Ga naar inhoud
MAP

Meerdaagse fietstochten in Friesland

Fiets de mooiste lange afstandsfietstochten in Friesland

Ben je op zoek naar een route voor meerdere dagen ''traapje'' (NL: trappen)? Zoek dan niet verder! We hebben de leukste meerdaagse fietsroutes voor je verzameld. Stap op de fiets of e-bike en geniet van het moois wat Waterland van Friesland te bieden heeft. Van culinaire routes langs zeven van de Elfsteden tot een sfeervolle route waarbij je de leukste dorpjes ontdekt. Logeer onderweg in knusse accommodaties en stap 's ochtends weer fris uitgerust op de fiets om je tocht te vervolgen. Welke lange afstandsfietsroute ga jij als eerste fietsen?

Bekijk de leukste meerdaagse fietsroutes in Friesland

Elfdorpenroute

Iedereen kent de welbekende Elfstedentocht, maar deze route, de Elfdorpenroute, is minstens net zo leuk om te fietsen! Trek er een aantal dagen voor uit, zodat je onderweg ruim de tijd hebt om af te stappen en de knusse dorpjes te verkennen. Onderweg steek je ook nog eens twee keer het water over via een fietspontje! De fietstocht bestaat uit twee lussen die met elkaar verbonden zijn in Balk. Er is een westelijke lus en een oostelijke lus, waarbij je onder andere langs Heeg, Makkum, Lemmer en Terherne fietst. Stuk voor stuk parels van dorpen.

Lees meer over de Elfdorpenroute
Fietsen in het voorjaar met bloesem langs de kant van de weg

Culinaire Fietselfstedentocht

Fiets langs zeven van de Elfsteden en geniet onderweg van de lekkerste hapjes. Dat is in het kort de Culinaire Fietselfstedentocht. Deze culinaire fietstocht is 114 kilometer lang en brengt je niet alleen langs zeven steden, maar in de steden kun je bij verschillende bakkerijen, ijsboerderijen of restaurants stoppen om een lekker hapje te kopen. De route kun je in principe in twee dagen fietsen, maar het is veel leuker om er meerdere dagen voor uit te trekken zodat je overal rustig kunt proeven en genieten van al het moois én lekkers wat de Elfsteden te bieden hebben.

Ontdek de culinaire fietselfstedentocht
fietsen door de natuur

Elfstedenfietsroute

Legendarisch, zo kun je de Elfstedentocht wel noemen. Als er 's winters genoeg ijs ligt, dan wordt deze tocht op de schaats verreden. Gelukkig kun je de Elfstedentocht gedurende elk seizoen fietsen, ongeacht of er ijs ligt of niet. Op pinkstermaandag fietsen duizenden liefhebbers deze route in één dag, maar veel leuker is het om de tijd te nemen en er meerdere dagen voor uit te trekken. Dan hoef je je niet te haasten en kun je onderweg genieten van dat ene museum of dat leuke restaurant in een van de stadjes.

Fiets zelf de Elfstedentocht
een meneer met een fiets die kijkt naar de waterpoort in sneek

Weekendtocht Friese Zuiderzee

Deze fietsroute is onderdeel van de LF weekendtochten van het Landelijk Fietsplatform en is een variant op de 440 kilometer lange LF Zuiderzeeroute. De Friese Zuiderzeeroute leid je voor een groot gedeelte langs de oevers van het IJsselmeer, de voormalige Zuiderzee. Tevens fiets je door Gaasterland, langs de Friese meren en passeer je onderweg diverse dorpen en steden. Door de route te verspreiden over een aantal dagen, heb je onderweg voldoende tijd om bijvoorbeeld een van de musea onderweg te bezoeken.

Meer informatie over de Friese Zuiderzeeroute
racefietsers onderweg naar Workum

Fietstocht Ruimte

Stap op je fiets en ervaar de ruimte en weidsheid van Zuidwest Friesland. Laat je zorgen varen en ontdek met deze fietstocht twaalf unieke plekken waar jij helemaal tot rust kunt komen en optimaal kunt genieten. Fiets langs het Nannewiid en Sneekermeer, ontdek de Gaasterlandse bossen en ga vogels kijken bij natuurgebied Skrins. Deze fietstocht nodigt je uit om een stapje terug te doen en de omgeving en het landschap écht in je op te nemen. Deze fietstocht is onderdeel van de verhaallijn Ruimte

Lees meer over de fietsroute Ruimte
fietsen in een klein dorpje met een wit bruggetje

LF Friese kust & Middelzee

Deze prachtige fietsroute start in Leeuwarden en voert langs de Waddenzeekust. Vervolgens zet je koers 'landinwaarts' en ontdek je de schoonheid van de Greidhoek, met een prachtig uitgestrekt landschap en vele verschillende vogelsoorten. Dit 'groene hart van Friesland' was vroeger de Middelzee, je fietst bij deze lange afstandsfietstocht dus over de bodem van een oude zee! Daarnaast passeer je Elfstedenstadjes als Bolsward en Sneek en zie je onderweg prachtige states (landgoederen) en kunstwerken. Een aanrader voor zowel cultuur- als natuurliefhebbers.

Ontdek de Friese kust en Middelzee route
Groepje fietsers langs de zeedijk

Sporen van de Heilige Titus

Met deze fietsroute stap (of eigenlijk: trap) je in de sporen van Titus Brandsma, de Friese priester die in 2022 heilig is verklaard. Je fietstocht start in de geboorteplaats van Titus, Bolsward. Via de Greidhoek en Leeuwarden fiets je richting Holwerd vanwaar je met de veerboot naar Ameland kunt. Maak de route en je ervaring compleet door onderweg in refugio's te logeren. Dit zijn eenvoudige logeerplaatsen in kerken en helemaal passend bij het thema van de route. 

Fiets zelf in de sporen van de Heilige Titus
een man en een vrouw fietsen over een weg met op de achtergrond een molen met een huisje ernaast

Zoek en boek een overnachting voor tijdens je fietstocht

Reisgezelschap

Meer tips en inspiratie over fietstochten? Ontdek het hier:

Zoek & boek

Reisgezelschap

Schijf je in voor onze nieuwsbrief.

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.