Ga naar inhoud
MAP

De 10 mooiste rondvaarten in Friesland

| Redactie VVV Waterland van Friesland

Het water op maar liever zelf niet varen? Stap dan aan boord van een rondvaart in Friesland. In het zuidwesten van de provincie vertrekt in de zomer er bijna elke dag wel één. Zo ervaar je Waterland van Friesland vanaf het water. Maak bijvoorbeeld een rondvaart door de grachten van Sneek. Of stap aan boord van een echt skûtsje waarbij je fiets gratis mee aan boord kan! Hierdoor combineer je een fietstocht tussen Heeg en Balk met deze beurtveer over het water. Boek je ticket direct online bij de VVV en het genieten kan beginnen!

De 10 mooiste rondvaarten

1/ It Preamke Rondvaarten: Varen door Makkum en omgeving

Makkum is een paradijs voor watersporters. It Preamke Rondvaarten biedt je diverse mogelijkheden om het water op te gaan en op een leuke manier kennis te maken met de prachtige omgeving van Makkum. Je neemt plaats op een zogenoemde praam (een open rondvaartboot) met de prachtige naam Lois. De bemanning vertelt onderweg wat er allemaal te zien is. It Preamke Rondvaarten biedt in de lente, zomer en het najaar bijna elke dinsdag en donderdag opstaptochten. Daarnaast zijn er diverse arrangementen te boeken, zoals avondvaartochten, een tocht naar de Afsluitdijk of het Friese belevingsdorp Aldfaers Erf. Catering is in overleg mogelijk, evenals het onderweg aanleggen voor bijvoorbeeld het Friese fierljeppen.

Boek it Preamke direct online

2/ Beurtveer Heeg-Balk: ervaar het skûtsjesilen

Het skûtsje Aleida Hendrika is een zeilende veerdienst waarmee je geniet van een prachtige overtocht en tegelijk kennismaakt met het skûtsjesilen. De schipper vertelt je er alles over en als je wilt, kun je zelfs meehelpen met zeilen. De Aleida Hendrika vaart tussen Heeg en Balk, een tocht van ongeveer 2,5 uur. Je kunt je fiets gratis meenemen in het ruim van het schip. Je krijgt ook een fietsroute uitgereikt waarmee je met een mooie tocht weer terug naar Heeg of Balk kunt (18 of 28 kilometer). Het prachtige skûtsje vaart van mei tot september. Geen zin om terug te fietsen? Dan boek je toch een retourtje: kun je lekker een hele dag meezeilen!

Boek tickets voor de beurtveer direct online

3/ De Palingaak: Beleef het palingverhaal van Heeg

De palingaak Korneliske Ykes II is de trots van Heeg en een reconstructie van de oude palingaken van Heeg. Dit watersportdorp speelde namelijk vroeger een belangrijke rol in het voorzien van de inwoners van Londen van verse paling. Met levende paling aan boord werd vanuit Heeg en omgeving de zee getrotseerd om op een vaste plek aan te meren in de Engelse hoofdstad. Aan boord van dit bijzondere schip, dat in 2009 in de vaart is gebracht, kun je luisteren naar de mooiste verhalen uit die tijd. Vanaf de lente tot en met de nazomer vaart de Korneliske Ykes II elke donderdagavond. In de zomervakantie vaart het schip ook elke dinsdagavond.

Boek tickets voor de palingaak direct online
Het skûtsje van Heeg die tegen de wind in vaart waardoor het skûtsje scheef begin te varen.

4/ Grachtenrondvaart Sneek: Door de stad en naar IJlst

In de historische Elfstedenstad Sneek kun je een prachtige en interessante rondvaart maken. Je vaart hiervoor mee op het beurtschip Ald Fryslân (Oud Friesland). De bemanning laat je de leukste en mooiste plekken van Sneek zien. De schipper vertelt je meer over de geschiedenis. De geringe doorvaarhoogte van de bruggen in de oude binnenstad maakt het tot een extra avontuur. Je komt op de bijzonderste plekjes. Je vaart zelfs onder de beroemde Sneker Waterpoort door. De ochtendrondvaart gaat naar Museum Houtstad IJlst. Daar ga je ook gezellig op de koffie bij de molenaar van houtzaagmolen De Rat. Met de avondrondvaart vaar je tot het donker wordt!

Boek tickets voor de grachtenrondvaart direct online

5/ TX33: Meevaren op een vissersschip

Vanuit Makkum kun je meevaren met een 100 jaar oud visserschip van 40 ton eikenhout en 60 m2 bruine zeilen. Dit prachtige historische schip is gebouwd op de werf ‘De Hoop’ in Workum. Met de blazer van TX33 ga je met een schipper het IJsselmeer op. Je kunt alleen, met de kinderen of een groep ervaren hoe er in het verleden gevist en gevaren werd. Er worden vaak 's middags vaste tochten aangeboden waar je je voor kunt opgeven, je kunt op zaterdag- en zondagmiddagen meevaren. Help mee om de zeilen te hijsen en sta even aan het roer.

Boek tickets voor de TX33 direct online

6/ Vaar mee op een nostalgische boeier

Vanuit Terherne kun je op de nostaligsche boeier 'Tjet Rixt' de Friese meren ontdekken. De Boeier “Tjet Rixt” behoort tot de varende vloot van het Zuiderzeemuseum. Dit bijzondere eikenhouten zeiljacht is het oudst nog varende schip van Europa (of het 1 na oudste, daar wordt nog over gediscussieerd). Het schip is gebouwd in 1843 door Eeltje Teadzes Holtrop in IJlst en daarmee wel nostaligisch te noemen! In de zomermaanden (juli, augustus en september) kun je op de zondagmiddag tussen 14.00 - 16.30 uur mee op een zeiltocht over de Friese meren. Een prachtig mooi avontuur!

Boek hier tickets voor de Tjet Rixt
Rondvaart boot Tjet Rixt

7/ Vaar mee op een klassieke motorboot

De Bodensee is een klassieke motorboot die over het Sneekermeer vaart. In de zomermaanden juli, augustus en september kun je mee op een heerlijke rondvaart. In Terherne stap je op deze klassieker waarmee je over de wateren bij Terherne en over het Sneekermeer vaart. Je kunt mee op elke dinsdag- en donderdagmiddag van 14.00 - 16.30 uur. Wil je zeker weten dat je mee aan boord kunt? Boek dan alvast je ticket. Geniet van een heerlijke middag op het Sneekermeer!

Boek direct je tickets voor de rondvaart met de Bodensee
De Bodensee rondvaart van Varend Friesland

8/ Rondvaart Woudsend met 'Ús Edse'

Verken Woudsend en omgeving door een vaartocht te maken met mini-skûtsje ‘Ús Edse’. Een verhalenverteller aan boord laat je letterlijk en figuurlijk Woudsend ‘er-varen’. Dit watersportdorp aan de Efstedenroute heeft de charme van vroeger goed weten te bewaren. Vaar bijvoorbeeld langs Houtzaagmolen de Jager waar nog altijd planken worden gezaagd op windenergie. Ontdek de historische panden, kerken en vaar naar nabijgelegen natuureiland de Gouden Boaiem. In totaal kunnen er 12 gasten aan boord van dit historische mini-skûtsje.

Boek je ticket voor de rondvaart in Woudsend

9/ Rondvaart in IJlst

Kom naar IJlst voor een rondvaart met de bok, praam of melkschouw. De rondvaart is onderdeel van de stadswandeling dwars door het historische stadscentrum van IJlst. Tijdens de rondvaart vaar je langs houtzaagmolen de Rat en de Oostelijke Dijgracht. Mocht je alleen van de rondvaart in IJlst willen genieten, dan kan dat ook! Van half juni tot en met half september kun je meevaren op iedere woensdag, donderdag en vrijdagmiddag- en avond. Ontdek IJlst vanaf het water en geniet van een heerlijke middag!

Boek je tickets voor de rondvaart in IJlst
IJlst rondvaart

10/ Vaar mee op de Lemsteraak LE50

Als je in de buurt bent van Lemmer moet je eigenlijk het water even op met de LE50. Dit is een bijzondere rondvaart want je vaart mee op een Lemsteraak. Je vaart door de Lemstersluis richting het IJsselmeer. Geniet ondertussen van de prachtige verhalen over deze unieke aak. Zorg er wel voor dat je op tijd je ticket koopt want er kunnen maximaal 12 personen mee aan boord.

Koop hier je kaartje alvast online

Zoek & boek

Reisgezelschap

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.