Wandelroutes in Friesland

De mooiste wandelroutes vind je hier in Zuidwest Friesland, want wandelen kun je hier als de beste. Je wandelt hier de mooiste wandelroutes langs de IJsselmeerkust en de Friese Meren. Geniet van de weidse uitzichten in de Greidhoeke of lekker dwale (het Friese woord voor ronddwalen) in het bos van Gaasterland.  Of ontdek de schoonheid van de pittoreske dorpen en de 7 Elfsteden met wandelroutes langs deze pareltjes in Friesland.

Lange afstandswandelingen

Wandelknooppunten

Afgetrapte wandelschoenen in herfstige bladeren.

Afgetrapte wandelschoenen in herfstige bladeren.

© fredrik-solli-wandem-QG4t5lO3B40-unsplash(1)_LR

Wandelkaarten

5x mooie wandelroutes

Wat zoek je

Sorteer op:

19 resultaten

Wolvetinte
Wandelroutes

Wandelroute Wolvetinte

It Heidenskip

Ontdek het wandelpad, dat verscholen ligt achter de Fluessen in It Heidenskip en geniet van de weidse ruimte.

Afstand
7,2 km
Duur
90 minuten
Ald Lears
Wandelroutes

De Ald Lears

Oosthem

De wandeltocht dankt zijn naam aan een oude legende uit de omgeving. In de vorm van de uitgezette wandeltocht is daarnaast ook, met een beetje fantasie, een 'oude Laars' te herkennen.

Afstand
18,5 km
Duur
220 minuten
11fountains De Vleermuis
Wandelroutes

Wandelroute 11fountains: Bolsward

Bolsward

Bolsward zit boordevol kunst en kerken. Daar kom je tijdens stadswandeling ongetwijfeld achter. Vanaf je startpunt bij de Broerekerk ga je beginnen aan een prachtige stadswandeling langs de vele kerken én musea in Bolsward.

Afstand
2,7 km
Duur
35 minuten
Kabouterpad
Wandelroutes

Kabouterpad Sint Nicolaasga

Sint Nicolaasga

In Sint Nicolaasga vind je in de Vegelinbossen het Kabouterpad rondom de Amazonevijver. Langs het kabouterpad zijn van bomen prachtige figuren gemaakt met gezichten.

Afstand
1,5 km
Duur
60 minuten
Pingjum
Wandelroutes

Pingjumer Gulden Halsband

Witmarsum

Rondom Pingjum wierpen bewoners aan het einde van de elfde eeuw een merkwaardige ringdijk op: de Pingjumer Gulden Halsband. Deze dijk zou Pingjum en haar omliggende landbouwrgonden eeuwenlang beschermen tegen het water.

Afstand
14,8 km
Duur
170 minuten
De Woeste Leeuwen van Workum
Wandelroutes

Wandelroute 11fountains: Workum

Workum

Workum heeft voor iedereen genoeg te bieden: van Jopie Huisman tot gezellige terrasjes, van gildebaren tot natuurwaarden. Je kunt genieten van de prachtige schilderijen van de oudijzer- en lampenkoopman Jopie Huisman maar er is ook een museum.

Afstand
2,3 km
Duur
40 minuten
wommels
Wandelroutes

Swalkroute Wommels

Wommels

Het welvarende dorp Wommels heeft van oudsher een zekere centrum- functie. Het zwembad, de jachthaven en museum It Tsiispakhús zijn enkele voorzieningen die Wommels ook voor de recreant aantrekkelijk maken. Op de benedenverdieping zijn wis...

Afstand
9,0 km
Duur
105 minuten
11fountains - Sloten
Wandelroutes

Wandelroute 11fountains: Sloten

Sloten

Welkom in de kleinste van de elf steden: Sloten. Vroeger was het stadje van enorm strategisch belang, omdat het zich in een belangrijke waterweg van Sneek naar de Zuiderzee bevond.

Afstand
1,4 km
Duur
20 minuten
11fountains - Hindeloopen
Wandelroutes

Wandelroute 11fountains: Hindeloopen

Hindeloopen

In Hindeloopen spreken ze een sterk afwijkend accent van het Fries: Hindeloopers. Dit dialect behoudt de Middeleeuwse klinkers en heeft daardoor een hele onderscheidende klank. In 1225 kreeg Hindeloopen zijn eigen stadsrechten.

Afstand
1,8 km
Duur
25 minuten
WF Lycklamabos
Wandelroutes

Wandelroute Lycklamabos

Oudemirdum

Deze wandelroute neemt je mee door glooiende landschap van Gaasterland met bossen en weilanden, biedt dit natuurgebied een stevige wandeltocht.

Afstand
11,8 km
Duur
130 minuten
7ad53863-2efb-416a-a416-69bfc4145798_1240391350
Wandelroutes

Audiotour Balk Boterdorp

BALK

Balk Boterdorp is een audiotour waarin de historische locaties en gebouwen die te maken hebben (gehad) met de boterhandel, de hoofdrol spelen. Bezoek de plekken die nog herinneren aan die tijd en luister en beleef onderweg de fascinerende verhalen, anekdotes, geluiden en beelden uit die tijd. Je kunt hiervoor je eigen smartphone gebruiken.

Afstand
0 m
Duur
minuten
wvf-ruimte-makkumsudwaard
Wandelroutes

Wandelroute Makkumersúdwaard

Makkum

Ontdek het wandelpad door de Makkumersúdwaard en geniet van de ontelbare vogels en het schitterende uitzicht.

Afstand
3,1 km
Duur
37 minuten
da1e01e9-dddf-4210-adf4-c09808198929_3437254254
Fietsen - Wandelroutes

Culturele route rondom Tjeukemeer

Sint Nicolaasga

Een prachtige fiets- en wandelroute van 30 kilometer rondom het Tjeukemeer. Het is een tocht langs mooie kunstwerken, historische plekken en door bijzondere landschappen.

Afstand
34,5 km
Duur
121 minuten
Woudagemaal

Vanuit Lemmer wandel je zo het weidse Friese landschap in naar Sloten, het kleinste stadje van de Friese Elfsteden. Je vervolgt de route op weg naar Gaasterland. Hier geen weidse vlaktes, maar een glooiend landschap met bossen en hier en daar een houtwal.

Afstand
46,0 km
Duur
600 minuten
11fountains IJlst
Wandelroutes

Wandelroute 11fountains: IJlst

IJlst

IJlst is gelegen in Zuidwest-Friesland en staat vooral bekend als overnachtingsplaats voor watersporten. IJlst is een kleine stad en heeft ongeveer 3.200 inwoners. De stad was altijd erg bekend om zijn scheepsbouw en handelspositie.

Afstand
2,6 km
Duur
35 minuten
8ff49e67-8e3c-4968-aab1-e2bfb777e17d_1003814234
Fietsen - Wandelroutes

Beeldenroute "de Famkes van Kolderwolde”

Kolderwolde

Een beeldenroute (gemaakt door kunstenaar Evert van Hemert) in Kolderwolde, waar langs de openbare weg zomaar 11 bronzen beelden staan. Het meest zijn het pronte dames, al dan niet op een paard, of stier.

Afstand
1,6 km
Duur
38 minuten
11fountains - Stavoren
Wandelroutes

Wandelroute 11fountains: Stavoren

Stavoren

Stavoren is dé stad aan het IJsselmeer. Het is namelijk aan maar liefst drie kanten ingesloten door het IJsselmeer. Staveren was vroeger de officiële naam en de stad was de allereerste Nederlandse gemeenschap die stadsrechten verkreeg.

Afstand
2,2 km
Duur
25 minuten
Wandeling Stavoren Hindeloopen
Wandelroutes

Uitwaaien langs de IJsselmeerkust

Workum

Vanuit Workum of Stavoren kun je heerlijk uitwaaien met het prachtige uitzicht over het IJsselmeer en aan de andere kant het Friese land.

Afstand
15,3 km
Duur
185 minuten
Easterein
Wandelroutes

Swalkroute Easterein - 3

Easterein

Easterein is een schilderachtig dorp met afwisselende bebouwing en heeft een beschermd dorpsgezicht. In het dorp staat de monumentale kerk centraal op een gedeeltelijk omgracht kerkerf. Er staan veel kaaspakhuizen in het dorp. Restaurant Pa...

Afstand
11,0 km
Duur
120 minuten