friese water aan het recreëren bent, dan komt er natuurlijk een moment dat je zelf het water in wilt. Dat raden we je zeker aan, want je kunt in Zuidwest Friesland niet alleen heerlijk varen, maar ook op prachtige locaties zwemmen. Doe dit alleen wel op de plekken waar het mag en veilig is. Zwemmen in een vaarweg die is bestemd voor de doorgaande vaart, mag bijvoorbeeld niet. Ook is het niet toegestaan om te zwemmen bij bruggen, sluizen en wachtplaatsen. Zie je zwarte of gele vlaggetjes? Daar bevinden zich visnetten! Kies dus een goede plek uit! Want schippers die nog zo goed de vaarregels voor de recreatievaart kennen, kunnen een zwemmer altijd over het hoofd zien. Laten we daarom samen zorgen voor zoveel mogelijk ‘wetterwille’, waterplezier! We wensen iedereen een behouden vaart! Oftewel: ‘In behâlden feart!’

Zoek & boek

Reisgezelschap

Schijf je in voor onze nieuwsbrief.

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.