Ga naar inhoud
MAP

Culinaire fietsroutes in Friesland

Smaakvolle fietsroutes in Zuidwest Friesland

Op zoek naar een fietsroute die leuk én lekker is? Ga op de culinaire (Fries: kulinêr) toer en fiets dwars door Waterland van Friesland. Onderweg verzamel je de leukste (streek-)producten. Dol op seizoensproducten? De fietsroutes zijn geschikt voor verschillende jaargetijden waardoor je onderweg de producten kunt kopen die alleen in een bepaald seizoen beschikbaar zijn. Van korte routes voor een dag of middag fietsen tot een culinaire Elfstedentocht van meerdere dagen, kies een smaakvolle route uit en stap op je fiets! 

Bekijk de leukste culinaire fietsroutes in Friesland

Culinaire fietselfstedentocht

De Fietselfstedentocht is inmiddels naast de traditionele Elfstedentocht op de schaats een begrip geworden. De culinaire Fietselfstedentocht is hier weer een creatieve variant op. Je fietst langs zeven van de Elfsteden en in elke stad kun je een of meerdere lokale hapjes of drankjes kopen. Stap bijvoorbeeld van je fiets in Bolsward en proef een echte beerenburg, of neem een hapje van de11Fountains oranjekoek in IJlst. Wil je overal ruim de tijd hebben om te proeven, verdeel de tocht dan over een paar dagen en overnacht onderweg. 

Lees meer over de Culinaire Elfstedentocht
Vrouw met roze jasje fietst naar Hindeloopen

Fietsen à la carte - Indian Summer

Deze route van zo'n 45 kilometer neemt je mee langs lokale ondernemers om zo je eigen maaltijd bij elkaar te fietsen. Startend vanuit de Gaasterlandse bossen fiets je richting Sloten waar je bij de korenmolen meel kunt kopen. Voor pompoenen maak je een tussenstop in Hommerts. En, als je daar toch bent, je kunt hier ook meteen prachtige bloemen kopen! Na je fietstocht ga je natuurlijk meteen door naar je keuken, waar je met je verse ingrediënten een heerlijke maaltijd maakt.

Ontdek de Indian summer fietsroute
Er zijn verschillende kleuren en maten pompoenen te zien in een houten bak.

Eetbaar Fryslân - Foodroute Wommels - Kubaard

Dwars door de uitgestrekte Greidhoek fiets je langs bedrijven waarmee je kennis kunt maken met de lekkerste lokale producten. Van een streekwinkel met eigengemaakte kaas tot brood van Mevrouw de Molenaar, gedurende 65 kilometer fiets je langs de leukste bedrijven voor de lekkerste ingrediënten. 

Fiets de foodroute
Fietsen in het voorjaar met bloesem langs de kant van de weg

Fietsen à la carte - Mediterraans

Langs de IJsselmeerkust en zelfs een stukje Waddenzeekust voert deze route je langs verschillende boerderijen, bakkerijen en één van de Elfsteden, Bolsward. Met de ingrediënten en producten die je onderweg verzameld kun je een heerlijke chutney of appelcompote crumble maken. De route is net geen 50 kilometer lang en, omdat de recepten veelal met seizoensproducten worden gemaakt, meest geschikt voor in de zomermaanden. 

Meer informatie over de Mediterraanse fietsroute
geertje bij de boer

Eetbaar Fryslân - rondje Friese meren

Rondom de Fluessen, het Heegermeer en de Oudegaaster Brekken kun je prachtig fietsen. Tel daar dan ook nog locaties bij op waar je heerlijke ijsjes, melk, kaas of groente kunt kopen en je fietstocht is compleet! Startend vanuit Oudega SWF fiets je over het Brekkenpaad, langs Koudum en via de zuidkant van de Fluessen en het Heegermeer weer richting Oudega. De route is 56 kilometer lang en biedt een prachtige combinatie van vergezichten over water en weiland en de lekkerste lokale producten. 

Lees meer over deze fietsroute
Fietsen in Zuidwest Friesland bij Bed and Breakfast under de wol in oudega

Fietsen à la carte - La Douce in Waterland

Dwars door Gaasterland en richting Sint Nicolaasga is deze fietsroute zo'n 45 kilometer lang. Onderweg passeer je boerderijwinkels, een bakker én koop je een heerlijke fles wijn bij een wijngaard. Van 'La Douce France' naar 'La douce in Waterland' dus. Met de ingrediënten die je onderweg koopt, kun je thuis weer een heerlijk driegangenmenu creëren. Om deze route helemaal een Frans tintje mee te geven, kun je onderweg ook nog een stop inplannen bij een brocante- of antiekwinkel.

Ontdek de La Douce in Waterland fietsroute
Geertje met fiets - blauwe lucht

Eetbaar Fryslân - rondje Gaasterland

Stap op je (elektrische) fiets en ontdek al het lekkers wat Gaasterland te bieden heeft. Deze route start in Sondel, bij meteen al de eerste stop. In de boerderijwinkel kun je yoghurt en eieren kopen, de melk tap je rechtstreeks uit de tank. Onderweg kun je nog stoppen voor asperges, ijs en er zijn verschillende boerderijwinkels met lokale groenten en aardappelen. De route heeft de perfecte lengte voor een middagje fietsen en inkopen doen en is net iets langer dan 35 kilometer. 

Fiets zelf een eetbaar rondje Gaasterland
Twee mensen rusten langs het water tijdens een fietstocht

Zoek en boek een overnachting in Zuidwest Friesland

Reisgezelschap

Meer tips en inspiratie over fietstochten? Ontdek het hier:

Zoek & boek

Reisgezelschap

Schijf je in voor onze nieuwsbrief.

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.