Ga naar inhoud
MAP

Grou

Ontdek Grou en de omgeving Grou

Grou is een centraal gelegen dorp in Friesland. Grou heeft een unieke ligging direct aan de Pikmar (Nederlands: het Pikmeer) en het centrum bevindt zich aan de oevers van dit meer. Grou is een leuk en gezellig watersportdorp met knusse winkeltjes en diverse restaurants, zowel aan de Pikmar als in het dorp. Vanaf de Pikmar vaar je eenvoudig richting alle Friese Meren, maar kun je ook naar het prachtige Nationaal Landschap de Alde Feanen varen. Daarnaast rijd je in net iets meer dan een kwartier naar Leeuwarden, de hoofdstad van Friesland. Grou wordt omschreven als puur en authentiek, je kunt hier nog genieten van een pittoreske dorpskern. Het dorp is ontstaan rondom de Sint Piterkerk. Grou is de ideale centrale locatie in Friesland om de provincie te gaan verkennen vanaf het water of met de fiets. Wanneer kom jij Grou ontdekken?

Boek een overnachting in de omgeving van Grou

Reisgezelschap

Wat je écht niet mag missen in Grou

De Alde Feanen

Het Nationaal Park de Alde Feanen is een prachtig natuurgebied ten oosten van Grou. Het bestaat uit diverse meren en rivieren, maar ook uit moerasgebieden. Vanaf Grou kun je gemakkelijk met de boot door de Alde Feanen varen, onderweg passeer je ook het bezoekerscentrum. Hier kun je meer leren over de flora en fauna van de Alde Feanen. Een andere optie is om in Grou op de fiets te stappen en al fietsend het prachtige natuurgebied te verkennen.

Lees meer over de Alde Feanen
de Alde Feanen - it Wikelslân

Pikmar

De Pikmar (NL: Pikmeer) is het meer waaraan Grou grenst. In dit meer liggen twee eilandjes, Bloedkamp en Grut Eilân (NL: Groot Eiland). Het eerste eilandje, Bloedkamp, wordt bewoond. Op het tweede eilandje, Grut Eilân, staat een starttoren die gebruikt wordt bij zeilwedstrijden. Het meer staat via onder andere het Prinses Margrietkanaal in verbinding met de diverse meren van het Friese Merengebied, hierdoor kun je eenvoudig vanaf de Pikmar de andere Friese meren verkennen.

Bekijk de Pikmar
SKS bij Grou

SKS Skûtsjesilen

Ieder jaar, tijdens de eerste twee weken van de Friese Bouwvak strijdt de vloot van de Sintrale Kommisje Skûtsjesilen, kortweg SKS (NL: Centrale Commissie Skûtsjesilen) om het kampioenschap en de daarbijbehorende eer. De Pikmar bij Grou is het meer waar traditiegetrouw ieder jaar de eerste wedstrijden van het SKS Skûtsjesilen worden georganiseerd. Na de eerste SKS wedstrijd bij Grou trekt de vloot dwars door Friesland voor de andere wedstrijden.

Meer over het Skûtsjesilen
skûtsjes training

De acht van Grou

Deze fietsroute dankt zijn naam aan de vorm, je fietst gedurende 45 kilometer een route in de vorm van een 8. Het is een prachtige fietsroute waarbij je het Nationaal Park de Alde Feanen al fietsend ontdekt, maar je gaat ook langs de oevers van de Pikmar én je fietst dwars door Grou! Onderweg maak je maar liefst vijf keer een oversteek met een pontje! Deze fietsroute is echt een aanrader!

Bekijk de route
fietspontje in friesland

TIP Grou

Bij de TIP in Grou word je altijd persoonlijk te woord gestaan door een 'local'. Dus vraag ze het hemd van het lijf over alles wat je wilt weten over belevenissen in Friesland. 

Bezoek de TIP
TIP Grou

Zoek & boek

Reisgezelschap

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.