Sloten

Sloten is één van de Friese Elfsteden. Een vestingstad met een beschermd stadsgezicht, gelegen aan het Slotermeer en tegen de Gaasterlandse bossen. Ouder dan de renaissance, maar met zijn oude grachten, vestingwallen en het bekende bolwerk een volwaardige stadsstructuur. Sleat, zoals we dit stadje in het Fries noemen, is in de 13e eeuw ontstaan als nederzetting tussen Bentheim en Stavoren. Sloten was vroeger van strategisch belang, omdat deze zich aan een belangrijke waterweg richting de Zuiderzee en de Hanzesteden aan de IJssel bevond. Tot 1984 was het een zelfstandige gemeente, maar inmiddels onderdeel van de Fryske Marren. Vandaag de dag is het stadje populair bij toeristen, watersporters en mensen die waarde hechten aan de rijke historie.

Evenementen en activiteiten

De korenmolen, bastions, poorten en monumentale koopmanshuizen herinneren aan de vroegere rijkdom van de stad. Rondom de grachten liggen sfeervolle terrassen. Wilt u sportieve activiteiten ondernemen in een veelzijdige natuurlijke omgeving, dan heb je de juiste plaats te pakken. Zeilen en kamperen in de Friese natuur? Check! Een stadswandeling maken langs allerlei bezienswaardigheden is uiteraard ook een interessante optie. Wilt u liever een inspirerende fiets- of wandeltocht maken dan kunt u bij het VVV-kantoor verschillende routes ophalen.

Wetenswaardigheden

Sloten telt minder dan 1000 inwoners, waardoor zij de titel 'Kleine stad van Friesland' zeker verdiend. De vestingstad is ontworpen en gebouwd door vestigingsbouwer Menno van Coehoorn. Dankzij de unieke vorm wordt het ook wel de ui-stad, in het Fries sipelstêd, genoemd waaraan ook de Jaarmarkt haar naam te danken heeft: Sipelsneon.