Langweer

Langweer is een pittoresk dorp met een vergaande rijke geschiedenis. Ergens in de 12e eeuw is dit dorp, destijds Languerre, ontstaan op een zandrug tussen de veenmoerassen. Eeuwenlang enkel via het water te bereiken, totdat in 1856 de eerste verbinding met het vaste land tot stand werd gebracht. Via de Brédyk richting Sint Nicolaasga kon men nu de buitenwereld via het lang bereiken. Rond 1600 ontwikkelde dit waterrijke dorp zich tot markt-en havenplaats, want de scheepvaart was een belangrijke inkomstenbron. Het karakteristieke dorp wordt gekenmerkt door de lindebomen in het centrum, de verrassende steegjes en de prachtige gevels. Tegenwoordig is het een geliefde watersportplaats met royale jachthavens, diverse winkels en restaurants, maar winters keert de rust er weer even terug.

Evenementen en activiteiten

Proef de sfeer van Langweer door direct het water op te gaan voor een schitterende zeiltocht. Maak uitstapjes per boot naar Sneek, Heeg, Sloten en Lemmer of ga voor een activiteit als Fierljeppen of Skûtsjesilen. Kom in oktober kijken naar het professionele sloeproeien, breng een bezoek aan de zeilwedstrijd op de Langweerder Wielen of ga op interactieve ontdekkingstocht door het gebruik van iBeacons. Het schilderachtige uiterlijk van dit Friese dorpje maakt het zeker waard om een dag uit te trekken voor het 'Langweerder Loopje', of voor een wandel- of fietsroute in de prachtige omgeving.

Wetenswaardigheden

Langweer is één van de beschermde stads- en dorpsgezichten in gemeente de Friese Meren met daarbij een aantal waardevolle inschrijvingen in het rijksmonumentenregister. Het dorpje telt net iets meer dan 1000 inwoners, die ervoor waken dat de historische kern van hun 'Langwar' ongeschonden blijft. De ligging is centraal tussen Sint Nicolaasga, Boornzwaag en Idskenhuizen.