Ga naar inhoud
MAP

Vier de lente in Friesland

De natuur ontwaakt uit haar winterslaap en alles bruist weer van energie. Tijd om naar buiten te gaan! Boek je vakantie naar Friesland nu of geniet van een weekendje weg in Friesland. In Waterland van Friesland heb je alle ruimte om vrij rond te bewegen. Pak deze lente de fiets, ga wandelen of maak je klaar voor het water. Vanuit een luxe Bed & Breakfast of hotel trek je eropuit en bezoek je onze 7 Elfstedensteden en 140 gezellige dorpen. Of haal je caravan weer uit de winterstalling en de (voor)tent van zolder. Één ding is zeker: van de 'maitiid' oftewel het voorjaar wordt iedereen blij! Laat de lente in Friesland maar beginnen.

Tips en inspiratie om de lente te vieren

fiets je blij

fiets je blij

De zonnestralen lokken alle fietsers weer naar buiten! Vul je picknickmand en ga op pad. Vrijheid, blijheid! Met 841 kilometer aan fietsknooppuntpaden van 5 sterren kwaliteit kom je op de mooiste plekken. Kies hier alvast een route uit.

de blomkes bûten sette

Zet de bloemetjes buiten op z'n Fries

stadswandeling bolsward

stadswandeling bolsward

Deze stadswandeling door Bolsward van VVV Waterland van Frielsand biedt een overzichtelijke en handzame route. Stap voor stap word je als toerist en inwoner meegevoerd door de historische Elfstedenstad. Sommige schatten vallen direct op, zoals het rijkversierde stadhuis en de bijzondere fontein De Vleermuis van de 11fountains. Andere moet je echt ontdekken. Haal de stadswandeling bij de VVV winkel in Cultuurhistorisch Centrum 'De Tiid' of bestel er één in onze webshop.

fleurig stappen

fleurig stappen

In het voorjaar maak je fleurige wandelingen langs bloeiende bermen. Deze bermen worden steeds minder gemaaid en voor de biodiversiteit worden er bloemetjes gezaaid. Vrolijk fluitenkruid en koolzaad wuift je tegemoet!

voorjaar varen

voorjaar varen

Geniet nog van een fris briesje en de relatieve rust op het water in het voorjaar. Vanaf het water is de wereld anders en raak je alle beslommeringen kwijt. Met alle Friese meren, waterwegen, beekjes, poelen, vaarten en gratis aanlegplekken voor 1300 schepen is hier nooit een dag hetzelfde.

kamperen in de bol

kamperen in de bol

Kun je niet wachten om te gaan kamperen? De lente is perfect om alvast een weekend warm te draaien voor de zomer. Tijdens de koude dagen houd jij jezelf warm door te fietsen en wandelen. Maar met een beetje geluk schijnt het lentezonnetje heerlijk op je bol. Laat die gezonde blosjes maar komen.

tewetterlitting

tewetterlitting

Wanneer laat jij je boot weer te water?

lekker toere

lekker toere Een groepje vrouwen zitten op een e-chopper bij het sluisje in Lemmer

Wil je er ook op uit met lentekriebels? Je verkent Waterland van Friesland op een bijzondere manier; lekker 'toere', oftewel touren door Friesland. Huur een solex of duurzame elektrische echopper. Maak een mooie tocht door het glooiende landschap en ontdek hoe prachtig het hier is.

Kunst en cultuur

Kunst en cultuur

Zuidwest Friesland heeft verrassend veel te bieden op het gebied van kunst en cultuur. Wist je dat hier maar liefst 25 musea te vinden zijn? Van UNESCO wereldformaat tot kleinschalig museumdorp. Ook de 11fountains ontworpen door internationale kunstenaars zijn het bezoeken meer dan waard. Stap ook eens binnen bij een galerie of lokale atelier!

Lange afstandswandeling

Lange afstandswandeling Odulphuspad bordje onderweg naar Sloten

Ontdek Zuidwest Friesland al wandelend met het st. Odulphuspad. Dit is een lange afstandswandeling van maar liefst 260 kilometer die je in 15 etappes kunt afleggen. De route kenmerkt zich door de thema's: rust, ruimte en bezinning en wordt daarom ook wel een pelgrimsroute genoemd.

Boek een overnachting in Friesland

Zoek & boek

Reisgezelschap

Bekijk boekbaar aanbod

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.