Ga naar inhoud
MAP

Een dag vol winkelplezier in Sneek

| Redactie VVV Waterland van Friesland

Winkelen. Een geliefde bezigheid onder talloze vrouwen. En dat komt goed van pas, want het nieuwe seizoen staat voor de deur. Het perfecte moment om de nieuwste trends en stijlen te ontdekken en om te genieten van een gezellige dag vol winkelplezier. Een aantal dames van VVV Waterland van Friesland gaan voor je op verkenningstocht en nemen je mee tijdens een dagje 'sjoppe' (Friese woord voor shoppen) in Sneek.

Ontdek winkelstad Sneek

Goed gemutst

We kiezen ervoor om Sneek met de auto te bezoeken. Gelukkig vormt het parkeren in Sneek geen enkel probleem, want er zijn talloze (gratis) mogelijkheden dicht bij het stadscentrum. Wij parkeren de auto op het Veemarktplein en lopen goed gemutst richting het centrum. We wandelen langs de Geeuwkade, over de Wonderbrug richting het Grootzand. Het rijksmonument de Waterpoort, de trots van de stad, prijkt fier aan onze rechterhand. Als je in Sneek bent, kun je niet om dit imposante bouwwerk heen.

Tegeltjeswijsheid

Ons winkelavontuur start op het Grootzand. Het eerste winkeltje waar we binnen stappen is Seizoensgebonden. Hier zien we de prachtigste creaties gemaakt van zijden bloemen. De bevlogen eigenaresse, Jacqueline, vertelt vol passie over haar prachtig gemaakte creaties. Een mooie bloemenkrans wordt zorgvuldig voor ons verpakt en gaat mee naar huis. Fantastisch, meteen succes in de allereerste winkel. De volgende winkel die onze aandacht trekt is interieurwinkel Sterk en sVeer. Wat verkopen ze hier prachtige items! Je kijkt je ogen uit. Een grappig tegeltje dat we tegenkomen laat ons lachen: ‘Je hebt het niet nodig, maar je wordt er wel heel blij van’. “Maar goed dat de mannen niet mee zijn”, grapt één van de collega’s. We verlaten de winkel niet met lege handen: een mooie vaas, vrolijke kussens en een boek vol kleurrijke recepten gaan mee in de tas.

Winkelen in Sneek Creatieve accessoires bij Sterk en sVeer

Vrolijke kleuren

We gaan verder en vallen met de neus in de boter, of beter gezegd: in de zoetigheid. Het winkeltje waarin we binnenstappen is namelijk snoepwinkel Ut Snoepke. We worden begroet door een vrolijke mix van kleuren en een heerlijke zoete geur. Het water loopt ons gelijk in de mond. We verzamelen een zakje vol met schepsnoep en zorgen ervoor dat de Sneeker geitenkeutels ook in de tas belanden. Zo hebben we iets lekkers bij ons om tijdens het shoppen van te snoepen. We zijn op de helft van het Grootzand en slaan af naar de Scharnestraat richting LAB36. Een unieke combinatie van een woon- & lifestyle winkel, stijlstudio en creatieve werkplaats in één. Een bijzondere winkel in een schattig straatje.

Klein proeverijtje

Terug naar het Grootzand waar we onze weg vervolgen. Aan beide zijden van de gracht vind je leuke kledingwinkels, boetiekjes en restaurants. We wippen nog even aan bij de DEVO en aan het einde van de straat lopen we, via de Suupmarkt, naar het Kleinzand richting Weduwe Joustra. Een bezoek aan Sneek is immers niet compleet zonder de Beerenburg van Weduwe Joustra geproefd te hebben. We nemen een kijkje in de slijterij en de Beerenburg gaat, na een klein proeverijtje, mee naar huis.

Shoppen in Sneek Snoepjes op de toonbank bij Ut Snoepke.

Gevulde buikjes

Een dagje shoppen gaat natuurlijk gepaard met de nodige pauzes. De ochtend is voorbij gevlogen en we hebben trek gekregen! Gelukkig heeft Sneek ook op culinair gebied genoeg te bieden. We strijken neer bij Lokaal JP aan de Leeuwarderweg. In een unieke en ongedwongen setting ontspannen we met een uitgebreide lunch. Lokaal JP is opgezet door de JP van den Bent stichting en verschaft werk-, leer- en stagekansen aan mensen die niet direct aansluiting vinden bij de reguliere arbeidsmarkt, vertelt een begeleider ons. In een heerlijke sfeer genieten we van de lunch en dit prachtige concept.

Persoonlijke shopper

De Oosterdijk is de bekendste winkelstraat van Sneek. In deze straat treffen we een variatie aan van zowel grote modeketens als kleine unieke boetiekjes. Diverse drogisterijen, parfumeries, juweliers, speelgoedwinkels, lingeriewinkels en sportwinkels zijn goed vertegenwoordigd. Bij Blom Mode worden we geholpen door een persoonlijke modestyliste. Zij vraagt naar onze smaak en weet de juiste items te vinden die helemaal aansluiten bij onze stijl. We scoren een mooie winterjas met bijpassende sjaal en lekkere muts.

Winkel Blom Damesmode in Sneek Winkelen in Sneek

Het hart van Sneek

Na de Oosterdijk en de Wijde Burgstraat belanden we in de Kruizebroederstraat. De geuren van de ambachtelijke kazen en vers gebrande noten van De Zuivelhoeve nodigen ons uit om de winkel binnen te stappen. Enthousiast laat Remco ons het één en ander proeven, heerlijk! Dit kunnen we natuurlijk niet laten liggen, lekker voor bij de Beerenburg die we al in de tas hebben zitten. We ‘sneupen’, oftewel ‘neuzen’ nog wat rond in dit gezellige straatje en lopen weer terug. Via de Nauwe Burgstraat belanden we op het Schaapmarktplein. Een gezellig plein in het hart van Sneek. Zandstra Sport heeft zijn onderkomen in een schitterend hoekpand op het plein, wat perfect uitkomt, aangezien één van de collega's net begonnen is met de trendy racketsport padel. En jawel, een splinternieuw racket en een paar ballen kunnen we niet laten liggen. Terwijl we onze weg vervolgen langs gezellige restaurants en cafés, begint het verlangen naar een wijntje langzaam op te borrelen. Ons oog wordt getrokken naar het Proeflokaal aan de Marktstraat. We trakteren onszelf op een glas wijn en een alcoholvrij drankje voor onze Bob, vergezeld door smakelijke nacho’s. Even genieten van een rustmoment voordat we ons winkelavontuur in Sneek voortzetten.

Winkelen in Sneek bij de kaasboer Kaas uitzoeken bij de kaasboer in Sneek, dagje winkelen in Sneek

Grote buit

Teruglopend over het Waagplein belanden we in het straatje de Leeuwenburg. Bij Kadoshop Harree slaan we verjaardagscadeautjes in. In de gezellige Galigastraat, ook wel bekend als de Galigapromenade maar inmiddels is ‘het dak er af’, is een stop bij banketbakkerij De Korenbloem niet te voorkomen. We nemen de welbekende hazelnoottaart en de Sneker Soes mee naar huis. Het einde van ons winkelavontuur in Sneek komt in zicht. Het rondje shoppen in het centrum is volbracht en via het Martiniplein keren we terug naar onze auto op het Veemarktplein.

Op de valreep

Toch zijn we nog niet helemaal klaar. Met de auto rijden we nog even langs het station en wippen nog snel binnen bij Stationsbloemenshop Sneek, ook wel bekend als Speelman Bloemen. De prachtigste en kleurrijkste creaties voor elke gelegenheid worden hier gemaakt. En voordat we daadwerkelijk terug naar huis gaan, rijden we nog naar Sytsma Antiek en Woonaccessoires, gelegen op industrieterrein De Hemmen langs de rondweg van Sneek. In de enorme showroom vol unieke meubelstukken en accessoires kijken we onze ogen uit. Op de valreep vindt een collega nog een lamp die precies in haar interieur past. De laatste aankoop van deze geweldige dag shoppen in Sneek is gedaan. Met een gevoel van voldoening keren we huiswaarts. Wat hebben we genoten. De charme van deze prachtige winkelstad Sneek heeft ons zeker blij verrast.

Kleren shoppen in Sneek bij Blom Winkel Speelman Bloemen in Sneek

Zoek & boek

Reisgezelschap

Schijf je in voor onze nieuwsbrief.

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.