Ga naar inhoud
MAP

Op vakantie naar Friesland

Ben je op zoek naar een heerlijke vakantiebestemming in Nederland? Denk dan aan een vakantie in Friesland. Vooral Zuidwest Friesland, want daar vind je de Friese meren en kust van het IJsselmeer. We noemen dit ook wel Waterland van Friesland. De VVV geeft je hieronder 8 redenen om eens op vakantie te gaan in deze regio van Friesland.

Bijzondere plekken om te overnachten in Friesland

Reisgezelschap

8 redenen om op vakantie te gaan naar Zuidwest Friesland

In Zuidwest Friesland is er rust en ruimte, maar toch barst het van mogelijkheden om te doen tijdens je vakantie. Als VVV Waterland van Friesland geven we je graag 8 redenen om deze mooie regio in Friesland te bezoeken en hier op vakantie te gaan.

1/ Zuidwest Friesland is dichtbij

 Vanuit Amsterdam over de Afsluitdijk rijd je al binnen 1.10 uur Zuidwest Friesland binnen en zie je de IJsselmeerkust verschijnen. Sommige mensen denken dat Friesland heel ver weg is, maar dat is zeker niet het geval! Ook sta je hier bijna niet in de file en kun je lekker doorrijden naar je vakantiebestemming.

2/ Het is hier het Waterland van Friesland

Denk je aan Friesland, dan denk je aan water. Hiervoor moet je echt in Zuidwest Friesland zijn! In dit deel wat we ook wel Waterland van Friesland noemen vind je de bekende Friese meren. Al deze meren zijn met elkaar verbonden. Zo ga je via het water zo van de ene Elfstedenstad naar een gezellig dorp. Je kunt hier echt zwerven over het water: een avontuur! En ook geschikt als je geen ervaren watersporter bent.

3/ Je fietst in Friesland op 5 sterren niveau

Friesland is verkozen tot vijf sterren fietsprovincie van Nederland door het Landelijk Fietsplatform. In Zuidwest Friesland vind je zelfs ruim 800 kilometer aan fietspaden die onderdeel zijn van een heel goed aangelegd fietsknooppuntnetwerk. Ideaal om lekker te fietsen langs de IJsselmeerkust, Friese meren of langs Elfstedensteden en gezellige watersportdorpen.

4/ Cultuurliefhebbers zitten in Zuidwest Friesland goed

Met een eigen taal en musea van UNESCO wereldformaat tot kleine intieme musea zit je qua cultuur goed in Friesland. Wist je dat er wel 20 musea te vinden zijn in Waterland van Friesland? En door te wandelen door Elfstedensteden snuif je volop cultuur op. Wandelen door de stad Hindeloopen is alsof je in een openluchtmuseum loopt!

5/ Natuurliefhebbers halen hun hart in Zuidwest Friesland op

De natuur in Friesland is heel gevarieerd. Het ene moment sta je in de weilanden van de Greidhoek en kun je weidevogels spotten. Dan sta je in de bossen van het glooiende Gaasterland en op een ander moment geniet je van de weidsheid van een Fries meer. In Waterland van Friesland zijn er meer dan 45 natuurgebieden en bijna de hele regio is een Nationaal Landschap.

6/ Vakantie in Friesland voor gezinnen met kinderen is top

Met zo'n 25 stranden is er in Waterland van Friesland altijd eentje dichtbij. Ook kunnen kinderen leren zeilen, waterskiën bij een waterskibaan of leren surfen. Maar ook bij regenachtig weer is er genoeg te doen. Ga met laarzen aan de natuur in, kom spelen in een overdekte speeltuin, doe een museumbezoek of bezoek een overdekt zwembad.

7/ Watersporten beoefenen in Friesland

Zuidwest Friesland is natuurlijk het watersportparadijs. Gewoon een dagje zeilen met vrienden of een langere watersportvakantie op de Friese meren of het IJsselmeer. Of heerlijk relaxed met je gezin een sloep huren. Wist je dat er in Waterland van Friesland ruim 350 gratis aanlegplaatsen van De Marrekrite te vinden zijn?

8/ Wandelaars kunnen alle kanten op in Friesland

In Zuidwest Friesland ligt ruim 1.000 kilometer aan wandelpaden met een groot netwerk van wandelknooppunten waar je over kunt zwerven. Je wandelt hier over bospaden en glooiingen in Gaasterland, door weidse landschappen in de Greidhoek en langs de Friese meren. Ook kun je op pelgrimspad over het 260 kilometer lange Odulphuspad.

Waterland van Friesland op Instagram - #waterlandvanfriesland

@sanderpetersfotografie

@sanderpetersfotografie

@thea.photo_

@thea.photo_

@timothyricketts_photography

@timothyricketts_photography

@mnquijen

@mnquijen

@jeltjezandstra

@jeltjezandstra

@dirkjanpiersma

@dirkjanpiersma

Inspiratie voor een accommodatie tijdens je vakantie in Friesland

Zoek & boek

Reisgezelschap

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.