Ga naar inhoud
MAP

UITfestival Waterland van Friesland

Ontdek het culturele aanbod tijdens het UITfestival

Op zaterdag 9 september tussen 13.00 en 17.00 uur staan de steden en dorpen Balk, Blauwhuis, Bolsward, Goënga, Hindeloopen, IJlst, Joure, Kimswerd, Lemmer, Oudega, Sneek, Witmarsum, Wommels, Workum, Woudsend in het teken van cultuur tijdens het UITfestival Waterland van Friesland. Het is de aftrap van het culturele seizoen 2023/2024. Een veelzijdig festival door het centrum van deze steden en dorpen, met optredens, exposities, marktkramen en workshops. Tijdens deze dag kun je ervaren wat er op het gebied van kunst en cultuur in de regio te beleven is. En dat helemaal gratis! Het is de perfecte kans om je te laten inspireren door betoverende muziek, dans, musical, theater, beeldende kunst én het bruisende culturele verenigingsleven dat onze regio zo kenmerkt.

Het UITfestival is een samenwerking van; CKS Sneek, Bibliotheken Mar en Fean, CVK It Toanhûs, Mar en Klif, Stichting Oud Lemmer en Museum Joure.

Ontdek wat te doen rondom het UITfestival

Sneek

Sneek Sneek van bovenaf met de waterpoort en de binnenstad in beeld

Sneek staat bekend als een ware haven voor watersportliefhebbers. Jaarlijks wordt het zeilevenement Sneekweek op het Sneekermeer georganiseerd en ook de Sneker binnenstad is waterrijk met diverse grachten. De Waterpoort, ooit de belangrijkste ingang naar de stad, is wellicht het meest iconische bouwwerk van Sneek. Sneek is een bruisende stad waar diverse evenementen georganiseerd worden, leuke hotspots en unieke winkeltjes die het ontdekken waard zijn. 

Balk

Balk

Balk is een levendige watersportplek met gezellige terrasjes, winkeltjes en passerende bootjes. In de 18e eeuw stond het dorp in de hele Zuidwesthoek bekend om de boterhandel. De historische kern van het dorpje, met monumentale panden vlakbij het Slotermeer, is aangemerkt als beschermd dorpsgezicht. In de buurt van Balk vind je de dorpen Harich en Ruigahuizen en het verdronken land Elahuizen. Iets verderop vind je Elfstedenstad Sloten en aan het IJsselmeer het brinkdorp Oudemirdum. Balk is de ideale uitvalsbasis voor je vakantie in Zuidwest Friesland.

Balk vormt een bruisende bestemming voor liefhebbers van watersport, waar gezellige terrasjes, boetiekjes en voorbijvarende bootjes te vinden zijn. In de 18e eeuw stond dit dorp bekend om zijn levendige boterhandel, een reputatie die zich verspreidde over de gehele Zuidwesthoek. Het historische hart van het dorp, met zijn monumentale gebouwen in de buurt van het Slotermeer, is officieel aangewezen als beschermd dorpsgezicht. In de nabije omgeving van Balk liggen de charmante dorpen Harich en Ruigahuizen, evenals het prachtige Elahuizen, dat vroeger deels onder water stond. Iets verder weg bevinden zich de Elfstedenstad Sloten en gelegen aan het IJsselmeer het pittoreske brinkdorp Oudemirdum. Balk dient als de perfecte uitvalsbasis voor een vakantie in het prachtige Zuidwest Friesland.

Bolsward

Bolsward Boslward met gracht en de Tiid

Bolsward kent een weelderige historie, en in het hart van de stad kun je je vergapen aan schitterende historische bouwwerken en unieke gevels. Onmisbare bezienswaardigheden tijdens je bezoek aan Bolsward zijn het Cultureel Historisch Centrum 'de Tiid' en de indrukwekkende Broerekerk. Jaarlijks fungeert Bolsward als het startpunt van de Fietselfstedentocht, een epische fietsroute die je langs alle Elfsteden van Friesland voert. Als de bevroren temperaturen uitblijven, kun je altijd nog de 'Tocht der Tochten' op de fiets voltooien!

Stadswandeling

Stadswandeling iemand houd boekje met stadswandeling sneek van waterland van friesland vast 
met waterpoort op de achtergrond

Om een van de zeven prachtige Elfsteden in onze regio te verkennen, is er geen betere manier dan een ontspannen stadswandeling te maken. Elke stadswandeling neemt je mee langs de verborgen schatten van elk stadje, waarbij je de meest betoverende juweeltjes ontdekt en de stad op een geheel nieuwe manier leert kennen.

Pelgrimeren

Pelgrimeren Wandelen in de natuur in Friesland

In Zuidwest Friesland heb je de mogelijkheid om verschillende pelgrimstochten te bewandelen. Een van deze prachtige routes is het Klooster Claerkamppad. Twee etappes van dit pad doorkruisen het prachtige Waterland van Friesland. Als je echter verlangt naar een complete pelgrimstocht in Zuidwest Friesland, dan kun je kiezen voor het schitterende Sint Odulphuspad. Deze wandelroute strekt zich uit over 260 kilometer, verdeeld in 15 boeiende etappes, en volgt de voetsporen van de heilige Sint Odulphus.

Overnachten

Overnachten

Geniet van een langer (cultureel) weekend in Zuidwest Friesland en boek een overnachting. Of je nu op zoek bent naar een vakantiehuisje, een knusse B&B of een motorboot, Waterland van Friesland biedt een groot aanbod van diverse overnachtingsmogelijkheden. Kom je ook 'koesen' (NL: slapen) in Friesland?

Zoek en boek een overnachting tijdens het UITfestival Waterland van Friesland

Reisgezelschap

Ontdek tips voor vakantie in Friesland

Zoek & boek

Reisgezelschap

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.