IJlst

lees meer

IJlst was de vierde stad in Friesland, na Stavoren, Hindeloopen en Harlingen, die in 1268 stadsrechten kreeg. Dit is dan ook zeker te zien aan de verscheidenheid aan prachtige historische panden. De VVV stadswandeling neemt u niet alleen mee langs deze mooie panden, maar doet ook houtzaagmolen 'de Rat' aan. Deze imponerende houtzaagmolen staat pal naast het nieuwe houtmuseum. Voor watersporters is IJlst een perfecte overnachtingsplaats. Vooral motorboten meren graag af aan de kade en de nieuwe passantenhaven, gelegen achter het centrum van dit pittoreske stadje. Het centrum heeft een langgerekte vorm met markante lindebomen langs de Galamagracht en de Eegracht. Deze oude lindebomen dienen voornamelijk als zonwering. De horeca biedt u vele mogelijkheden met een gezellig terras en een uitstekend restaurant.

Evenementen en activiteiten

Aan de boorden van de Geeuw, de eeuwenoude vaarverbinding tussen IJlst en Sneek staat de unieke houtzaagmolen "de Rat" die nog volop in productie is. Stammen die liggen te wateren, het geluid van de draaiende wieken, het gestamp van de op en neergaande zaagramen, de geur van vers gezaagd hout, hier ervaart u nog het oude houtzagersambacht zoals dat al ruim 3 eeuwen in "De Rat" dagelijks wordt uitgevoerd. Een bezoek aan deze bijzondere molen is een must!

Jaarlijks vind op de eerste zaterdag van juni de Overtuinenfair plaats. In de verschillende overtuinen staan zo’n 50 kramen met een uiteenlopend assortiment. Dit varieert van curiosa, brocante, antiek en heiligenbeelden tot bloemen, planten en kleding. Verder zijn er lekkernijen, woonaccessoires, tuinmeubelen en er is aandacht voor handvaardigheid en ambachten. 

Wetenswaardigheden

Enkele zeventiende- en achttiende-eeuwse gevels van kapiteins- en koopmanshuizen getuigen nog van een ver verleden. Vooral de scheepsbouw en houthandel waren sterk vertegenwoordigd. Hoe groot de eigen scheepvaart van IJlst in de 17e en 18e eeuw was, is moeilijk te bepalen. Bekend is wel dat zij het Europese kustgebied van de Atlantische Oceaan, de Noordzee, en de Oostzee bevoer. Tot aan 1800 was het IJlster scheepstype de "Kogge" dé vrachtvaarder van Nederland. Na de Franse tijd, rond 1825, verdween dit scheepstype uit beeld. Wel is het bewaard gebleven in het stadswapen en is eveneens terug te vinden in de vlag van de stad IJlst.

De stad dankt zijn naam aan een riviertje dat vroeger door IJlst liep, de oude Ee. Van de Ee zijn nog slechts fragmenten over. Eén ervan vormt de centrale as van het stadje en heeft het karakter van een gracht. Pal langs de huizen loopt de straat en de tuinen liggen aan de overkant van de straat aan de kant van de Ee. Deze aan het water grenzende tuintjes, "bleken" of "overtuinen" geheten, behoren bij de aan de grachten liggende huizen en werden vroeger gebruikt om de was te bleken.