Watersportstad

Sneek en het water horen bij elkaar

Sneek ligt centraal in het merengebied van de provincie Fryslân. In het centrum zijn veel aanlegplaatsmogelijkheden, die allen voorzien zijn van water en elektriciteitsvoorzieningen. U vindt er sanitaire voorzieningen voor de toerist, alle op geringe afstand van de aanlegplaatsen. Vanuit Sneek zijn prachtige vaarroutes te maken. Voor suggesties kunt u bij de VVV terecht voor een deskundig advies. Ook voor zeilles, verhuur van een motorboot, zeilboot of sloep kunt u te kust en te keur in Sneek.

Sneek is het watersportcentrum van Waterland van Friesland en beroemd om zijn Sneekweek in de eerste week van augustus. Dit grootste zeilevenement op binnenwater in Europa start traditionele met de Vlootschouw op vrijdagavond. Alle deelnemende zeilklassen stellen zich voor aan het publiek. De Sneekweek is een must voor de echte zeilfan, maar ook mensen die gewoon van plezier en gezelligheid houden, worden ook op hun wenken bediend. Overal terrassen, muziek , de kermis, kortom één groot feest!

Welkom in Sneek voor watertoeristen

De gemeente geeft een folder ‘Welkom in Sneek’ uit voor de watertoeristen, waarin informatie en plaatsaanduidingen aangegeven zijn van o.a. ligplaatsen in Sneek, vuilwaterafvoer, water- & brandstoftankmogelijkheden, walstroom en sanitaire voorzieningen.

Varen in en rond Sneek? Nu gratis draadloos internetten!

Het watertoerisme rond Sneek is nog aantrekkelijker, want de gemeente biedt op en langs de grachten (vaaras Houkesleat – Geau) een gratis draadloos internetnetwerk aan.

Via www.draadloossneek.nl kunnen toeristen al varende – of op hun ligplaats - gratis internetten. Binnen de historische stadsgrachten zijn diverse hotspots geïnstalleerd die de belangrijkste vaarweg in de stad voorzien van internet. Leuk én handig, want wie inlogt, krijgt via de nieuwe toeristische website ‘Sneek is Meer’ allerlei informatie over bezienswaardigheden, musea, winkelen en restaurants, maar ook over fietstochten en de evenementen die op dat moment in Sneek plaatsvinden.

Elektrische oplaadpunten

In het kader van het Friese Merenproject heeft Sneek - in samenwerking met de Provincie Fryslân ingezet op het thema elektrisch varen. De huidige walstroomvoorzieningen zijn opgewaardeerd naar 16 Ampère, waarbij sloepen en kleine vaartuigen eenvoudig hun batterij op kunnen laden. Voor het luxe segment, de goed uitgeruste kruisers, zijn drie extra oplaadpunten in de Kolk, Houkesloot en de Domp gerealiseerd.