Ga naar inhoud
MAP

Voorjaarsvakantie: tips voor eropuit in Waterland van Friesland

| Redactie VVV Waterland van Friesland

Heerlijk! Het is voorjaarsvakantie! En in Zuidwest Friesland is van alles te beleven. Van extra leuke kinderactiviteiten, pontjesfietstochten tot dagjes uit en genieten van al het moois en goede dat Waterland van Friesland te bieden heeft. We zetten graag meerdere leuke activiteiten uit de Uitagenda voor je op een rij.

Voorjaarsmarkt Groen Doen in Sneek

In het Fries Scheepvaart Museum vindt op zondag 26 februari de voorjaarsmarkt Groen Doen plaats. Hier kun je heel veel inspiratie opdoen over duurzaam en milieuvriendelijk leven. Je vindt er allerlei lokale producten en diensten; van biologische honing tot Sneker bier en van houten speelgoed tot 3D-prints van biologisch afbreekbaar materiaal. Deze groene markt wordt georganiseerd in het kader van de familietentoonstelling ‘Expeditie Sterke Yerke’. Die gaat over olievervuiling en de plasticsoep! De markt is geopend van 12.00 tot 17.00 uur. De tentoonstelling kun je dan ook bezoeken.

Bezoek de markt

Gratis entree Friese musea op vertoon volwassene

Van 28 februari tot en met 3 maart is het weer voorjaarsvakantie. De musea in heel Friesland openen dan hun deuren speciaal voor kinderen. Zij kunnen onder het mom van ‘help pake en beppe de vakantie door’ iets leuks gaan doen.  Bij de musea worden allerlei leuke activiteiten georganiseerd. Als kind krijg je gratis entree ‘op vertoon’ van een volwassene, dus ook heit of mem mogen mee. Er is in alle musea voor iedereen iets leuks te beleven. Zo kun je in Museum Joure aan de slag met het recyclen van blikken en ander metaal. In het Fries Scheepvaart Museum in Sneek kun je samen het Pim Pam Plastic-circuit volgen en allerlei leuke opdrachten uitvoeren. Of ga met een schetsboek vol zoek- en tekenopdrachten op ontdekkingstocht door het Jopie Huisman Museum.

Ontdek alle activiteiten

Priuwke dagen in Langweer

De Priuwke Dagen: het wordt het lekkerste evenement van Langweer genoemd. Dat is niet zo gek, want vertaald naar het Nederlands hebben we het over de Proeverij Dagen. Na tien succesvolle edities kun je op vrijdag 3 en zaterdag 4 maart weer genieten van allerlei lekkere gerechtjes. Hoe het werkt? Met een stempelkaart op zak ga je langs bij zeven deelnemende horecazaken. Daar krijg je een gerechtje voorgeschoteld waarin een Fries streekproduct centraal staat. Dit jaar staan de Fryske boerejonges (Friese boerenjongens) centraal. Boerenjongens zijn rozijnen ingelegd in alcohol. Stempelkaarten koop je bij Het Wapen van Langweer en Brasserie Anders. De kaart is voor één dag geldig.

Lees meer over de Pruiwke dagen

Even oerstekke in het weekeinde

Even oerstekke in het weekeinde
Even ‘oerstekke’ (oversteken in het Fries) met vijf verschillende pontjes in Waterland van Friesland kan in het weekend van 4 en 5 maart weer voor het eerst. En in dit weekeind ontvang je gratis bloemenzaadjes als je een oversteek met een pontje maakt. De pontjes die weer varen zijn: Rufus in Broek, Droech oer de Feart bij Gaastmeer, De Woudfennen bij Boornzwaag, It Oerset bij It Heidenskip en de Langwarder Feart bij Langweer in Zuidwest Friesland. Dat betekent dat je weer de nodige leuke fiets- en wandelroutes kunt maken. VVV Waterland van Friesland heeft alle pontjesroutes in Zuidwest Friesland voor je op een rij gezet. Kies een route uit, noteer de fiets- of wandelknooppunten of download gratis het GPX-bestand. Neem verder wat kleingeld mee en controleer de vaartijden. Veel plezier!

Ontdek alles over de pontjes in maart

Met de bus een dagje naar Bolsward

Een gezellig dagje uit beleef je met een Arriva OV-dagkaart naar Bolsward. Daarmee zet je met de bus koers naar deze prachtige, historische binnenstad. Bij de prijs van je buskaart zit de entree tot Cultuurhistorisch Centrum De Tiid inbegrepen. Daar ligt ook nog eens een gids met een uitgebreide stadswandeling van VVV Waterland van Friesland voor je klaar. In De Tiid kom je onder andere meer te weten over het leven van Titus Brandsma (tot 4 mei). Met de stadswandeling kun je vervolgens de andere schatten van Bolsward ontdekken. Zoals het rijkversierde stadhuis, de bijzondere Elfsteden-fontein De Vleermuis en de duivel in de koorbank die een oliebol vasthoudt. Waarom hij dat doet? Dat vertelt de stadswandeling! De route is vier kilometer en biedt volop bezienswaardigheden en historische feiten en weetjes.

Boek je Dagje Bolsward
Boslward met gracht en de Tiid

Lees hier meer tips voor je bezoek in Waterland van Friesland.

Organiseer je zelf een evenement? Meld hier je evenement gratis aan voor in de Uitagenda.

Regelmatig de uitagenda in je mailbox ontvangen? Meld je hier aan voor de nieuwsbrief.

Zoek & boek

Reisgezelschap

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.