Lemmer

lees meer

Lemmer is ontstaan in de 13e eeuw onder de huidige naam, maar werd in 1228 al herkend onder de naam 'Lenna'. De nederzetting groeide geleidelijk en werd een uitstekende plaats voor koop- en ambachtslieden. Er heeft zelfs een tijdje een kasteel gestaan in Lemmer, maar door de 'Hollandse invloeden' zijn veel bouwwerken uit die tijd vernietigd. Het dorp werd uiteindelijk één van de belangrijkste vissersplaatsen van Nederland, dankzij de vloot van 146 schepen. De bloeiende handel en scheepvaart is beeldbepalend geweest voor het huidige centrum.

Evenementen en activiteiten

Grote en kleine boten varen via 'Het Dok' dwars door het historisch centrum van Lemmer, op weg naar of afkomstig van het IJsselmeer. Aan weerszijden van het water zijn vele winkels, terrassen en restaurants in monumentale panden gevestigd. Watersporters, maar ook andere recreanten, zorgen ervoor dat Lemmer een toeristische trekpleister is geworden. Het Ir. D.F. Woudagemaal, het grootste nog werkende stoomgemaal ter wereld, staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Wanneer deze in werking is dan komen mensen van ver om dit te aanschouwen. Ook het strand aan het IJsselmeer, op loopafstand van het centrum, is geliefd onder de dagjesmensen. Eind augustus is het gezelligste strandfestival op 'e Lemmer! Samen - alle mensen groot en klein - met de voetjes in het zand genieten van elkaar, muziek, zon en strand! Eens per jaar vindt de Lemsterweek plaats. Dit is een week vol evenementen waarop zo'n 85.000 mensen afkomen.

Wetenswaardigheden 

Lemmer is een veelzijdig dorp geworden, maar altijd kleinschalig en relaxt gebleven. Er wonen iets meer dan 10.000 mensen en dat aantal blijft groeien, mede door de centrale ligging. Er lopen een aantal belangrijke verkeersaders door Lemmer en ook belangrijke waterwegen en kanalen komen hier op uit. Wist u dat 'De Groene Draeck', het zeilschip van prinses Beatrix, een traditionele Lemster Aak is?