Ga naar inhoud
MAP

Sint Nykster Merke

Breng een bezoek aan Sint Nykster Merke

Zet 5, 6 en 7 september 2024 maar alvast in je agenda, want dat zijn de dagen dat Sint Nykster Merke wordt georganiseerd.

Op de eerste donderdag van september komt het dorp tot leven tijdens de jaarlijkse Sint Nykster Merke. Gedurende drie dagen kun je genieten van een traditionele allegorische optocht met Friese bands die voor de muzikaal plezier zorgen. Er zijn ook volksspellen en een kermis, waardoor het een plezierige ervaring is voor alle leeftijden.

Allegorische optocht

Sinds 1950 vindt de officiële Allegorische Optocht plaats in het hart van Sint Nicolaasga, waar het al jaren duizenden bezoekers trekt. Deze levendige parade, die traditioneel op de eerste donderdag van september wordt gehouden, maakt gebruik van diverse beelden en symbolen om abstracte begrippen, ideeën of thema's uit te beelden. Ondanks dat de optocht al heel lang bestaat, wordt de naam "Allegorische Optocht" pas sinds 1950 gebruikt. De Allegorische Optocht heeft een bijzondere betekenis voor de gemeente De Fryske Marren.

Lees meer

Voor de inwoners

Tijdens het evenement kun je naast de feestelijke allegorische optocht genieten van diverse andere leuke activiteiten. Op de vrijdagavond is er een mooie traditie: de oriëntatierit die van start gaat bij Unitas. Deze rit, georganiseerd door MAC de Walden, vormt een gezellige manier om de festiviteiten in gang te zetten.

Op zaterdagochtend staat de ringfietserij op de Gaestdyk op het programma, waar je kunt deelnemen aan het ringfietsen. Als je meer van kaatsen houdt dan van fietsen, is er de Merke kaatspartij waar je aan mee kunt doen.

Voor liefhebbers van spelletjes zijn er op zaterdagmiddag de volksspelen, ook bekend als 'de spultsjes'.

Lees meer

Zoek en boek een overnachting tijdens Sint Nykster Merke

Reisgezelschap

Ontdek tips voor een bezoek aan Sint Nicolaasga

Zoek & boek

Reisgezelschap

Schijf je in voor onze nieuwsbrief.

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.