Sneek

lees meer

Sneek staat qua grootte op de derde plaats in de provincie en ligt in de gemeente Súdwest-Fryslân. De stad telt zo’n 33.000 inwoners. Met de centrale ligging in het merengebied van Waterland is het wel duidelijk dat dit een echte waterstad is. Het vervult een centrale functie voor de regio zuidwest en heeft zelfs in 15de eeuw de titel hoofdstad mogen dragen. Er is veel te doen rondom de watersport, maar ook voor cultuur, gezelligheid en leuke eettentjes ben je in Sneek aan het juiste adres.

Evenementen en activiteiten

In Sneek hoeft u zich nooit te vervelen. Het hele jaar door zijn er in de binnenstad verschillende evenementen voor jong en oud. Zoals muziekoptredens op de Markstraat, de 4mijl van Sneek, Springkussen Elfstedentocht en Cultuur Festival Ut Sneek. Het is ook één van die oude steden waar u gezellig kunt shoppen. In de oude binnenstad kun je je hart ophalen aan leuke winkels en gezellige terrasjes. Een stadswandeling start bij het Fries Scheepvaartmuseum en VVV aan het Kleinzand. Wandel langs de mooie gevels aan de grachten en langs de monumenten zoals het stadhuis met zijn Rococo-gevel en de Waterpoort. Of verken de stad met de grachtenrondvaart, elektrische sloep of per fiets.

Eén van de meest bekende evenementen van Sneek is natuurlijk de Sneekweek. De eerste zaterdag in augustus start op het Sneekermeer één van de grootste zeilwedstrijden op Europese binnenwater. Met circa 700 zeilboten op het water een groots spektakel dat vanaf de oevers en vooral vanaf het Starteiland goed te zien is. Het is ook gezellig druk in de binnenstad. In het centrum zijn de hele week verschillende muziekpleinen en de kermis. Verder kunt u naar de hardzeilbraderie, de kindermiddag, rubberbootrace en grachtenconcert. Voor een actueel overzicht zie www.sneek.nl

Bezienswaardigheden

Het symbool van de stad Sneek is de niet te missen Waterpoort aan de Stadsgracht. De twee spitse achthoekige torens staan ieder aan een zijde van de nostalgische brug. Het gebouw huisvest een poortwachterswoning, die samen met de meerdere malen verbouwde brug dateert uit 1785. Ook het stadhuis en de Grote kerk (1498) zijn de moeite waard om te bekijken. Breng ook eens een bezoek aan het Nationaal Modelspoormuseum, het Fries Scheepvaartmuseum of het drankenkabinet bij de Weduwe Joustra aan het Kleinzand.