Ga naar inhoud
MAP

Streetfishing in de Elfsteden

| Redactie VVV Waterland van Friesland

Elfstedentocht Streetfishing: roofvissen vangen en genieten van zeven stadjes

In Zuidwest Friesland hebben we genoeg water om in te vissen. De Friese meren, vaarten en sloten zitten vol vis, zoals snoeken, karpers en brasems. Je kunt dan ook op heel wat plekken in de natuur je hengeltje uitwerpen. Ben jij meer een liefhebber van vissen in een iets drukkere omgeving? Dan kun je in Zuidwest Friesland aan streetfishing doen.

Goede voorbereiding voor streetfishing in Friesland

Streetfishing Zuidwest Friesland: op zoek naar roofvis

In de zeven Elfsteden die Waterland van Friesland rijk is, kun je actief op zoek gaan naar roofvis. Want dat is het idee achter streetfishing: vanaf de straat bijvoorbeeld een grote snoek vangen. En in de stad weet je zeker dat er altijd iemand is die jouw vangst ziet, zodat je je extra ‘grutsk’ (trots) voelt als diegene vol verwondering ‘ohhh’ en ‘ahhh’ roept. Maar voordat we de Elfsteden afgaan in Zuidwest Friesland kijken we eerst even naar wat dat streetfishing nu precies is.

vishaakje met hengel

Handige mobiele sport: vis in meerdere Elfsteden

Streetfishing is een van de nieuwste rages in sportland. Volgens Sportvisserij Fryslân doen vooral steeds meer jongeren aan streetfishing, oftewel straatvissen. Zij combineren daarmee de geneugten van de sport met de handige faciliteiten van de stad. Om te straatvissen heb je niet veel nodig; een lichte hengel met een dito molentje, een uitschuifbaar schepnet, desgewenst een uitklapstoeltje en een tas vol met kunstaas en onthaakmateraal zijn voldoende. Een lunchpakket hoef je niet mee te nemen, want je bent tenslotte in de stad. Tussendoor kun je makkelijk even ergens een lekker broodje eten. En na afloop geniet je nog even lekker na in het plaatselijke café. Streetfishing is door het beperkte materiaal dat je nodig hebt, een heel mobiele sport. Willen de vissen in bijvoorbeeld Sneek niet bijten, dan ga je gewoon richting de volgende Elfstedenstad, bijvoorbeeld IJlst. Bijna in alle stadssingels en grachten zwemt onder meer snoekbaars rond. Soms komt er ook een verdwaalde karper voorbij.

vishaakje met hengel

Streetfishing: zorg voor gevarieerd kunstaas

Omdat je met streetfishing op verschillende plekken vist, is het verstandig om te zorgen dat je een gevarieerd aanbod aan kunstaas bij je hebt. We bedoelen hiermee niet alleen diverse groottes, maar ook verschillende kleuren. Zo kun je op elke nieuwe vislocatie proberen wat daar het beste werkt. Je kunstaas moet ook op verschillende dieptes zijn in te zetten. Een stadsgracht is soms maar anderhalve meter diep, terwijl een kanaal waar ook boten voorbijkomen, wel drie meter kan zijn. Met een goed gevarieerd assortiment aan kunstaas wordt streetfishing heel leuk. Je kunt daarmee ineens elke soort roofvis aan je hengel hebben hangen.

hengel controleren

Streetfishing in Zuidwest-Friesland: VISpas nodig!

Respect voor de natuur staat ook bij streetfishing in Zuidwest Friesland altijd voorop. Vissen is in Zuidwest Friesland alleen toegestaan in de vrij bevaarbare wateren. Daarnaast moet je in het bezit zijn van een geldige VISpas of een weekvergunning. De VISpas kun je direct aanvragen. Wil je alleen tijdens je vakantie in Zuidwest Friesland aan streetfishing doen? Vraag dan een weekvergunning aan. Deze weekvergunning kun je ook aanschaffen bij verschillende verkooppunten en hengelsportzaken in Zuidwest Friesland. De kosten zijn ongeveer 10 euro.

Bestel hier je VISpas
vissen in sneek bij sneker pan

Streetfishing in de Elfsteden

1/ Streetfishing in Bolsward

1/ Streetfishing in Bolsward Visstek in bolsward buiten het centrum

We hebben nu ons materiaal en de juiste papieren. Het wordt de hoogste tijd om een mooie plek uit te zoeken om aan streetfishing te doen. Als je in Zuidwest Friesland wilt vissen in de stad, dan kun je naar Bolsward, Sneek, IJlst, Sloten, Stavoren, Hindeloopen en Workum. Volop keuze dus! Laten we beginnen in Bolsward. Als je daar langs de Stadsgracht gaat staan, bevind je je midden in deze prachtige historische Elfstedenstad. De Stadsgracht loopt rondom de oude binnenstad. Binnen de gracht in het centrum bevinden zich nog kleinere binnenstadsgrachten. Willen de vissen niet bijten? Dan zou je het iets buiten de stad kunnen proberen. De Snekervaart bij Bolsward is namelijk dé plek als je op brasem, kolblei en voorn wilt vissen. Maar ja, dat is dan niet echt meer straatvissen.

2/ Streetfishing in Sneek

2/ Streetfishing in Sneek vissen in sneek

Daarom pakken wij ons lichtgewichthengeltje toch maar op en gaan we door naar Elfstedenstad Sneek. Deze stad heeft en groot aantal mooie, oude grachten. Genoeg plekken dus om je visstoeltje uit te klappen. De binnenwateren van Sneek vormen soms ook het decor van streetfishingwedstrijden. Er zijn mensen die in Sneek snoeken van een meter lang hebben gevangen. Een plek die we aanraden om te straatvissen is De Kolk. Deze visplek ligt pal voor de beroemde Waterpoort van Sneek. Vang je hier onverhoopt niks, dan heb je sowieso genoten van een prachtig uitzicht op dit historische bouwwerk dat vermoedelijk rond 1492 werd gebouwd. Aan het water aan de Suupmarkt sta je lekker beschut tussen de historische panden en heb je kans om bijvoorbeeld een school aasvissen of bijtjes tegen te komen. Dat is dan weer een indicatie dat er veel roofvissen zitten. Hengelen maar!

3/ Streetfishing in IJlst

3/ Streetfishing in IJlst Overtuinen van IJlst op een grijze herfstdag

Ondanks dat je in Sneek met streetfishing je hart helemaal kunt ophalen, gaan we verder naar Elfstedenstad IJlst. Deze stad ligt heel vlak bij Sneek. IJlst is bekend van de prachtige overtuinen; tuinen die van de woningen zijn gescheiden door een openbare weg. In de openbare overtuinen kun je je hengeltje uitwerpen. Vang hier bijvoorbeeld baars. In IJlst kun je verder heel goed visvliegen. Het winterseizoen is de ideale tijd om bijvoorbeeld grote blankvoorns te vangen met een nepvlieg. Aan de rand van IJlst vind je de vissteiger aan de Geeuw. Vanaf hier vis je met uitzicht op de houtzaagmolen De Rat.

4/ Streetfishing in Sloten

4/ Streetfishing in Sloten gracht in sloten

Door met onze Elfstedentocht Streetfishing; we zetten koers naar de kleinste Elfstedenstad Sloten. Volgens Sportvisserij Fryslân is de gracht die dwars door de stad loopt, aan de Voorstreek, een uitstekende plek om te baarspeuteren. Voor deze manier van vissen heb je alleen een hengeltje, een bakje maden en een tangetje nodig. Ga op je knieën zitten en peuter met je hengel in het water. Doordat je door het water heen beweegt, zie je hoeveel vis er in de gracht zit. Alle visjes komen in beweging en grote kans dat een van die visjes bijt. Daarna kun je met een voldaan gevoel bijkomen in een van de gezellige horecagelegenheden van Sloten.

5/ Streetfishing in Stavoren

5/ Streetfishing in Stavoren

We hebben de smaak meer dan te pakken en gaan door naar Stavoren. Ook hier kun je je hengel uitwerpen in de stadsgracht. Uit een onderzoek van Wetterskip Fryslân naar de vismigratie is lang geleden al gebleken dat vissen ongeschonden door de pomp van het Hooglandgemaal zwemmen. Grote kans dat de vissen uit het IJsselmeer dus ook een ommetje maken in de stad. Als je de stedelijke omgeving verlaat om richting Hindeloopen te gaan, dan zouden wij toch ook even stoppen langs de Sédyk. In de poldersloot kun je onder meer vissen op zeelt en brasem.

6/ Streetfishing in Hindeloopen

6/ Streetfishing in Hindeloopen bruggetje in hindeloopen

Maar goed, we zijn natuurlijk aan het straatvissen, dus we gaan verder in Elfstedenstad Hindeloopen. In de maanden oktober, november en december kun je bijvoorbeeld vissen op voorn en kolblei op de kade bij de Achtvoet. Aan de Molenstraat vind je een kleine sloot dat eigenlijk een kanaaltje is. Grote kans dat je er zo voorbijloopt, maar we raden je aan dat niet te doen. In het watertje overwintert namelijk de blankvoorn. Werp ook nog even je hengel uit in het water aan het einde van de Stutsteeg voor voorn en soms kolblei. Streetfishing in Hindeloopen is dus echt een aanrader.

7/ Streetfishing in Workum

7/ Streetfishing in Workum De Soal in Wokrum op een mooie heldere dag

Toch trekken we verder, want er is nog een Elfstedenstad: Workum. Hier kun je prima vissen vanaf de straat, bruggen en steigers op onder meer snoek, snoekbaars en voorn. Werp bijvoorbeeld je hengel eens uit in de Diepe Dolte, Burefeart of aan de Havenkom van Workum. Die laatste staat in directe verbinding met het IJsselmeer. Iets buiten Workum vind je de Workumertrekvaart. Dit wordt ook wel het visrijkste kanaal van Zuidwest Friesland genoemd. In en rondom de Elfsteden kun je met je visgerei dus alle kanten op.

Streetfishing in Zuidwest Friesland: vergeet de regels niet!

Nog belangrijk om te weten: er zijn wettelijke regels rondom vissen. Zo mag je in maart alleen vissen met kunstaas, een stukje vis of een dood visje. Een gevangen snoek moet direct terug het water in. Een snoekbaars of baars mag je met een minimummaat houden, tenzij de vergunningsvoorwaarden dit verbieden. Van 1 april tot de laatste zaterdag van mei mag je niet vissen met kunstaas, een stukje vis of met een dode vis vissen. Elke snoek, snoekbaars of baars die je vangt, moet direct terug worden gezet. Vanaf de laatste zaterdag van mei mag je met alle aassoorten vissen en de bovenmaatse snoekbaarzen, baarzen en snoeken houden, tenzij de vergunningsvoorwaarden dit verbieden.

Zoek & boek

Reisgezelschap

Schijf je in voor onze nieuwsbrief.

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.