Ga naar inhoud
MAP

Kerstvakantie in Friesland

Ontdek wat er te doen is tijdens de kerstvakantie in Friesland

De gezelligste tijd van het jaar breekt weer aan. We zetten een aantal inspirerende kerstactiviteiten voor je op een rij. Met deze tips kun jij deze kerstvakantie in Friesland lekker eropuit. Ga bijvoorbeeld met je gezin winterzwemmen. Of bezoek met vrienden een museum in Waterland van Friesland. Zin om te kamperen? Dat kan in de winter prima. Ook leuk is door de vele mooi verlichte dorpen en steden wandelen. In Zuidwest Friesland waan je je tijdens de donkere dagen overal in een gezellig kerstdecor. Laat de kerst maar komen!

Tips om te doen tijdens de Kerstvakantie in Friesland

Wintervaren

Een van de leuke activiteiten die je tijdens de kerstvakantie in Friesland kunt doen, is lekker het water op gaan. Zeker het donkere seizoen heeft zo zijn eigen charme. Varen in de winter biedt een totaal andere belevenis dan op een zomerse dag. Alles voelt, ruikt en klinkt dan anders. Zeker als de schemer invalt, ziet het er in Waterland van Friesland zo rond de kerst nog sprookjesachtiger uit. Leg aan in een van de vele gezellige jachthavens. Geniet van de kerslichtjes in de vele masten. Drink warme chocolademelk mét slagroom op het dek. We weten zeker dat je op veel plekken het gevoel hebt dat je met je boot een kerst- of kerstdorp invaart. En zeker omdat het in deze periode rustiger en stiller is, zul je extra genieten. Speciaal voor het varen tijdens de winter zijn er vaarroutes ontwikkeld. Veel vaarplezier!

Meer over doorvaren in de winter
foto van een boot in de winter achter het riet genomen

Winterzwemmen

Je kunt deze kerstvakantie ook het water in natuurlijk. Om te winterzwemmen! Zwemmen in de winter in Friesland is echt een heel bijzondere ervaring. Bovendien is het heel gezond. Als je het water in stapt, krijgt je lichaam een acute schrikreactie. Je immuunsysteem wordt wakker geschud. Alles in je lijf gaat aan. Voordat je een duik neemt in het Iselmar (IJsselmeer), Snitser Mar (Sneekermeer), Sleattemer Mar (Slotermeer), Tsjûkemar (Tjeukemeer), Hegemer Mar (Heegermeer), Fluezen (Fluessen) of de Grutte Brekken (Groote Brekken) is het wel raadzaam om je goed voor te bereiden op het winterzwemmen. Dat doe je door te beginnen onder de koude douche. Daarna breid je dit uit naar het open water. Ga jij zwemmen in een van de mooie Friese meren? Neem dan thee, koffie of warme chocolademelk mee om na je duik weer langzaam op te warmen.

Meer over winterzwemmen
een groep vrouwen loopt het water in

Bezoek een museum

Waterland van Friesland heeft heel veel mooie musea. Een groot deel heeft tijdens de kerstvakantie de deuren geopend. Bezoek bijvoorbeeld Museum Joure, het Fries Scheepvaart Museum in Sneek, het Jopie Huisman Museum in Workum, het Woudagemaal in Lemmer, Het Afsluitdijk Wadden Center in Kornwerderzand, het schaatsmuseum in Hindeloopen of Mar & Klif in Oudemirdum. Elk museum brengt eigen verhalen en heeft een eigen collectie. In het Fries Scheepvaart Museum ontdek je bijvoorbeeld de geschiedenis van de scheepvaart in Friesland, de ijssporten en de historie van de stad Sneek. Bij Mar & Klif maak je onder meer een reis door de ijstijd en ontdek je hoe het prachtige landschap van Waterland van Friesland is ontstaan. Schaatsmuseum Hindeloopen heeft de grootste collectie schaatsen ter wereld. In het Afsluitdijk Wadden Center ervaar je het verhaal van de Afsluitdijk van toen en nu. Kortom, die kerstvakantie is eigenlijk te kort als je alle mooie museumavonturen wilt beleven!

Alle musea in Zuidwest Friesland
dronefoto van het woudagemaal bij zonsondergang

Winterkamperen

Kamperen tijdens de kerstvakantie? Dat kan zeker, leuk juist! In het winterseizoen geniet je extra van de stilte en de ruimte om je heen. Zeker in Zuidwest Friesland. Hier is volgens Milieudefensie de lucht de schoonste van Nederland. En frisse lucht is goed voor je lichaam en geest. Geen zorgen: in Zuidwest Friesland is er in de winter ook genoeg te doen. Dus je hoeft niet bang te zijn dat je alleen maar in je tentje zit. Kies bijvoorbeeld voor een camping met een binnenzwembad en een restaurant in de buurt. Vakantiepark De Kuilart in Koudum heeft bijvoorbeeld een prachtig nieuw binnenzwembad. Deze staat garant voor heel veel plezier. Het overdekte zwembad heeft maar liefst drie glijbanen. Vergeet ook niet de musea en de Elfsteden in Waterland van Friesland te bezoeken. Je hebt helemaal geen tijd om het koud te hebben tijdens je winterkampeervakantie!

Meer over winterkamperen

Maak een stadswandeling

In Sneek, Bolsward, Sloten, IJlst, Hindeloopen en Stavoren kun je een inspirerende stadswandeling maken tijdens de kerstvakantie. Daarmee loop je door decors die zo uit de boeken van Anton Pieck kunnen komen. Je koopt deze wandelingen in de webshop en bij de VVV-locaties in Joure en Sneek. De wandelingen brengen je langs de hoogtepunten van de stad. Ze vertellen je wat je ziet en ook wat je niet ziet, want elk stad heeft zo haar eigen leuke feitjes en anekdotes. Zo ontdek je echt alle schatten! Na afloop kun je heerlijk nagenieten in een van de vele gezellige cafés en restaurants.

Naar de stads- en dorpswandelingen

Levende kerststal in Bolsward

De bijzondere Broerekerk in Bolsward is al mooi, maar in de kerstvakantie altijd een beetje extra. Dan vind je hier namelijk een levende kerststal met echte ezels en schapen. Blikvanger is ook zeker het zestig jaar oude Mariabeeld dat samen met andere originele beelden de kerststal bevolkt. De Broerekerk wordt heel sfeervol aangekleed. Je waant je echt in het beroemde kerstverhaal. Je kunt de kerk tussen 10.00 en 21.00 uur bezoeken. Op kerstvond is de kerststal tot middernacht te bewonderen, wat het natuurlijk extra bijzonder maakt.

Bezoek de levende kerststal
Kerststal Broerekerk Bolsward

Kerstvoorstellingen van Salto's Wintercircus

In de kerstvakantie is het weer zover: dan vinden de betoverende en supergezellige kerstvoorstellingen van Circus Salto in Sneek plaats. Het circus is er van 23 tot en met vrijdag 29 december. De shows worden gegeven in de verwarmde tent. Al bij het betreden van de foyertent waan je je in de sprookjesachtige wereld van clown Sander en zijn vele vriendjes. Tientallen kerstbomen, honderden lampjes en vele kerstdecoraties zorgen voor een warme wintersfeer.

Meer informatie over Kerstcircus Salto
Kerstcircus Salto

Lichtshow met megakerstbomen

Natuurlijk breekt ook in Joure weer de ‘krysttiid’ (Fries voor de kerstperiode) aan. En dat gebeurt in dit gezellige dorp op een wel heel bijzondere manier: vanaf vrijdag 15 december worden de led-kerstbomen ontstoken en kun je genieten van een grote lichtshow. Deze vindt dagelijks en doorlopend plaats. Je kunt niet om de lichtshow heen, want deze bestaat uit acht meter hoge kerstbomen vol led-lampjes. In totaal staan er vijftig van deze megakerstbomen in het centrum. Die zorgen ervoor dat je tijdens het shoppen van je kerstcadeautjes op en top in de juiste kerstsfeer komt. In Joure wordt tijdens dit winterevent meerdere activiteiten gehouden. Zo is er ook muziek, straattheater, een fakkeloptocht, de kerstman op een arreslee en een gezellige kerstmarkt. Kortom: genoeg redenen om deze kerstvakantie naar Joure te gaan.

Meer over winterevent Joure

Winterdroom bij Pantropica

Net buiten Zuidwest Friesland vind je in Luttelgeest Pantropica. Hier vind je tijdens de kerstvakantie de ultieme kerstsfeer tijdens de WinterDroom. Dit is een magisch decemberspektakel. Via talloze lichtjes word je langs alle highlights van het park geleid. Overdag stap je in een magisch verlichte winterwereld vol bijzondere bloemen, planten en dieren. Daarmee laat je jouw mooiste winterdromen tot leven komen. Je geniet samen met jouw familie van lekker eten en drinken. Ook is er een Winterfair waar je cadeautjes kunt shoppen. In de avond verandert Pantropica in een nog groter spektakel: dan vinden de inmiddels beroemde kaarsjesavonden plaats. WinterDroom is echt een magische sprookjeswereld dat je gezien moet hebben.

Bezoek Pantropica
Bezoekers in de Orchideeën Hoeve die verlicht is met allemaal lampjes

Kerstmarkten en Uitagenda

Met al deze tips is je kerstvakantie natuurlijk al flink gevuld. Maar heb je toch nog tijd over? Neem dan zeker een kijkje in de Uitagenda van VVV Waterland van Friesland. Hierin staan ook alle kerstmarkten en andere mooie activiteiten vermeld. Zo hoef je niks te missen. Als je het tenminste allemaal in je agenda krijgt gepland. In soad wille dizze krystfakânsje (veel plezier deze kerstvakantie)!

Ontdek meer tips voor de kerstvakantie in Friesland

Zoek & boek

Reisgezelschap

Schijf je in voor onze nieuwsbrief.

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.