Ga naar inhoud
MAP

Varen in Friesland

Ontdek onze prachtige regio Waterland van Friesland vanaf het water. Stap aan boord en ga lekker varen in Friesland. Vaar door intieme vaartjes of geniet van het weidse uitzicht op de Friese meren of het IJsselmeer. Dit kan met je eigen boot of je huurt er gemakkelijk eentje bij één van de vele verhuurders. Met de wind door je haren en de zon op je gezicht voel je je vrij en kun je volop 'genietsje', oftewel genieten op z'n Fries.  

Vaarroutes

Zuidwest Friesland bestaat voor maar liefst 36% uit water. Intieme vaarten, poelen en eindeloze watervlaktes. Je ontdekt de prachtige regio met één van onze vaarroutes. Stap aan boord van een (elektrische) sloep of motorbootje en ga op ontdekking. Je kijkt je ogen uit. En met ruimte voor 1.300 schepen om gratis aan te leggen bij een steiger van de Marrekrite, vind jij altijd een heerlijk plekje om te verblijven of af te stappen.

Meer over varen in Friesland

Rondvaart

Rondvaart

In de zomer is er bijna dagelijks een rondvaart of vaartocht waarbij je zo kunt opstappen. Maar ook in het najaar en in de winter is er aanbod. Je kutn opstappen in vele steden en dorpen. Reserveer je ticket, stap aan boord en het genieten begint. De schipper vertelt veelal interessante weetjes over de omgeving.  

Handige tips

Ga goed voorbereid op pad als je een zomers dagje gaat varen. Wat je zeker mee moet nemen? Zwemkleding, zwemvest, eten en drinken (voldoende water), zonnebrandcréme, zonnebril, telefoon/camera, droge kleding en regenkleding of een windjack. Het is handig om dit in een waterdichte tas te doen. Denk ook aan een waterkaart of vaarapp. Ga je wat langer varen, dan is het slim om iets mee te nemen, bijvoorbeeld een boek, puzzelboekje of spelletje. Gezellig voor wanneer je in de haven ligt!

Brug- en sluistijden

Brug- en sluistijden

Wanneer je vaart door Waterland van Friesland kom je overal bruggen en sluizen tegen. Het is handig om rekening te houden met de brugtijden. Deze staan hier voor je op een rij.

Marboei

Marboei

Elk jaar werden het er meer en nu zijn het er meer dan 90: de MarBoeien van ‘recreatieschap Marrekrite’ in de Friese wateren. De geel-blauwe boeien liggen op een bijzondere plek midden in het water. Door aan te leggen wordt die plek even helemaal van jou. Je bent weg van alle drukte en ervaart de rust en ruimte om je heen. Een bron van inspiratie waar verschillende dichters mee aan de slag zijn gegaan.

havens

havens

Na een lange dag op het water is het tijd om aan te leggen in een jacht- of passantenhaven voor een overnachting.

jachtwerf

jachtwerf

Heb je onverhoopt pech met de boot of zoek je een jachtwerf voor onderhoud of een reparatie aan je boot? Deskundige medewerkers met jarenlange ervaring staan voor je klaar. Waterland van Friesland kent diverse jachtwerven waar je terecht kunt voor diverse werkzaamheden en de stalling van je boot in de winter.

Trailerhelling

Trailerhelling

Ga er met je eigen boot op uit en ontdek Waterland van Friesland. Geniet van de Elfsteden, de natuur en het mooiste vaargebied van ons land. Lees hier waar je je boot te water kunt laten in Zuidwest Friesland.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.