Ga naar inhoud
MAP

Evenementen in Friesland

Jaarlijkse en tweejaarlijkse evenementen in Friesland

Ontdek de levendige evenementen in Friesland die jaarlijkse en tweejaarlijkse terugkeren! Op deze pagina laten we je kennis maken met de bruisende evenementen die Friesland te bieden heeft. Of je nu op zoek bent naar culturele festiviteiten, sportieve uitdagingen of gezellige markten, Friesland heeft voor elk wat wils. Benieuwd naar wat deze evenementen te bieden hebben? Hier vind je alle informatie die je nodig hebt om jouw bezoek aan een jaarlijkse of tweejararlijkse terugkerend evenement in Friesland te plannen. Laat je inspireren en ontdek de diversiteit van Friesland door deel te nemen aan deze leuke evenementen!

Alle terugkerende evenementen in Friesland

1/ Friese Sleepbootdagen

Sleepboten en opduwers

De Friese Sleepbootdagen in Woudsend zijn een maritiem evenement waarbij klassieke sleepboten en opduwers aanmeren langs de Iewâl en in de passantenhaven. Het evenement staat in het teken van deze boten, met een groot aantal verwacht uit heel Nederland. Tijdens de Friese Sleepbootdagen kun je gedurende het weekend genieten van historische boten en diverse activiteiten. Op de vrijdag varen ze Woudsend binnen, je kunt ze tot en met zondag bewonderen.

Kom meer te weten over de Friese Sleepbootdagen

2/ Heechspanning

Straattheater verspreid door Heeg

Heechspanning staat in het teken van straattheater, met diverse acts op straat die voor iedereen geschikt zijn. Je kunt genieten van humoristische circusachtige shows en ontroerende optredens van muzikale duo's. Naast de geplande acts kun je ook verrast worden door rondtrekkende figuren zoals draken en aapjes. Elk jaar brengen ze acts die net iets anders zijn dan wat je gewend bent.

Bekijk hier meer over Heechspanning

3/ Lemster Visserijdagen

Ontdek de maritieme geschiedenis

De Lemster Visserijdagen vormen een gezellig festival dat drie dagen duurt en staan in het teken van de visserij en de maritieme geschiedenis van Lemmer en de omliggende gebieden. Het festival biedt een feestelijke manier om deze maritieme tradities te vieren en te beleven.

Gedurende de dagen kun je genieten van een indrukwekkende vlootschouw met historische en moderne boten in de haven, terwijl je de braderie verkent en unieke producten ontdekt van lokale ambachtslieden.

Lees hier meer over de Lemster Visserijdagen

4/ Heamieldagen in Bolsward

Geniet van optochten, muziek en dans

Het bruisende Heamiel Festival, gevestigd in Bolsward, is een jaarlijks evenement dat de stad vol passie verwelkomt. Het festival brengt de kleurrijke optochten, muziek, dans en plezier samen om de lokale tradities en cultuur van Bolsward te vieren.

De Heamiel Dagen in Bolsward begonnen in de jaren vijftig als een gezamenlijke maaltijd na de hooioogst. Sinds 1950 is het officieel bekend als een evenement met festiviteiten, zoals de "heakeninginne" (hooikoningin).

Ontdek hier meer over de Heamieldagen

5/ Visserijdagen Stavoren

Visserij van heden en verleden

Elke twee jaar wordt er in Stavoren een evenement georganiseerd dat helemaal draait om de visserij, zowel in het verleden als het heden. Tijdens de visserijdagen kun je deelnemen aan diverse activiteiten. Het gaat niet alleen om kijken en luisteren, maar vooral om het zelf ervaren en beleven.

Kom meer te weten over de Visserijdagen in Stavoren
haven van stavoren

6/ Ballonfeesten

Bijzondere ballonnen in de lucht

Sinds 1986 staan de Friese Ballonfeesten bekend als een van de grootste ballonevenementen in Nederland. Het evenement wordt feestelijk afgetrapt met een indrukwekkende optocht, waarbij de piloten en crewleden van meer dan vijftig deelnemende ballonnen hartelijk worden verwelkomd. Iedere avond gaan de mooie ballonnen omhoog en maken ze de lucht boven Joure en de Friese meren kleurrijk.

Kom meer te weten over de Friese Ballonfeesten
veld vol kleurrijke luchtballonnen

7/ Boerebrulloft

Traditionele bruiloft en Friese paarden

Elk jaar wordt de traditie van Boerebrulloft voortgezet. Op de laatste woensdag van juli verandert het Friese dorp Joure in het decor van een boerenbruiloft. Het lijkt alsof Joure teruggaat naar 1850, met een vrolijke sfeer en het geluid van klokken die het hele dorp tot leven brengen. Dames, heren en jongeren verschijnen in prachtige kostuums uit alle steegjes om het bruidspaar en hun gevolg toe te juichen. Ze rijden in schitterende koetsen getrokken door Friese paarden, versierd met bladgoud en mooie schilderingen.

Meer weten over de Boerebrulloft? Klik hier

8/ Sneekweek

Grootste zeilwedstrijd op Europees binnenwater

De Sneekweek, het grootste evenement op Europese binnenwateren, trekt jaarlijks duizenden mensen. Met zeilwedstrijden, gezelligheid aan het water en diverse festiviteiten zoals muziekpleinen en kermis is de Sneekweek een bruisende mix van watersport, feest en plezier.

Meer weten over de Sneekweek? Klik hier

9/ SKS Skûtsjesilen

Racen om it Sulveren Skûtsje

Tijdens de zeilcompetitie van SKS nemen skûtsjes deel aan elf wedstrijden op tien verschillende locaties in Friesland. De schippers strijden niet alleen om het Sulveren Skûtsje, maar ook om blijvende roem. De punten worden gegeven op basis van hoe goed ze het die dag hebben gedaan. Na alle races worden die punten bij elkaar opgeteld. De race waarin ze het minst goed waren, telt niet mee. Daarna wordt de totale ranglijst gemaakt. De schipper met de minste punten wordt de kampioen.

Kom meer te weten over SKS Skûtsjesilen
skûtsje met publiek

10/ IFKS Skûtsjesilen

Skûtsjewedstrijden in Zuidwest Friesland

Bij het IFKS-kampioenschap krijgen zeilers de kans om mee te doen met een skûtsje dat is goedgekeurd door de IFKS, volgens de vastgestelde voorwaarden. Het kampioenschap vindt jaarlijks plaats tijdens de bouwvak en is uitgegroeid tot een groot evenement met ongeveer 60 deelnemende skûtsjes.

Meer weten over IFKS Skûtsjesilen? Klik hier

11/ Allegorische Optocht

Optocht en dorpsfeest

In september komt het dorp Sint Nicolaasga tot leven tijdens de jaarlijkse Sint Nykster Merke. Het hoogtepunt is een traditionele optocht met Friese bands die voor muzikaal plezier zorgen. De levendige parade, georganiseerd op de eerste donderdag van september, gebruikt verschillende beelden en symbolen om abstracte begrippen, ideeën of thema's uit te beelden. Naast de optocht zijn er ook volksspellen en een kermis, waardoor het een leuke ervaring is voor alle leeftijden.

Lees hier meer over Sint Nykster Merke

12/ UITfestival WvF

Aftrap van het culturele seizoen

Bij het UITfestival in Zuidwest Friesland draait alles om cultuur in de steden en dorpen. Er zijn optredens, exposities, marktkraampjes en workshops verspreid door het centrum. Het is de perfecte dag om te ontdekken wat er op kunst- en cultuurgebied te beleven is in de regio.

Ontdek hier meer over het UITfestival

13/ SLOWtriatlon WvF

Triatlon waarbij het draait om genieten

Verken het prachtige Waterland van Friesland tijdens de SLOWTriatlon, een unieke multisportuitdaging. Tijdens deze triatlon kun je jezelf uitdagen om een 1/8e of een 1/4e triatlon af te leggen. Dit doe je door te zwemmen, te fietsen en te wandelen. Bij SLOWtriatlon draait het niet om het behalen van de snelste tijd, maar juist om het volop genieten en bewust beleven van elke stap die je zet.

Kom meer te weten over de SLOWtriatlon

14/ Veekeuringsdag Workum

Veekeuring en paardenraces

Ieder jaar voor al meer dan 110 jaar organiseert de Veekeuringscommissie een unieke combinatie: een fokveekeuring en concours. Ook wel de veekeuringsdag genoemd. Een bijzondere traditie binnen Workum met als doel om de fokkerij te verbeteren. 

In de ochtend laten boeren met volle trots hun vee zien op het marktplein in het centrum van Workum. Er wordt gestreden om de beste erkenning. Het stratenconcours ontstond doordat boeren in vroegere tijden, rond 1900, niet alleen hun koeien lieten zien, maar ook deelnamen aan een wedstrijd voor het beste paard voor verschillende soorten wagens.

Ontdek hier meer over de Veekeuringsdag
Museum Warkums Erfskip

15/ Jouster Merke

Kermis, livemuziek en meer

Op de vierde donderdag van september komt Joure tot leven met de jaarlijkse Jouster Merke. Dit bruisende evenement omvat niet alleen een uitgebreide markt en kermis, maar trekt ook boeren en burgers uit heel Fryslân naar Joure. Op deze bijzondere donderdag zijn de straten gevuld met drukte en activiteiten. Naast de diverse marktkramen en attracties biedt de Jouster Merke nog meer leuke dingen om te doen, zoals de Joustermerkeloop en de Jouster Merke koersen. Een dag vol festiviteiten waar mensen vanuit de hele regio samenkomen om te genieten van de sfeer en diverse activiteiten.

Meer weten over de Jouster Merke? Klik hier
Mensen die over de markt lopen ook wel Joustermerke genoemd.

16/ Gaasterlandse Natuurweek

Duik volop in de Gaasterlandse natuur

Jaarlijks wordt de Gaasterlandse Natuurweek georganiseerd, een evenement waar natuurliefhebbers een hele week lang worden uitgenodigd om deel te nemen aan diverse activiteiten in de prachtige natuurlijke omgeving. De Gaasterlandse Natuurweek biedt een scala aan boeiende ervaringen voor jong en oud, van interessante paddenstoelenexcursies tot het ontdekken van fascinerende bodemdiertjes.

Kom meer te weten over de Gaasterlandse Natuurweek

17/ Strontrace Workum

Zeilwedstrijd tussen Workum en Warmond

In Workum wordt jaarlijks de Strontrace gehouden, een zeilwedstrijd met een geschiedenis die teruggaat tot 1974. De deelnemers zeilen van Workum in Friesland naar Warmond in Zuid-Holland en weer terug. Deze unieke race is onderdeel van de Strontweek, die erkend is als immaterieel erfgoed van Nederland. Hiermee worden belangrijke tradities in ere gehouden en gevierd.

Meer weten over de Strontrace? Klik hier
strontrace workum
zeilboot op het water

18/ Lemster Dickens Festijn

Terug naar de Dickenstijd

Het Lemster Dickens Festijn, geïnspireerd door de beroemde Britse schrijver Charles Dickens, transformeert Lemmer tweejaarlijks in een bruisend Engels stadje uit de 19e eeuw. Het evenement omvat personages uit Dickens' boeken, kerstmarkten, straattheater en andere feestelijke activiteiten.

Lees hier meer over het Lemster Dickens Festijn

Raak geïnspireerd door voorgaande evenementen

Ben je na het lezen over de aanstaande evenementen helemaal geïnspireerd geraakt en wil je meer zien en lezen over een van deze evenementen? In het onderstaande overzicht zie je verschillende fotoverslagen en andere inspirerende blogs over voorgaande edities van de evenementen. Laat je inspireren en ga vervolgens zelf ook op pad en ontdek een van de terugkerende evenementen in Friesland.

Meer over Waterland van Friesland

Zoek & boek

Reisgezelschap

Schijf je in voor onze nieuwsbrief.

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.