Ga naar inhoud
MAP

Vier de lente in Friesland

De natuur ontwaakt uit haar winterslaap en alles bruist weer van energie. Tijd om naar buiten te gaan! Boek je vakantie naar Friesland nu of geniet van een weekendje weg in Friesland. In Waterland van Friesland heb je alle ruimte om vrij rond te bewegen. Pak deze lente de fiets, ga wandelen of maak je klaar voor het water. Vanuit een luxe Bed & Breakfast of hotel trek je eropuit en bezoek je onze 7 Elfstedensteden en 140 gezellige dorpen. Of haal je caravan weer uit de winterstalling en de tent van zolder. Eén ding is zeker: van de 'maitiid' oftewel het voorjaar wordt iedereen blij! Laat de lente in Friesland maar beginnen.

Boek een overnachting tijdens de lente in Friesland

Reisgezelschap

Tips en inspiratie om de lente te vieren in Friesland

Spring-es in the air!

Spring-es in the air! koeiendans

Ga mee en trek er ook op uit om het buitenleven te ontdekken. Spring in je wandelschoenen, ontdek de bokkesprongen die de koeien van vreugde weer maken in het weiland, stap op de pedalen of ga skeeleren. Voel die lentewind, bruisend van energie, langs je gezicht strijken. De natuur lacht je toe en geeft nieuwe kracht. En het avontuur wacht op je in Waterland van Friesland.

Touren met de camper

Touren met de camper camper in IJlst

Maak met de camper een bijzondere reis door Zuidwest Friesland en ontdek het unieke landschap aan de hand van 13 waterwerken en -wegen. Ontdek hoe de mensen hier de ene keer samen werken met het water en een andere keer de strijd ermee aan gaan. Je kunt de camperroute het beste opknippen in drie of vier dagen zodat je voldoende tijd hebt om de camper te parkeren en te genieten van de watericonen onderweg, perfect dus voor een lang weekend in Friesland.

Fiets je blij

Fiets je blij fiets geparkeerd tegen een hek in de lente

De zonnestralen lokken alle fietsers weer naar buiten! Vul je picknickmand en ga op pad. Vrijheid, blijheid! Met maar liefst 841 kilometer aan fietsknooppuntpaden van 5 sterren kwaliteit kom je op de mooiste plekken in Waterland. Kies hier alvast een route uit en ga op pad!

tewetterlitting

tewetterlitting zeilboor achter auto met zeil omhoog

Wanneer laat jij je boot weer te water?

voorjaar varen

voorjaar varen twee mensen in een sloep
varen in de lente in zuidwest friesland

Geniet nog van een fris briesje en de relatieve rust op het water in het voorjaar. Vanaf het water is de wereld anders en raak je alle beslommeringen kwijt. Met alle Friese meren, waterwegen, beekjes, poelen, vaarten en gratis aanlegplekken voor 1300 schepen is hier nooit een dag hetzelfde.

fleurig stappen

fleurig stappen iemand loopt lang een berm met fluitenkruid en koolzaad bij ijlst

In het voorjaar maak je fleurige wandelingen langs bloeiende bermen. Deze bermen worden steeds minder gemaaid en voor de biodiversiteit worden er bloemetjes gezaaid. Vrolijk fluitenkruid en koolzaad wuift je tegemoet!

De pontjes varen weer!

De pontjes varen weer!

Vanaf maart varen de pontjes weer in het weekend en vanaf april varen de pontjes dagelijks. Met behulp van deze pontjes kun je de mooiste fietstochten maken. Zo kun je bijvoorbeeld een fietsroute langs de historie van de palinghandel maken. Deze fietstocht van 35 kilometer start in Heeg bij het bezoekerscentrum en voert je via Gaastmeer en Workum langs de palinghistorie van Zuidwest Friesland. 

Ruimte

Ruimte sokken op een muurtje

Opladen door te ontladen. Ga er op uit en geniet van de rust en ruimte om je heen. Geniet van de eerste lente zonnestralen en adem de frisse lucht in. Kom opladen door te ontladen in Waterland van Friesland en maak een ruimtereis. Aan de hand van GPS-coördinaten nemen we je mee op een ruimtereis en bij elk punt kun je een (Fries) gedicht lezen. Bij bepaalde punten kun je luisteren naar een podcast.

Lange afstandswandeling

Lange afstandswandeling Odulphuspad bordje onderweg naar Sloten

Ontdek Zuidwest Friesland al wandelend met de verschillende lange afstandswandeltochten. Van het wandelen van de Elfstedentocht, tot de pelgrimsroute van het Odulphuspad. In Zuidwest Friesland kun je meerdere lange afstandswandeltochten wandelen en zo optimaal genieten van de rust, ruimte en prachtige natuur. 

stadswandeling

stadswandeling

Ga op 'ontdekkingstocht' door een Elfstedenstad! Aan de hand van een stadswandeling leer je een stad op een geheel nieuwe manier kennen en ontdek je nieuwe schatjes in de verschillende stadjes. Voor zes van de zeven steden in onze regio hebben we inmiddels een stadswandeling gemaakt. Ze zijn onder andere verkrijgbaar via de webshop.

Zoek & boek

Reisgezelschap

Schijf je in voor onze nieuwsbrief.

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.