Ga naar inhoud
MAP

Boerebrulloft

Breng een bezoek aan de Boerebrulloft op 31 juli 2024

Save the date! Op 31 juli 2024 staat de Boerebrulloft in Joure weer op het programma. Het is een traditie die elk jaar wordt voortgezet. Op de laatste woensdag van juli wordt het Friese dorp Joure omgetoverd tot het decor van een boerenbruiloft. Je bent van harte welkom om deel uit te maken van deze bijzondere dag.

Wat houdt de Boerebrulloft in?

Op 31 Juli 2024 neemt het Friese dorp Joure een sprong terug naar het jaar 1850. Dit gebeurt op de allerlaatste woensdag van de maand juli. Op 31 juli heerst er een vrolijk sfeer binnen Joure, want die dag staat in het teken van de boerenbruiloft! Je kunt de klokken horen luiden, waarbij het hele dorp tot leven komt. Uit alle steegjes komen dames, heren en jongeren tevoorschijn in hun mooiste kostuums om het bruidspaar en hun aanhang toe te juichen en te begroeten. Ze rijden in prachtige koetsen versierd met bladgoud en mooie schilderingen en worden voorgetrokken door Friese paarden.

Ontdek meet over Boerebrulloft

Ochtendprogramma

's Ochtends gaat het bruidspaar trouwen. Na het uitspreken van het ja-woord en het ondertekenen van de aktes, wordt de huwelijkspijp gebracht door de zus van de bruid. Deze versierde kalken pijp gaat eerst naar de bruid en wordt vervolgens doorgegeven aan de bruidegom. Met een brandend komfoor steekt de bruid symbolisch de Heerenbaai aan, als teken van haar toewijding aan haar man. De bruidegom draagt de pijp de hele dag bij zich en bewaard deze na de bruiloft in een kastje aan de muur. Familie en bekenden wensen het bruidspaar geluk toe en bieden geschenken aan zoals linnengoed en vee. Na de goede wensen, begint het feest. De bruid strooit bruidssuikertjes en lovertjes naar de kinderen in haar buurt als symbolisch afscheid naar haar jeugd. Daarna begint het feestelijke maaltijd met traditionele Oudfriese gerechten. Het publiek kan hier ook aan deelnemen en van genieten.

Ringrijden tijdens de Boerebrulloft in Joure

Middagprogramma

Na het bruiloftsmaal vindt een spannende harddraverij plaats, waarbij de bruidegom en zijn vrienden op ongezadelde Friese paarden racen om de titel van snelste draver. Een strenge jury houdt toezicht op deze traditionele wedstrijd, die vroeger veel te vinden waren op kermissen. Het succes van deze harddraverij in Joure heeft geleid tot de jaarlijkse organisatie van deze wedstrijd door de stichting Boerebrulloft.

Na de harddraverij staat ringsteken op het programma. Dit wordt georganiseerd door ‘’Het Friese Tuigpaard’’. De deelnemers strijden fanantiek om zoveel mogelijk ringen te steken en om de Zilveren Zweep of Frysk Waargles te winnen. De prijzen worden later op de middag overhandigd door de burgemeester.

Lees meer over het programma

Zoek en boek een overnachting tijdens de Boerebrulloft

Reisgezelschap

Ontdek tips voor een bezoek aan Joure

Zoek & boek

Reisgezelschap

Schijf je in voor onze nieuwsbrief.

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.