Ga naar inhoud
MAP

Varen in Friesland

Varen in Friesland is een geweldige manier om de regio Waterland van Friesland te ontdekken. Stap aan boord, kies één van de vaarroutes door Friesland van VVV Waterland van Frielsand en geniet. Vaar door intieme vaartjes of geniet van het weidse uitzicht op de Friese meren of het IJsselmeer. Dit kan met je eigen boot of je huurt er gemakkelijk eentje bij één van de vele verhuurders in Friesland. Aanleggen kan heel makkelijk en gratis op een Marrekrite aanlegplaats. Of kies voor een gezellige haven in één van de Elfstedensteden of watersportdorpen. Je kunt in Zuidwest Friesland bijna overal komen via het water, alles is verbonden. Dat wordt volop 'genietsje', oftewel genieten, van varen in Friesland.

Vaarroutes in Friesland

Kies jouw vaarroute in Friesland en ontdek Zuidwest Friesland dat voor maar liefst voor 36% uit water bestaat. Dit zijn intieme vaarten, poelen en eindeloze watervlaktes. Je ontdekt de prachtige regio met één van onze vaarroutes in Friesland. En met ruimte voor 1.300 schepen om gratis aan te leggen bij een steiger van de Marrekrite, vind jij altijd een heerlijk plekje om te verblijven of af te stappen.

Meer over varen in Friesland

elfsteden vaarroute

elfsteden vaarroute denkend aan holland elfstedentocht varen in bolsward

Vaar een rondje langs de Friese Elfsteden en ontdek de vele bezienswaardigheden van Fryslân. Of de Elfstedentocht ’s winters geschaatst kan worden is ieder jaar weer afwachten. Maar zeker is dat hij nu te varen is. Van begin tot eind. Dankzij het werk aan de Noordelijke Elfstedenvaarroute kunnen watersporters sinds zomer 2013 starten in Leeuwarden en finishen op de Bonkefeart.

Rondvaart

Rondvaart

In de zomer is er bijna dagelijks een rondvaart of vaartocht waarbij je zo kunt opstappen. Maar ook in het najaar en in de winter is er aanbod. Je kunt opstappen in vele steden en dorpen. Reserveer je ticket, stap aan boord en het genieten begint. De schipper vertelt veelal interessante weetjes over de omgeving.  

elfstedentocht varen

elfstedentocht varen denkend aan holland elfstedentocht varen in hindeloopen

De Elfstedenroute varen is een geweldige belevenis in Friesland. Hoe lang het duurt om de Elfstedentocht te varen? Neem vooral de tijd om de Elfstedenroute te varen in Friesland. Deze route doe je niet even in een paar dagen. Trek er minimaal een week voor uit om de Elfstedenroute te varen. Nog beter is om er een vaarvakantie in Friesland van 2 weken van te maken en onderweg de tijd te nemen om aan te leggen en de Elfsteden te bezoeken. Denk eraan dat je een boot huurt die maximaal 2.40 hoog is vanwege de vele lage bruggetjes.

Handige tips

Ga goed voorbereid op pad als je een zomers dagje gaat varen. Wat je zeker mee moet nemen? Zwemkleding, zwemvest, eten en drinken (voldoende water), zonnebrandcrème, zonnebril, telefoon/camera, droge kleding en regenkleding of een windjack. Het is handig om dit in een waterdichte tas te doen. Denk ook aan een waterkaart of vaarapp. Ga je wat langer varen, dan is het slim om iets mee te nemen, bijvoorbeeld een boek, puzzelboekje of spelletje. Gezellig voor wanneer je in de haven ligt!

Brug- en sluistijden

Brug- en sluistijden

Wanneer je vaart door Waterland van Friesland kom je overal bruggen en sluizen tegen. Het is handig om rekening te houden met de brugtijden. Deze staan hier voor je op een rij.

Marboei

Marboei

Elk jaar werden het er meer en nu zijn het er meer dan 90: de MarBoeien van ‘recreatieschap Marrekrite’ in de Friese wateren. De geel-blauwe boeien liggen op een bijzondere plek midden in het water. Door aan te leggen wordt die plek even helemaal van jou. Je bent weg van alle drukte en ervaart de rust en ruimte om je heen. Een bron van inspiratie waar verschillende dichters mee aan de slag zijn gegaan.

havens

havens bootjes aan een steiger en een tentje op het gras bij de rakkepolle

Na een lange dag op het water is het tijd om aan te leggen in een jacht- of passantenhaven voor een overnachting.

jachtwerf

jachtwerf

Heb je onverhoopt pech met de boot of zoek je een jachtwerf voor onderhoud of een reparatie aan je boot? Deskundige medewerkers met jarenlange ervaring staan voor je klaar. VVV Waterland van Friesland kent diverse jachtwerven in Friesland waar je terecht kunt voor diverse werkzaamheden en de stalling van je boot in de winter.

Trailerhelling

Trailerhelling

Ga er met je eigen boot op uit en ontdek Waterland van Friesland. Geniet van de Elfsteden, de natuur en het mooiste vaargebied van ons land. Lees hier waar je je boot te water kunt laten in Zuidwest Friesland.

Meest gestelde vragen over varen in Friesland

Waar kun je leuk varen in Friesland?

Varen door Sneek
Sneek is toch wel echt de watersportstad van Friesland. Bekend van de Sneekweek, maar Sneek heeft veel meer te bieden. Het barst er ook van de gezelligheid met vele terrasjes en cultuur. Je kunt ervoor kiezen om aan te leggen bij het Starteiland. Vanuit daar pak je op de fiets het pontje en fiets je door het gezellige Offingawier in zo'n 25 minuten naar de binnenstad van Sneek. Of vaar echt naar een haven bij Sneek bij de Houkesleat. Vanuit daar wandel je zo binnen 13 minuten naar de beroemde Waterpoort.

Varen door Lemmer
Aan het IJsselmeer ligt de plaats Lemmer. Hier wil je zeker van boord gaan om bijvoorbeeld een dag te relaxen op het strand van Lemmer en te genieten bij het strandpaviljoen. Wandel ook een 'slag om het Dok', de straten rondom het water in het centrum van Lemmer. Wat je zeker moet bezoeken is het UNESCO Werelderfgoed Ir. D.F. het Woudagemaal: het grootste nog functionerende stoomgemaal ter wereld. Meer tips, Friese souveniers of handige (water)kaarten? Loop dan in Lemmer binnen bij de VVV van Waterland van Friesland.

Varen door Joure
Wanneer je naar de haven vaart van Joure kom je langs de oude Douwe Egbertsfabriek. En daar is ook precies waar Joure bekend om staat: koffie. Stap dan ook van boord om in Joure de geschiedenis van Douwe Egberts koffie (en thee) te ontdekken bij Museum Joure. Joure is een gezellige plaats met vele winkeltjes en terassen.

Waar kun je leuk varen in Friesland?

Varen door Langweer
Langweer is de ideale uitvalbasis om prachtige zeiltochten over de Friese meren. Het ligt heel centraal. In Langweer bezoek je de hoofdstraat enaamd de Buorren. Dit wordt met de mooie dikke lindebomen, historische panden en gezellige horecazakenn ook wel de mooiste dorpsstraat van Friesland genoemd! Breng daar ook gelijk een bezoek aan de VVV van Waterland van Friesland in Langweer.

Varen door Terherne
Het dorp Terherne is een soort van eiland in de Friese meren. Het dorp is volledig omringd door water met aan de ene kant de Terhernster poelen en aan de andere kant het Sneekermeer. In Terherne vind je het bekende Kameleondorp van de boekenserie van Hotze de Roos. Ook zijn er heerlijke terrasjes pal aan het water te vinden.

Varen door Heeg
Heeg is een echt watersportdorp. Varen door Heeg is daarom een hele belevenis, maar aanleggen in Heeg nog meer. Je kunt in Heeg aanleggen in de passantenhaven. Maar je kunt ook in het dorp zelf aanleggen aan de NIjewal of zelfs zo voor een restaurant zodat je zo vanaf de wal het terras op stapt. In de zomer ligt hier in de buurt ook de palingaak. Het dorp Heeg staat bekend om de palingvisserij en het verschepen van paling naar Londen. Het is leuk om even door de dorpsstraat van Heeg te lopen. Breng dan ook even een bezoek aan VVV Waterland van Friesland in Heeg.

Varen door Woudsend
Woudsend ligt aan de Elfstedentochtroute. Dit is een echt watersportdorp en oud handelsdorp waar de charme van vroeger heel goed bewaard is gebleven. Vaar je door Woudsend dan zie je een heel fotogeniek plaatje met Houtzaagmolen de Jager langs het water.

Hoe lang is het varen?

Hoe lang is het varen van Langweer naar Sneek?
Dat is afhankelijk van het type boot waar je mee vaart. Vaar je met een sloep? Dan doe je hier ongeveer 2,5 uren over. Wanneer je vaart je met een jacht of motorboot dan ben je ongeveer 1,5 uur onderweg.

Hoe lang is het varen van Sneek naar Bolsward?
Dit is afhankelijk van de boot en snelheid waar je mee vaart. Wanneer je vaart met een sloep dan doe je er ongeveer 2 uren over. Vaar je met een jacht, motorboot of zeilboot op de motor dan ben je ongeveer 1 uur kwijt.

Hoe lang is het varen van Terherne naar Sneek?
Het is dus afhankelijk van de boot en snelheid waar je mee vaart. Met een sloep doe je er ongeveer 2,5 uren over. Wanneer je met een grotere boot vaart doe je er 1,5 uur over.

een paar aangelegde boten en een groepje kinderen die aan het zwemmen zijn

Zoek & boek

Reisgezelschap

Schijf je in voor onze nieuwsbrief.

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.