Ga naar inhoud
MAP

Rondje Sneek-IJlst (privé rondvaart met lunch)

Kapitein Rob Rondvaart Sneek, Sneek

Een juweeltje! Een privé rondvaart Rondje Sneek-IJlst inclusief lunch. Je geniet onderweg van de grachten van Sneek, de Geeuw en de pittoreske grachten van Elfstedenstadje IJlst. Kijk voor overige arrangementen op de website van Kapitein Rob Rondvaart.

Maak met Kapitiein Rob een privé rondvaart Rondje Sneek-IJlst inclusief lunch. Er is per rondvaart plaats voor één groepsboeking van 2 t/m 8 personen, dus het is echt een privé rondvaart.  Je geniet onderweg van de grachten van Sneek, de Geeuw richting IJlst en de pittoreske grachten van Elfstedenstadje IJlst. Het Rondje Sneek-IJlst arrangement is een belevenis en je kunt volop genieten van de grachten van Sneek, de Geeuw richting IJlst en de pittoreske grachten van het Elfstedenstadje IJlst. Evenals Sneek kreeg IJlst al vroeg (1268) stadsrechten. Daarmee is het de vierde stad (na Stavoren, Hindeloopen en Harlingen) in Friesland die stadsrechten kreeg. Tevens was de stad bekend om zijn scheepsbouw en handelspositie.

Het stadje IJlst is ontstaan aan de Oude Ee of Ye, een riviertje tussen de Zuiderzee of een voorloper ervan en de Middelzee. Aan dit riviertje dankt het stadje zijn naam. Hoewel van de Ee nog slechts fragmenten over zijn, is het overgebleven gedeelte een pittoreske gracht. Aan de ene kant, vlak voor de huizen, loopt de straat en de tuinen liggen aan de overkant van de straat aan de kant van de Ee. Vroeger werden deze aan het water grenzende tuintjes, “bleken” of “overtuinen” geheten, gebruikt om de was te bleken. De tuinen zijn nog steeds in particuliere handen en zijn, evenals het voormalige stadhuis, gebruikt als filmdecor voor De Schippers van de Kameleon. Het grachtje van IJlst met de prachtige overtuinen is één van de mooiste grachtjes van Friesland. En misschien wel van Nederland.


Op bezoek bij de molenaar *)

Houtzaagmolen “De Rat” ligt op deze route en het is de moeite waard om de molen te bezichtigen. Tegenwoordig is de molen nog volop in bedrijf. Vandaar dat er stammen liggen te wateren in de Geeuw om naderhand met behulp van windkracht in de molen te worden getrokken. Het geluid van de draaiende wieken, het gestamp van de op en neergaande zaagramen en de geur van vers gezaagd hout is een belevenis. Al met al ervaar je nog het oude houtzagersambacht zoals dat al ruim drie eeuwen in “De Rat” dagelijks wordt uitgevoerd. Tevens kan je genieten van de verhalen van de molenaar.
Kortom, dit Rondje Sneek-IJlst is gewoon een heerlijke middag varen met een lunch en een drankje aan boord.
Dus genieten maar!

*) De molen is niet toegankelijk op zondag, maandag en dinsdag.

Wanneer:
t/m 30 september
Afstand tot jouw locatie:

Hier vind je Rondje Sneek-IJlst (privé rondvaart met lunch)
Kapitein Rob Rondvaart Sneek

Kapitein Rob Rondvaart
Hoogend
Sneek
Plan je route

vanaf jouw locatie

Toon resultaten

Zoek & boek

Reisgezelschap

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.